Blogosfera Kako urediti dom

Trendovi u podnim oblogama

Objava 17. veljače 2017. 0 komentara 502 prikaza
Trendovi u podnim oblogama
Trendovi u podnim oblogama
Trendovi u podnim oblogama, naslovna

Inovativni materijali i inteligentna rješenja osnovna su značajka najnovijih trendova u podnim oblogama. Ovo doprinosi njihovom vrlo atrktivnom dizajnu. Održivost i prirodan izgled su i dalje u trendu, ali na nove, kreativne načine.

U svijetu drvenastih podnih obloga su sve više traženi eko proizvodi, ali jednako tako i laminati koji svojim printanim reljefnim obradama toliko nalikuju prirodnom drvu, pa ih je teško razlikovati.

Površine ovakvih obloga izgledaju pohabano i istrošeno sa hrapavom teksturom, a konačni proizvodi oduševljavaju u velikom izboru formata, boja i obrada stvarajući jedinstven izgled. Uzorak riblje kosti se vraća u modu! On je ovogodišnji hit. Primjenjuje se na različite načine - od klasičnih povijesnih uzoraka do kombiniranja kontrastnih boja. Ovaj se uzorak primjenjuje i u laminatima, ali i elastičnim podovima. Uz hrast je sve više egzotičnih vrsta drveta, kontroliranog porijekla.

U svijetu tekstilnih podnih obloga najizražajniji su tepisi izrađeni po mjeri sa meteliziranim efektima, koji stvaraju zanimljivu igru svjetla i sjene. Novi, reciklirani materijali, izrađeni npr. od ribarskih mreža stvaraju površine metaliziranog sjaja, sa motivim pruga ili geometrijskih oblika. Srebrni, zlatni ili brončani odsjaj stvara luksuzan trodimenzionalni efekt.

Ručno tkani tepisi izrađeni od svile i vune predstavljaju prava umjetnička djela. Često prikazuju motive pejzaža sa igrom kontrasta. Spektar prirodnih tonova u boji pijeska, zemlje i kamena također je vrlo čest.

U svijetu elastičnih podnih obloga dominira trend prirodnog izgleda. Razvoj tehnologije širokog printa omogućio je stvaranje prirodnog izražaja drveta sa svojim tipičnim kontrastima. Sada je moguće uživati u ljepoti i vizualnoj toplini drveta na svim podnim oblogama!

Što se tiče uzoraka, dominira geometrija i grafika, bez ograničenja u kreativnosti. U svijetu tepiha je velik izbor raznobojnih uzoraka koji se mogu prilagoditi različitim stilovima - kružni motivi, trokuti, elipse, karirani uzorci i pravokutnici, kao i grafički motivi. Asimetrični valovi odličan su izbor za moderne domove, dok je za one tradicionalne u ponudi velik broj orijentalnih motiva. Geometrijski oblici su karakteristični i za drvenaste podne obloge.

U proizvodnji podnih obloga se koriste i otpadne tvari drugih industrija, poput kakao ljuski, rižinih ljuski, sijena i sl. Razvijaju se i nove praktične tehnike postave laminata koji dozvoljavaju privremenu upotrebu obloge uz brzu demontažu.

Pametna rješenja, lako održavanje, prirodan izgled i individualizacija zadovoljit će potrebe velikog broja korisnika.

Foto: Domotex

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.