Blogosfera Kako urediti dom

Ormar – kako ga funkcionalno isprojektirati

Objava 11. rujna 2014. 0 komentara 8000 prikaza
Ormar – kako ga funkcionalno isprojektirati
Ormar – kako ga funkcionalno isprojektirati
Ormar – kako ga funkcionalno isprojektirati, naslovnica

Ormari su izuzetno važni elementi opremanja prostora. Zbog svoje voluminoznosti ponekad teško pronalaze mjesto u prostoru, a  istovremeno, zbog potrebe urednog smještaja svih stvari, potrebno ih je postaviti u količinama, koje su često neadekvatne veličini stambenog prostora.

Položaj, veličina i dizajn ormara, neizostavne su teme pri opremanju stambenog prostora. Pri tome dizajn ormara ne podrazumjeva samo njegovu vanjštinu već i unutrašnjost, čiji je raspored izuzetno važan za maksimalnu iskoristivost i funkcionalnost samog ormara. Problemi pri opremanju stambenih prostora su najčešće vezani uz količinu ormara koje je porebno smjestiti. Stvari je uvijek previše, a prostora povoljnih za smještaj ormara premalo.

Izuzetno dobre pozicije za smještaj ormara, osim onih  predviđenih u spavaćim, dječjim i garderobnim prostorima, su komunikacijski i ulazni prostori. Hodnike prema spavaćim sobama ili različitim traktovima stambenog prostra, poželjno je projektirati u dimenziji koja će osigurati normalnu komunikaciju i smještaj ormara dubine 45-60 cm širina hodnika, nakon smještaja ormara, treba biti 90 cm, a u manjim prostorima je prihvatljiva i širina 80 cm. Naime, osim same komunikacije, ispred ormara je potrebno osigurati manipulativni prostor.

cm. Minimalna 

Kako ormari ne bi izgledali glomazno, preporučujemo odabir ugradbenih ormara, koji se izrađuju u potpunosti po mjeri prostora i vertikalno ga zatvaraju od poda do stropa. Na ovaj se način fronte ormara doživljavaju kao stijena ili zid u prostoru, a mogu biti i dominantna dekoracija ukoliko se poigrate dizajnom fronti. Ukoliko je ormar smješten u manjem prostoru, koristite ogledala kao fronte, koje će ga značajno vizualno povećati. Osim toga, ovakvom postavom rješavate i poziciju ogledala za cijelu figuru, koje je jedno od neizostavnih elemenata većine stambenih prostora.

Prednost ugradbenih ormara u odnosu na klasične je i visina, koja u potpunosti koristi prostornu dimenziju, ne javljaju se razlike u visini ormara i stropa, koje se najčešće koriste za dodatno odlaganje stvari i skupljanje prašine. Obzirom da je bilo što postavljeno na vrh ormara vidljivo, vizualni dojam ne može biti tako dobar kao kod ugradbenih ormara, kod kojih su sve stvari skrivene iza fronti te je vizualni dojam cjelovit i skladan.

Fronte ormara, bilo da ga kupujete kao gotov proizvod ili naručujete kao ugradbeni, prilagodite ostalim elementima interijera. Najnoviji trendovi fronte ormara donose u vrlo decentnom i smirujućem obliku, s nježnim i neutralnim bojama. Takva rješenja su dobra u spavaćim sobama u kojima se bojama i dizajnom elemenata treba postići smirujuća atmosfera, no ormari u dječjim sobama moraju biti veseli i razigrani, u omiljenim bojama mališana. Ormare smještene u komunikacijskim prostorima možete odabrati kao neutralne, u bijeloj boji, staklu, ogledalu ili suprotno tomu, koloristički dizajnirane u smislu kombiniranja više boja ili tekstura materijala. Ne preporučuje se kombinirati više od 3 boje ili teksture materijala, a bar jedna odabrana mora imati poveznicu s drugim elementima prostora.

Organizacija unutrašnjosti ormara je izuzetno važna za njegovu dobru iskoristivost. Pri kupovini gotovih ormara nema mnogo mogućnosti za prilagodbu vlastitim potrebama, no prilikom izrade ormara po mjeri prostora, mogućnosti su ogromne. Raznovrsni mehanizmi, koji omogućavaju jednostavan pristup stvarima i odjeći koji su smješteni visoko, izvlačne ladice i police koje osiguravaju maksimalnu iskoristivost ormara dubine veće od 60 cm, zaokretne police kojima se funkcionalno iskorištava kutni prostor ormara postavljenih u obliku slova L, mogućnosti kombiniranja veličine, visine i smještaja prostora za vješanje i slaganje odjeće - daju vam priliku da isprojektirate ormar prema vlastitim potrebama.

Iako masivni u prostoru, ormari mogu biti vrlo elegantni i diskretni, ovisno o dizajnu fronti, a njihova najveća vrijednost je upravo ta što uspješno skrivaju sve stvari i tako prostor čine urednim, posloženim i skladnim.

www.Archi-living.com

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.