Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Kako urediti dom

Što je potrebno znati o radijatorima

Objava 16. prosinca 2016. 0 komentara 613 prikaza
Što je potrebno znati o radijatorima
Što je potrebno znati o radijatorima
Što je potrebno znati o radijatorima, naslovna

Radijatori su jedan od osnovnih ogrjevnih tijela interijera, ali njihov dizajn može uvelike utjecati na opću estetiku prostora. Različite boje, materijali i oblici, pretvaraju radijatore u dekorativna tijela prostora, a za pravilan odabir potrebno je uključiti dodatne faktore kao što su veličina ili pozicija u prostoru.

Radijatori prenose toplinu u prostor zračenjem i konvekcijom. Sastoje se od jedne ili više ogrjevnih ploha, sa šupljim centralnim tijelom, koje ispunjava odgovorajući medij poput vruće vode ili niskotlačne pare. Ovakvi radijatori se koriste u centralnim sustavima grijanja dok se kao pojedinačni radijatori, u lokalnim sustavima grijanja, mogu koristiti oni s punim poprečnim presjekom, koje zagrijavaju električni grijači.

Radijatori se dijele u dvije osnovne grupe i to prema materijalu od kojih su izrađeni, (čelični, aluminijski, lijevano željezni ili od drugih materijala), te prema izvedbi ploha, (cijevni, pločasti, člankasti ili u drugim oblicima). Člankasti (ili rebrasti) radijatori se sastoje od međusobno povezanih članaka, čiji ukupan broj ovisi o toplinskim potrebama prostora. Pločaste radijatore sačinjavaju ravne, glatke ploče, koje se mogu postaviti u više redova ili se na njih postavljaju konvekcijske lamele za poboljšanje toplinskog učinka.

Pločasti radijatori imaju prednosti poput male dubine i jednostavnog čišćenja. Obično izgledaju ljepše od člankastih radijatora. Naime, spretnim dizajnom skrivene su cijevi polaznog i povratnog vode te ugrađeni ventil. Završni oblik je vrlo jednostavan i elegantan te tako vrlo neutralan u prostoru - za razliku od člankastih radijatora koji imaju vizualno grublju završnu obradu.

Cijevni radijatori se sastoje od više okomito ili vodoravno postavljenih cijevi, koje su međusobno povezane. Ovaj tip radijatora se najčešće koristi u kupaonicama zbog izgleda, koji se pokazao vrlo praktičnim za sušenje ručnika i ostale tekstilne opreme. Izvode se u različitim dimenzijama, oblicima i bojama tako da se bez problema uklapaju u svaku modernu kupaonicu.

Za čišćenje prašine na rebrima radijatora najbolje je koristiti posebne četke predviđene za tu svrhu, a vanjske površine rebrastih, pločastih i cijevnih radijatora treba održavati blagim sredstvima, koja neće oštetiti njihovu površinu. Ukoliko je radijator izrađen od posebnih materijala, koji zahtjevaju specijalno održavanje, to će biti naglašeno u uputstvima. Naime, dekorativni radijatori ponekad zahtjevaju specijalna sredstva za održavanje, jer se često sastoje od različitih materijala, koji naglašavaju njihovu dekorativnost.

Prije početka sezone grijanja, radijatore je potrebno odzračiti posebnim ključem za odzračivanje i tako ispustiti zrak, koji ometa njihovo pravilno funkcioniranje. Zrak iz sistema se uspješno uklanja pravilnom montažom radijatora i to na način da se ostvari pad radijatora od 1-3% u odnosu na mjesto dovoda tople vode. Radijatore, koji se ne koriste redovno, treba postaviti na minimalnu temperaturu kako se voda u cijevima ne bi smrznula i kako ne bi došlo do neželjenog pucanja radijatora.

Radijatori se u pravilu postavljaju uz prozore i staklene stijene, jer su to najkritičnija mjesta prostora zbog pada temperature. Ponekad je zbog specifičnosti zahtjeva teško ispuniti ovo pravilo i tada ih je najbolje postaviti što bliže ovim kritičnim pozicijama. Veličina radijatora se određuje proračunom, koji uzima u obzir sve prostorne parametre kao i debljinu zidova, vrstu fasade, veličinu i tip vrata i prozora, namjenu te temperaturu koja se želi postići u prostoru.

Radijatori su nužan element opreme prostora, ali njihov dizajn je apsolutno prilagođen modernim potrebama i visokim estetskim kriterijima suvremenog stanovanja. Klasični ili dekorativni, ukoliko su pravilno odabrani i postavljeni, grijat će u hladnim danima vaš dom te ga šarmantno dekorirati svojom prisutnošću.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.