Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Mačka u martama

Boris Veličan: Svijet je pun dobrih ljudi

Objava 24. ožujka 2015. 0 komentara 345 prikaza
boris velican
boris velican
boris velican

Imate li hrabrosti poći na putovanje od preko 2 tisuće kilometara - pješke? Mi smo upoznali osobu kojoj je to pošlo za rukom, producenta, putopisca i zaljubljenika u priče - Borisa Veličana.

Gost manifestacije ''Zadar čita'' u Gradskoj knjižnici Zadar govorio je o svojim avanturama, a one traju već 16 godina.

Ante Mihić, provjereni voditelj ove manifestacije, s Borisom je razgovarao o tome kako je sve počelo i naravno, doznao popriličan broj zanimljivih detalja iz bogatog Borisovog iskustva on the road. Potreba za izigravanjem Indiane Jonesa ili ne, Boris je prešao kilometre i kilometre, a njegove knjige teško se mogu naći slobodne na policama knjižnice.

Autor je tri knjige od kojih je prva Meni je svaki dan nedjelja. U njoj opisuje 2609 kilometara dugo pješačenje od Petrograda do Pariza.

Druga knjiga, Odavde do Tralala vodi ga Putom svile, tragom Marka Pola, i to u dva navrata: prvi put netom prije 11. rujna 2001., a drugi put sedam godina kasnije, ovaj put u društvu snimatelja Vjerana Hrpke pa je o tom pothvatu snimljen i dokumentarni film.

Treća knjiga, Doma je lijepo, ali svugdje je najljepše, putopis je s pješačenja od Zagreba do Tunisa koje je trajalo tri mjeseca.

"Kada sam putovao od St. Petersbourga prema Parizu, a to je trajalo 84 dana, najteže mi je bilo ugasiti mozak. To je nešto jako zanimljivo, taj monolog koji vodite sami sa sobom. Često sam nalazio ''žrtve'' za razgovor, najbolje je ljude častiti pićem'', našalio se Boris.

Večer se nastavila u opuštenoj atmosferi pa smo tako doznali kako se Boris sukobio s opasnim i neraspoloženim Rusom Vladimirom, kako je otvarao firmu dok je pokušavao preći granicu prema Kini, kako se sporazumijevao s ljudima u Iranu i Pakistanu, što je to Tralala... naravno, problema se uvijek nađe, ali Borisova je poruka - svijet je pun dobrih ljudi. Na putovanjima uvijek nalazi one koji će pomoći.

A pomoći će Borisu i sredstva Ministarstva kulture koja je namijenio za snimanje dokumentarca na Aljasci.

Povezao se s kapetanom jednog ribarskog broda, Ludgerom Dochtermannom - sedam mjeseci proveo je sa posadom koja se uspoređuje s piratima s Kariba i već 4. travnja spreman je za put.

Sigurna sam da će njegovo iskustvo ponovo biti sjajna baza za još jedan dokumentarni film.

*** Borisova blogosfera - ovdje! ***

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.