Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Mačka u martama

Fale mi riječi

Objava 07. siječnja 2015. 0 komentara 117 prikaza
Gaston i knjiga
Gaston i knjiga
Gaston i knjiga

Neka web mjesta mogu postati vrlo privlačna i vrlo lako postanete ovisni o njima.

Svakodnevno surfanje nije isto bez njih jer vas uvijek uspiju iznenaditi, zadovoljiti vašu glad za...

Ne, ne pričam o pornografiji. Ipak je ovo book-blog! A jedno od omiljenih mi virtualnih mjestašca za knjigoljupce svakako je portal Buzzfeed, odnosno onaj dio posvećen književnosti.

Nedavno su objavili članak (iako se ne radi o pravim člancima, Buzzfeed je zapravo obična slikovnica, portal pun animiranih fotografija koje grade temu) baš kao stvoren za neke od neodoumica koje se pojavljuju u mozgu svakog pasioniranog Čitatelja.

"23 Words For Book Lovers That Really Should Exist" jedan je zanimljiv popis...pa, riječi kojih zapravo i nema, ali ako pogledate o čemu se radi, znat ćete točno na što je Alex Alvarez kao autorica mislila!

Svima je poznat onaj osjećaj kada u rukama imate novu novcatu knjigu, još je sva onako porođajno slijepljena, miriše na novo, udahnete li duboko uronjeni u stranice, znat ćete da je to nešto jako fino... jednako tako dobro mirišu i stare knjige, one prašnjave ljepotice koje se jedva drže za korice, žute, neugledne, poluspaljene, pokidane, nagrđene, oskvrnjene, iscrtkane... neodoljive!!

Kako onda nazvati osjećaj koji vas obuzima kada ste, recimo na poslu, i nema šanse da se vratite knjizi koja vas čeka doma. Osjećate nekakvu čudnu nostalgiju, jedva čekate vratiti se priči, ali do tog trenutka ima još jaaako puno sati.

Kako nazvati osjećaj koji vas obuzima dok čitate tu PREKRASNU knjigu istodobno svjesni da će joj doći kraj, da će priča završiti i vi nikad nećete pročitati nešto bolje? Ovo je rijetki slučaj tzv. knjigobolje i uglavnom se pojavljuje u mlađim Čitateljskim danima.

Umrla sam od smijeha kad sam se prepoznala u još jednom ''fenomenu'' - naime, imam tisuću bookmarkera, straničnika, oznaka koje treba kao pristojan Čitatelj umetnuti tamo gdje ste prestali čitati... i nikad, ali baš NIKAD ne znam gdje je dovraga taj bookmarker! Imam pred sobom SVE OSTALO što bi eventualno moglo poslužiti - račune, post-it blokiće, kore od mandarine, olovke, ključeve, a jednom sam čak stavila pincetu u knjigu..!!

Ne postoji ni riječ za knjigu koju morate opet pročitati jer eto, baš želite to i koga briga što ste je čitali već pet puta, krećete opet. Možda imate više takvih ''najboljih'' knjiga.

Knjigoljupcima se događa još jedna zanimljiva pojava, a to je onaj osjećaj kada niste sigurni da se nešto dogodilo vama ...ili ste to ''nekad negdje pročitali''! Čitateljska skleroza.

Ima još jedna nepostojeća riječ - ona koja bi opisala kako reagirate kada vidite da su objavili vama dragu priču u tzv. reizdanju s novom naslovnicom iz filmske verzije. Osjećate se glupo i ide vam na živce jer znate da je to namijenjeno onima koji nemaju blage veze zašto je to tako dobra knjiga i kupit će je, fuj, zbog naslovnice iz filma.

A kako jednom rječju reći koliko ste uzbuđeni kada nekome preporučite knjigu i on vam otkriva da je jednako oduševljen njome kao vi? Ili obrnuto, kada zajedno s nekim kritizirate knjigu?

Još je mnogo riječi koje opisuju brojne Čitateljske euforije, boljke i frustracije...

Koje su vaše?

 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.