Blogosfera Kako urediti dom

Suvremeno stanovanje u tradicionalnim okvirima

Objava 10. lipnja 2016. 0 komentara 6750 prikaza
Suvremeno stanovanje u tradicionalnim okvirima
Suvremeno stanovanje u tradicionalnim okvirima
Suvremeno stanovanje u tradicionalnim okvirima, naslovna

Arhitekt Vlado Petričević, autor ovog projekta, Vam opisuje kako se može urediti i osuvremeniti stara drvena kuća i pritom riješiti problem ekološke gradnje i zaštite baštine.

Sjenik potječe iz sela Draganića, a preseljen je na novu lokaciju – u okolicu Samobora. Na iskustvu obnove tog sjenika i njegova pretvaranja u stambeni prostor pokazalo se da tradicionalna drvena kuća ne mora biti izgrađena od drvene građe dobivene rušenjem neke stare kuće. Suvremena tehnologija pruža mogućnosti da se svježe ispiljena drvena građa za kuće termički obradi, umjetno ostari, promijeni boju, poboljša svojstva bez kemikalija i aditiva upitnih ekoloških svojstava. Također omogućava fleksibilnu izradu građevnih elemenata i detalja, uključujući i tradicionalne ukrasne detalje bez angažiranja ionako rijetkih majstora – tesara.

Da bi stare drvene kuće obnovljene po originalnom predlošku dalje živjele, njihov interijer mora ukućanima pružati suvremene sadržaje i funkcije.

Dnevni boravak je glavna prostorija iz koje vode ljestve za potkrovlje. Kutna klupa uz prostrani stol sa stolcima te ostali namještaj dizajnirani su i izrađeni posebno za ovaj prostor.

Stolci su izrađeni prema nacrtima iz Etnografskog muzeja, zahvaljujući susretljivost kustosice Zvjezdane Antoš.

Poput konstrukcije kuće, i kuhinja je od starih hrastovih planjki. Radna je ploha debljine 6 cm, a ladice i vrata svojim rasterom elemenata širine 10 cm asociraju na kapke. Hrastovina je korištena i kao „keramičke pločice“ dimenzija 10 x 10 cm, koje na jednom mjestu izrastaju u treću dimenziju – kocku, prepoznatljiv dio vizualnog identiteta Hrvatske, s imenima investitora, izvođača radova i arhitekta.

Podovi su od klinker opeke, unutar rastera hrastovih greda.

Sanitarni čvor je izveden u keramici, a suvremene instalacije su odvojene od drvene konstrukcije.

Zidnu oblogu čine smrekove daske širine 16 cm spojene perom od hrastovine 4 cm širine. To je upravo hommage tradiciji gradnje hrastovim planjkama od kojih je sastavljena čitava kuća.

Fragment autentičnog drvenog zida uramljen je kao „mrtva priroda“ i datiran A. D. MMVI.

U potkrovlju, bivšem sjeniku se nalaze spavaće sobe. Tu su zajednički dom našle stajne strehe, ugrađene ladice, ormari, baštinjena škrinja i dva krovna prozora koji su se odlično uklopili u raster starih rogova.

Prozori i vrata te okov za njih su kreirani i izvedeni kao replike autohtonih detalja.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.