Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Kako urediti dom

Unesite sklad u prostor

Objava 30. listopada 2015. 0 komentara 166 prikaza
Unesite sklad u prostor
Unesite sklad u prostor
Unesite sklad u prostor, naslovna

Neuravnotežen odnos među elementima u prostoru dovodi do osjećaja neugode čak i kada nismo svjesni elemenata koji je stvaraju. Skladno uređeni prostori pomoći će boljem opuštanju te bržem učenju i koncentriranju.

Uvođenje sklada u prostor se jednostavno uvodi bojama. Ukoliko u interijeru imate stilski neusklađene elemente, povežite ih bojom, koja će dominirati prostorom te tako u drugi plan staviti njihove različitosti. Efekte pojačajte detaljima i dekorativnim tkaninama u istoj ili sličnoj boji.

Simetričnim postavama elemenata unijet ćete smirenost i pravilan ritam u prostor. Simetrijom se možete poigrati u bilo kojoj prostoriji stana, pa čak i u formiranju pojedinih elemenata namještaja ili kuhinje.

Savršen sklad postiže se odmjerenim kombiniranjem materijala, koji mogu naglasiti, ali i smiriti prostorne ugođaje. Ukoliko odaberete materijal s naglašenom bojom, strukturom ili teksturom, primjenite ga na način koji ga postavlja u prvi plan te primjenite kroz različite elemente, npr. pod, vrata, police, itd. Na taj se način formiraju uravnotežene plohe u prostoru.

Sklad u prostoru jednostavno ćete istaknuti dekorativnim detaljima, koji se mogu pojavljivati samostalno ili kao aplikacije na namještaju. Isti, ali u različitim veličinama, te različiti, ali u istim bojama, bit će dovoljni za uspostavljanje jasnih odnosa u prostoru u kome dominiraju.

Grupiranje elemenata ili predmeta stvara skladne odnose u prostoru. Kaos često čine nepravilno posložene knjige, ukrasni predmeti, slike na zidovima, itd. Jasnim formiranjem zona u kojima se smještaju točno određeni predmeti unosite jasnoću, red i preglednost.

Harmoničan interijer bit će onaj koji ima stilski usklađen nameštaj, a dodatni ugođaj pojačat će primjena istih ili sličnih boja. Stilska povezanost namještaja, zavjesa, zastora, dekorativnih tkanina i ukrasnih predmeta stvara jasnu sliku o prostoru i ugođaju koji se želi postići.

Težnja skladnim prostornim odnosima odražava i težnju za skladnim životom. Ukoliko ga želite postići, započnite s interijerom vlastitog doma u kome završavate i započinjete svaki novi dan...

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.