Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Mačka u martama

Ručnik, krema, voda... knjiga?

Objava 15. lipnja 2015. 0 komentara 1381 prikaza
Čitanje na plaži
Čitanje na plaži
Čitanje na plaži

Ah, taj prekrasan, omamljiv i zanosan izraz ''summer read''... pun zrnaca pijeska, sa okusom soli, miris borovine i lagani zvuk šuštanja vjetrića koji mrsi tek mokre pramenove oko ušiju. Da, stiglo je ljeto i najčešći članci u rubrikama kulture i književnosti postaju popisi ''ljetnog štiva''.

Već sam pisala o tome što bi to ljetno štivo moglo i/ili trebalo biti, razmišljajući o (ne)slavnoj činjenici da uz lako probavljivu hranu pogodnu za plus trideset ide i slična literatura, lagana, nenametljiva i vrlo, vrlo pitka i probavljiva... no, ako pripadate onim knjiškim kampanjcima koji dulje dane i neprospavane noći krate uz knjige koje ''ne stignu pročitati tijekom godine'', razumijem vas. Ima nas još...!

Letimičnim pogledom na dragi Goodreads vidim da postoji kategorija ''popular beach read books''. Zatvorim oči i kliknem - puf! Na prvom mjestu je ni manje ni više nego "Dnevnik jedne šopingholičarke''. Oh, draga Sophie Kinsella, znaš li da si uistinu kraljica i na Jadranu? Da, mnogi su upravo s ovom knjigom krenuli na plažu, a možda su je i skrivali pod ručnikom. Postoji jedna zanimljiva ljetna knjiška fora. Naime, neki Čitatelji vole dobro čuvati svoje knjige, pa ih na plažu donose u tzv. koricama, zaštite ih nekakvim papirnatim (najčešće listovi iz novina/časopisa) uvezom, a ima li boljeg načina od skrivanja naslovnice kakvog chic lita nego umetnuti ga u korice načinjene od Globusa?

Ako ništa drugo, mala je vjerojatnost da će vam lopovi na plaži maznuti knjigu. Dok plivate, pod njom možete sakriti mobitel.

Bestseller piše da dobra knjiga ''za ljeto'' mora biti dovoljno zanimljiva i napeta, da vas drži koncentrirane i budne od početka do kraja. Kao da je za zimu najbolja dosadnjača od knjige uz koju se drijema? Hmmm.

Buzzfeed je nedavno objavio listu od 29 naslova koji bi vas mogli zanimati !

Koji god bio vaš izbor, knjiga nije kupaći kostim i naravno da je nećete odabrati prema građi tijela i omiljenoj paleti boja.

Knjiga koju povedete sa sobom na plažu bit će s vama kada vam je najljepše i zato usitinu nije važno o čemu se radi. Važno je da vam je s njom ugodno u trenutku vaše osobne ugode. Domaći ili strani autor, dječja književnost ili francuska drama, povijesna romansa ili krvavi triler, ljeto je i ne zaboravite - s knjigom je život uvijek ljepši!

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.