Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Naimekajje

Kolektivizacija odgoja djece, Crveni Kmeri u državi i društvu

Objava 11. kolovoza 2015. 0 komentara 1260 prikaza
Foto: Thinstock
Foto: Thinstock
Dijete

U pravu su mnogi lijevi „intelektualci“, mahom zaposleni na poreznom novcu, kada kažu kako se ovo društvo postupno i polako kreće prema totalitarizmu. Nije potrebno zbog toga protiv njih prosvjedovati. Jedino što je potrebno jest ukazati im na njihove potpuno pogrešne argumente kojima potkrijepljuju ovu opasnu pojavu. 

„Između poretka i Partije,izabrala bih pojedinca“, rekla je Hannah Arendt

Dok zadojeni ideologijom (kao znanosti za budale, kako je tvrdio Wilhelm Röpke) oni i prosvjednici protiv njih bijesno arlauču prozivke mržnje jedni na druge, ne vide, ne žele vidjeti ili namjerno prikrivaju upravo suprotne argumente.  Sveprisutno miješanje države u diskrecijsko pravo pojedinca imanentno je netolerantnim i totalitarističkim društvima. Jednako je, tvrdi Hannah Arendt, i sa slabom granicom ili ne postojanjem granice između društva (javnosti) i državnih monopola na prisilu. 

Vidjelo se to prilikom afere „udarac po stražnjici“, kojom gotovo svi mediji, u nedostatku Oluje, Alke ili Savudrijske vale, dižu vlastitu čitanost. Naime, glumica, poznata po onim debilanama za široki puk, koje popunjavaju rupe između dvije televizijske prodaje na komercijalnim, ali sve češće i javnoj televiziji, na svom je blogu priznala da je svoje dijete udarila po stražnjici, ali i potjerala u vlastitu sobu kako bi se smirilo. 

Cijela je šuma raznoraznih komentara, javili su se telepsiholozi, telepropovjednici, veliki i mali stručnjaci, liberali, socijalisti i konzervativci. Svi imaju ponešto za reći, no svi ili gotovo svi promašuju srž stvari. Reagirale su i ne vladine udruge, sve mahom na poreznom novcu, prema jednostranim kriterijima vlasti. Pravobraniteljica za svu silu resora reagirala je prijavom mladoj majci za zlostavljanje djeteta. Vjerojatno je postupila po slovu zakona, bliže se izbori, moguć i reizbor pravobraniteljice, nije se za čuditi traženjem zvučnoga imena za pokazivanje vlastite ažurnosti. Nevjerojatna sprega vlasti i udruga, u kombinaciji sa dijelom znanstvenih (u ovom slučaju pedagoških) istraživanja koja vladajućoj ideologiji u tom trenutku odgovara, neodoljivo podsjeća na totalitarističku želju kolektivizacije odgoja djece.  

Razumijmo se odmah, smatram kako velika većina roditelja jednostavno nije predisponirana zlostavljati vlastito dijete, mali je postotak djece koja nisu začeta u ljubavi ili čiji su roditelji opasni sadisti. Suglasan sam i s time da dijete za razliku od odrasle osobe teže može samo potražiti pomoć.  Zbog toga postoje institucije koje nad tome moraju bdjeti, velika većina ljudi smatra kako zbog toga plaća porez, a ne zbog hiperbolične reakcije državnih i tzv. NVO-a. Neprimjetnost i ekstremna efikasnost institucija element je civiliziranog liberalno demokratskog društva. 

Blagi udarac po stražnjici ili upućivanje u vlastitu sobu ne bi trebao biti povod za polptotovsku, poslužimo se i mi političkom hiperbolom, reakciju. U protivnom, svaki plač djeteta ili odrasle osobe, uskoro bismo mogli tretirati upadima naoružanih specijalnih postrojbi u privatne prostore obitelji ili interventnim sudovima, kao u slučaju nogometnog huliganizma.

Kada govorimo o državi i društvu, valja se zapitati, postoji li uopće društvo u našoj zemlji? Naime, najstarija je definicija društva, još od antičkih filozofa, neovisno djelovanje pojedinaca u javnom prostoru. S obzirom na svjetonazorske i ideološke kriterije kojima vlast, uvijek sukladno vlastitoj želji za kontrolom, raspoređuje novac poreznih obveznika velikom dijelu (najglasnijih u ovome slučaju) medija, pojedinaca i NVO-a, postavlja se pitanje možemo li uopće govoriti o postojanju društva?

Istovjetnost vlasti i društva stvara posvemašnju strahovladu institucija, ali i javnošću premreženih, reći ću i to, Crvenih Kmera. Najviše, pak, plaši neviđena lakoća potpuno nekritičke dragovoljnosti. Kolektivizacija svih segmenata društva, da te Bog sačuva. 

 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.