Blogosfera Kako urediti dom

Novi minimalizam u stanovanju na sajmu namještaja IMM 2018

U svijet uređenja domova sve se više „uvlači“ nova vrsta komfora i to onoga koji dolazi iz Skandinavije. Jedan od razloga je i taj što ovaj stil odiše optimizmom i svježim bojama. Donedavni ambijenti visokog sjaja zamijenjenji su namještajem od drveta, a opuštanje sve više dolazi do izražaja.
Objava 05. siječnja 2018. 0 komentara 1085 prikaza
IMM
IMM
Novi minimalizam u stanovanju na sajmu namještaja IMM 2018, naslovna

Taj stil je jednostavan i topao. Dekorativan je, ali bez previše detalja. Elementi namještaja nisu voluminozni, što stvara vizualni mir i opuštenost. Primarna mu je uloga biti neprimjetan i omogućiti svu potrebnu funkcionalnost. U jednostavnom okruženju detalji poput ormara, fotelje, slike ili svjetiljke dolaze do punog izražaja. Iza jednostavnih linija nalazi se mnoštvo detalja koji će obogatiti prostor.

Kako postići minimalistički stil interijera? Potrebno je najprije razmotriti kriterije poput osobnih potreba ukućana. Netko voli neobičan izgled u kupaonici, dok drugi to isto voli u spavaćoj sobi. Minimalizam u dnevnom boravku lako može postati hladan umjesto toplog zbog krivog odabira materijala. Miješanje i povezivanje je temelj za stvaranje skandinavskog stila. Tajna je u pravom omjeru detalja, boja i volumena, baš kao što je u stvarnom životu potreban prvi omjer u svim aktivnostima, da bi se postigao kvalitetan život.

Današnji ritam života stvara potrebu za prostorom u kome se možemo opustiti i smiriti u večernjim satima, nakon što primamo bezbroj informacija tijekom dana. Za mnoge je dom taj prostor opuštanja. To treba biti prostor koji je u osnovi jednostavan i ne zahtijeva puno posla oko održavanja, a vizualno je topao i ugodan. To se postiže zatvorenim prostorima za pohranu i čistim linijama namještaja.

Tradicionalni stilovi života u Skandinaviji i Japanu pokazuju da minimalizam i komfor ne moraju biti u suprotnosti. Oni se oslanjaju na kombinaciju čistih linija sa toplim tonovima i materijalima poput drva i tekstila. Dozvoljene su i meke, zaobljene linije. Upotreba drva sa toplim tonovima (u koje spadaju toplo-bijela i siva), izbjegavanje nepotrebnih ukrasa te ograničenje na nekoliko predmeta koji će zabljesnuti u prostoru temelj je za ostavarivanje minimalizma i udobnog življenja. Rasvjeta igra vrlo važnu ulogu, jer je indirektna rasvjeta zaslužna za raskošne vizualne efekte te osjećaj udobnosti. Osnovni sastojak svega je unošenje osobnosti na minimalističku bazu.

Sajam namještaja IMM u Koelnu 2018. godine će biti osobito zanimljiv, jer će skandinavski dizajneri i tvrtke pokazati što je novo u ovome stilu. Primarne boje miješaju se sa sivim tonovima te prigušenim pastelnim bojama što će biti baza za mješavinu urbanog i rustikalnog stila, minimalizma i šika. Skandinavski dizajn je u trendu kao nikada prije! Posjetite sajam IMM i uvjerite se u to!

foto: IMM

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.