Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Mačka u martama

Brutalne, nastrane, vječne

Objava 14. svibnja 2015. 0 komentara 939 prikaza
Hanzel und Gretyl
Hanzel und Gretyl
Hanzel und Gretyl

Braća Grimm?

Da, to su ona dva čudaka koja skupljaju kojekakve priče, može se reći i tako.

Jacob i Wilhelm proslavili su se više pričama nego pobunom protiv kralja koji je i sredio da ih se izbaci sa sveučilišta. Nesuđenim pravnicima možemo zahvaliti što su nam sačuvali neke od najfascinantinijih umotvorina iz naroda, pučke priče koje se nekada nije pričalo dječici prije spavanja, ali eto, izvorne verzije disneyzirale su se do neprepoznatljivosti, pronašle put do soba animacije, filmskih traka, a onda i svih ostalih naprednijih medija.

Psiholozi se slažu oko mitskih razmjera koje postoje u pričama; bajkama ''po izboru'' braće Grimm, jer sve te vukove, demone, vještice i ekipu zapravo treba promatrati kroz okvir odrastanja, strahova, fobija, a bogat kolaž razvrata i nasilja ''sa izvora'' tematizirana su i kroz jednu zanimljivu ideju Natalie Frank. Njezine ilustracije podsjetit će vas na to koliko vječne bajke mogu biti brutalne, perverzne i nastrane.

Zašto ne? Kolekcija Natalienih ilustracija jedna je od najvećih kolekcija umjetničkih ilustracija Grimmovih bajki do sada. Gvaš i pastele, 75 komada, navali narode. LINK

Spomenimo još i to kako je prošle godine na engleski prevedeno nekoliko ''top brutalnih'' priča iz izbora braće Grimm, pa smo tako doznali da je Zla kraljica bila Snjeguljičina prava majka, Zlatokosa je u kuli čuvala trudnoću (sretnik je bio pogodite tko? Princ!), Pepeljugine polusestrice rezale su si prstiće ne bi li ugurale stopala u Cipelu... ''Krivac'' za cenzuru bio je Wilhelm Grimm, koji je tako planirao doći do neke druge publike, a neke priče potpuno je izbacio.

Za vas koji volite kvizove - evo jednog na stranicama The Guardiana!

 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.