Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Kon(tekst)ualizacija

Evo zašto Hrvati najviše trebaju čuvati Partizansko groblje u Mostaru!

Hrvatski političari i u Mostaru i u cijeloj BiH ponajviše trebaju apelirati na zaštiti Partize
Objava 16. lipnja 2022. 2 komentara 1365 prikaza
Foto: Denis Kapetanovic/PIXSELL
Foto: Denis Kapetanovic/PIXSELL
Partizansko groblje u Mostaru

Nikada kroz povijest nismo imali nikoga boljeg od sebe samih. A upravo smo na velikim povijesnim raskrsnicama imali u sebi samima veće neprijatelje od onih koje je vrijeme i sudbina vodila protiv nas. Često smo uspjeli da se sačuvamo od drugih, ponekad i druge od sebe, ali gotovo nikad nismo uspjeli da sačuvamo sebe od sebe samih.

Riječi su ovo poznatog crnogorskog intelektualca i člana tamošnje akademije znanosti i umjetnosti Dragana Vukčevića. Ove riječi ponajbolje opisuju događaje iz Mostara od prije nekoliko dana kada je ponovno, po tko zna koji put, došlo do teškog vandalizma na Partizanskom groblju u Mostaru.

Inače, samo groblje je monumentalni spomenik i ima veliku važnost. Prije više od 60 godina, jedan od prvih ljudi tadašnje Partije, Džemal Bijedić, obratio se za pomoć vrsnom arhitektu Bogdanu Bogdanoviću i zatražio ga da projektira ovo groblje. 

Izgradnja kompleksa započela je u prosincu 1960. godine, a završena je 1965. godine. Punih, dakle, pet godina je trajala izgradnja, unatoč tome što su oni koji su gradili groblje imali sve raspoložive resurse u rukama da ga završe puno prije. Groblje je bilo pravi odraz jugoslavenstva i tadašnje, još uvijek mlade države. Primjerice: Radovi su jedno vrijeme malo štekali jer se čekalo na cement iz Skopja, a dobar dio spomenika je sastavljen od kamena sa - Korčule! 

Također, omladinske akcije, svojestvene tadašnjoj državi, dovodile su mlade iz cijele Jugoslavije da grade spomenik mostarskim NOB-ovcima - ljudima različitih vjera i nacija - koji su pomogli oslobađajući grad na Neretvi - Muslimanima, Srbima i Hrvatima - nečijoj djeci, nečijim sinovima i kćerima.

Autentični element prostora

Govoreći o svom dizajnu spomen obilježja, Bogdanović otkriva da korištenjem "univerzalnih simbola elemenata sunca, planeta i mjeseca, spomenik postaje blizak svima i uspijeva se nametnuti kao autentični element prostora". 

Da ne upadnemo u zamku opisivanja samog groblja, jer bi nam trebalo više tekstova za to, ako ne znate kako izgleda, najbolje je da u internetskim pretraživačima pronađete fotografije i videozapise pa vidite - vratimo se na bit. 

Tijekom posljednjeg rata groblje je prvi put ozbiljnije oštećeno, a obnovljeno je početkom novog milenijuma. Ono što je jako važno znati, u kontekstu uništavanja i devastacije istog, jest to da se ono nalazi u zapadnom, odnosno hrvatskom dijelu grada, s lijeve strane ako idete s Rondoa prema SKB-u ili kampusu, a s desne strane ako od SKB-a ili kampusa idete prema Rondou, zavučeno je od ceste, te svojim položajem savršeno odgovara mladim ljubavnicima, neafirmiranim narkomanima, huliganima i skinsima, ali, možda i najvažnije - diverzantima. 

Da, nikako ne treba isključiti opciju da je netko odradio diverziju i namjerno uništio groblje partizana koje se nalazi u hrvatskom dijelu grada. Sama suština takve poruke kristalno je jasna: "Hrvati (Mostara) su fašisti i nacisti, njima smeta groblje partizanima, evo vidite kako su ga uništavali i što mu rade".

Pa lider Hrvata u BiH Čović je neki dan bio u Izraelu, obećao je Židovima da će počistiti imena domaćih nacista s mostarskih ulica - poput notornog Mile Budaka, a "što će oni čistiti kad uništavaju spomenik partizana" - zaključak koji je pomalo i samonametljiv iz pozicije promotora političke agende čiji je cilj Hrvate proglasiti fašistima.

Druga opcija je da su ga uništili domaći 'velikohrvati' koji se, osim s hormonima, pubertetom i elementarnom nepismenošću - bore i s "baukom komunizma koji kruži ovim prostorima", a osim antikomunizma, potaknuti su, možda i lošim drogama.

Treća opcija je da se radi o bošnjačkim vandalima koji groblje nisu uništili da bi to svalili na Hrvate, nego im, jednostavno, smeta. Iz istih pobuda kao i ranije spomenutim 'velikohrvatima'. 

Koja god opcija bila u igri, Hrvati bi, što kolektivno i kroz kulturu sjećanja, što ponaosob, trebali biti svjesni važnosti ovog spomenika, a napose dijela povijesti koji on predstavlja.

Prevažan dio povijesti

Unatoč svim osobnim i obiteljskim patnjama, unatoč činjenicama da su naši djedovi ginuli uglavnom na Bleiburgu, a ne na Sutjesci, unatoč činjenici da Hrvati Hercegovine (a i Bosne) nisu mahom pripadali NOB-u, ovaj dio povijesti je prevažan i Hrvati ga se ne smiju i ne trebaju odricati. Prema spomeničkoj bašitini, ma koja ona da jest, treba se odnositi s poštovanjem, na istu treba paziti i iz iste, na kraju krajeva, izvlačiti pouku

Partizani su bili i Hrvati, partizani su se borili na pravoj strani povijesti, počinili su zločine - mnoge - istina, ali kada je riječ o spomenicima poput Partize, tamo se ne veličaju ti zločini i takvi partizani - tamo nije spomenik onima koji su ubijali djevojčice po hudim jamama i rezali im pletenice, tamo nije spomenik onim partizanima što su spalili crkvu na Brigu, tamo nije spomenik, kako to neoustaše vole reći, komunističkim zlotvorima - Partiza je spomenik našim sinovima i kćerima, našim očevima i braći, najhrabrijim među nama, onima koji su se oduprli najvećem zlu u povijesti i pomogli da se svi skupa oslobodimo nacizma i fašizma. 

Zato Partizu trebaju čuvati upravo i ponajviše Hrvati. Više je razloga za to: To je ispravno i ljudski i politički; Partiza se nalazi u hrvatskom dijelu Mostara; Partiza je vrijedan povijesni spomenik; odnosom prema Partizi postojemo svjesni i vlastite prošlosti od koje ne treba vječno strepiti i ispričavati se, ali je dobro biti je svjestan.

Biti svjestan da nas neki danas ne bi, toliko godina nakon, njome lupali po glavi. Hrvatski političari i u Mostaru i u cijeloj BiH ponajviše trebaju apelirati na zaštiti Partize, postavljanju videonadzora, možda i noćnog čuvara - pa da se onda vidi - čija majka crnu košulju prede. I na kojoj obali Neretve.

  • Važna obavijest

    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • ljudemisi:

    Dovoljno je reći da su partizani bili najveći. najodurniji zločnci nad hrvatskim narodom u njegovoj 13 stoljetnoj povijesti na ovim prostorima.

  • šolman:

    Zašto tzv. Partizansko groblje u Mostaru treba ukloniti: 1. Zato što je izgrađeno na ogromnom prostoru u mostarskom urbanom središtu koji je 1945. otet Katoličkoj crkvi. 2. Zato što postoje indicije da su na tom mjestu nakon rata ubijeni i ... prikaži još!i zakopani brojni vojnici NDH i oni koje je novi režim smatrao svojim protivnicima. Te žrtve su na prostor budućeg partizanskog groblja dovedene iz obližnjeg tzv Zapadnog logora, odnosno tadašnje vojarne Jugoslavenske armije . Izmišljeni partizanski spomenik na koji su kasnije premješteni posmrtni ostatci 3-4 partizana je vjerojatno poslužio prikrivanju masovnog zločina. Kao što je to bilo u slučaju antifašističkog spomenika na Širokom, u temeljima kojeg su pronađene žrtve partizanskih ubojstava iz veljače 1945. 3. Partizani nisu bili ni na kakvoj pravoj strani povijesti. Pobijedili jesu, ali bijaše to samo, kako su suvremenici govorili, "preokret", koji je jedno zlo zamijenio drugim. Svi poginuli pripadnici partizanskog pokreta, jednako kao i svi poginuli pripadnici voske NDH imaju pravo na grob. Nijedna od ovih ideologija međutim, osim pojedinaca za koje se dokaže da nisu činili zločine, nema pravo na spomenike.