Blogosfera Kako urediti dom

Uređenje hodnika

Objava 25. rujna 2013. 0 komentara 353 prikaza
Foto: InterijerNET
Foto: InterijerNET
InterijerNET

 

Veliki ulazni prostori i hodnici često predstavljaju neiskorištene kvadrate stambenog prostora. Popunjavanjem njihovih sadržaja, rasteretit ćete druge prostore ili uvesti sasvim novi sadržaj. Imaju vrlo važnu ulogu, jer upravo oni ostavljaju prvi utisak o vašem domu kao i vašoj osobnosti.

 

Hodnicima je osnovna uloga komunikacijska, no uz dovoljno veliku kvadraturu, mogu dobiti i druge namjene. Najveći problem pri tome može biti broj i položaj vrata, jer njihova pogrešna i nepromišljena dispozicija može ovaj prostor svesti samo na komunikacijski.

Ulazni prostor je redovito opremljen ormarom za odlaganje odjeće i obuće ili komodom i vješalicama. No, veliki ulazni prostor daje dodatne mogućnosti za smještaj fotelje, dvosjeda ili udobne ležaljke s mini stolićem. Na ovaj način on postaje prostor za opuštanje, čitanje ili slušanje glazbe s mogućnošću izolacije.

 

Veći hodnik ili ulazni prostor može postati radni kutak smještajem radnog stola i računala. Iznad stola je moguće postaviti plitke police za odlaganje knjiga. Ukoliko ovaj prostor nema prirodnu rasvjetu, omogućite dobro osvjetljenje umjetnom. Primijenite neku od toplijih boja kako bi boravak bio što ugodniji. Postavljanjem ogledala na potrebnim pozicijama, prostor možete vizualno povećati.

 

Slobodne plohe zidova iskoristite za smještaj polica, koje mogu poslužiti kao biblioteka ili ormara za odlaganje odjeće. Dizajn fronte ormara učinit će ga naglašenim i dekorativnim u prostoru ili neutralnim i neprimjetnim, sve u ovisnosti o vašim željama.

 

Hodnike možete iskoristiti i za omiljene aktivnosti. Ukoliko ste kolekcionar umjetnina, učinite hodnik malom galerijom slika i skulptura u kojima ćete uživati svaki put kada dolazite ili napuštate svoj dom. Osim toga, u hodniku možete slikati, modelirati, šivati, vježbati itd. Površinu hodnika možete iskoristiti i kao prostor za igru, ukoliko dječju sobu dijele školarac, kome je potreban mir za učenje i mlađe razigrano dijete.

 

Boje i materijali na zidovima kao i način rasvjete ulaznog prostora, vrlo su bitni za ukupan dojam. Dobra dnevna ili umjetna rasvjeta povećat će i olakšati vizualno ovaj prostor. Nastojte načinom njihove upotrebe, ulazni prostor ili hodnik učiniti svježim, ugodnim i prozračnim . Ukrasnim detaljima kao što su slike, skulpture, cvjetni aranžmani, svijeće, zastori itd. možete ga učiniti još šarmantnijim i privlačnijim.

 

Evo nekoliko savjeta kako biste svoj ulazni prostor ili hodnik učinili što atraktivnijim:

• odaberite podnu oblogu koja će omogućiti jednostavno održavanje i čišćenje
• nemojte nikada ovaj prostor koristiti kao odlagalište za različite predmete
• obzirom da je hodnik redovito povezan s drugim prostorijama, nastojte uskladiti
odnose boja i materijla u njima, jer se vizualno nadopunjuju
• bez obzira na veličinu i oblik ovog prostora, potrudite se njegovim uređenjem
iskazati dobrodošlicu svima koji vam dolaze u posjet.
Mnogo je načina za kvalitetno uređenje i iskorištavanje hodnika, a na vama je samo da odaberete pravi, koji će biti usklađen s vašim navikama i stilom života.

 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.