Blogosfera Mačka u martama

Dragi Haruki !

Objava 24. siječnja 2015. 0 komentara 6 prikaza
Murakami web
Murakami web
Murakami web

Ovih dana neki se ljudi osjećaju kao ''nakon potresa''. Naziv je to zbirke Harukija Murakamija, a zašto se njegovi vjerni čitatelji, usudit ću se reći i ''fanovi'' jer je on nesumnjivo velika književna (živuća) zvijezda, osjećaju uzdrmano, potreseno, možda i pomalo izdano?

Različite su reakcije murakamijevaca diljem svijeta započele onog trenutka kada je gospodin pisac iz Japana objavio da postaje ni manje ni više nego online-guru.

Da, u stilu Draga Mila, moj suprug i ja nismo vodili ljubav već 10 godina. Što da radim?

Pa zar je moguće da jedan tako dobar književnik koji je osvojio čitatelje svojim profinjenim, jednostavnim ali nezaboravnim pripovjednim stilom i osjećajem za priču postaje Dragi Haruki?

Zar će jedan kandidat za Nobela tako pasti u očima svoje publike?

Ipak, nije prvi put da Murakami odgovara upravo na pitanja svojih obožavatelja. Samozatajan jest, ali nije nedodirljiv; otvoren je za komunikaciju, što je više puta dokazao.

Možete ga proglasiti ludim, ili u najmanju ruku - čudnim potezom, ali nije li on upravo savršen za Murakamija kakvog poznajemo i volimo kao autora?

Sigurna sam da je ovo još jedan njegov ekperiment, izazov, a znam da je Murakami sklon izazovima. Dovoljno je prisjetiti se što sve piše u svojem dnevničkom djelu ''O čemu govorim kad govorim o trčanju''.

Možda sam presubjektivna, ali u Murakamijevim rečenicama često se nalazi zrno soli. Mudrost. Pa i utjeha. A to što će mu se sada do kraja siječnja Inbox puniti zavrzlamama (pišite na japanskom ili engleskom jeziku!) za njega kao pisca može biti samo poticajno.

U intervjuima često kaže da je jako slab sa idejama.

''Nemam pojma što će se dogoditi dok pišem. Kuham špagete i odjednom zazvoni telefon. To je to, imam te dvije stvari za početak. Ali to je zabavno. Ne znam što će biti - ustanem, odem za stol, upalim kompjuter i sam sebi kažem - onda? Što će se danas dogoditi?''

I tako sad Murakami ima pred sobom vreću problema, euforija, frustracija, a kao istraživač tajni uma za njega to može biti samo korak naprijed.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.