Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Kon(tekst)ualizacija

Milanoviću su Hrvati u BiH bitniji od sukoba s Plenkovićem: Hoće li premijer prihvatiti ruku pomirenja?

Ostaje da se vidi hoće li Plenković prihvatiti ruku pomirenja ili će sve na kraju završiti kao stih iz Matoševe Kazališne revije
Objava 09. lipnja 2022. 0 komentara 581 prikaza
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
Andrej Plenković i Zoran Milanović

Zoran Milanović u kampanji za predsjedničke izbore nije previše isticao bh. Hrvate i njihov status u Bosni i Hercegovini, ali je ubrzo po dolasku na Pantovčak pokazao da mu je to glavni vanjskopolitički prioritet, a što su, istini za volju, malobrojni očekivali. 

Još kada se probio kao zastupnik u Europskom parlementu i prije nego je postao šef hrvatske vlade - slično je pokazivao i aktualni premijer Andrej Plenković, samo na drugačiji način i, dakako, potpuno stilski drugačije.

No, stil je čovjek i svaki čovjek ima svoj stil pa je o načinima na koji su radili jedan i drugi - a sve za cosa nostru - našu stvar - da ne pomislite na talijansku mafijašku organizaciju - nepotrebno raspravljati. 

Pitanje bh. Hrvata preko njega i kolega u Europskom parlementu se pokušalo internacionalizirati i u tome su, u jednom mjeri, uspjeli. Ipak, ne onako i onoliko kako je trebalo, ali je stvar definitivno pokrenuta s mrtve točke. Problem je što nekada nešto nije dovoljno samo pokrenuti s mrtve točke nego treba napraviti i dodatne korake.

Da se Milanović i Plenković posebno ne vole - nije tajna. Oduvijek se to i znalo i osjetilo, a njihovi sukobi na političkoj sceni su se stupnjevali od ironičnih i zanimljivih do neugodnih i neslušljivih.

Znali su se međusobno trolati onako dobro kako je Matoš svojedobno trolao Zagorku u Feljtonu "Malih novina", ali se na početku Milanovićevog mandata nisu sukobljavali oko politike prema Bosni i Hercegovini i nekako se činilo da se njihov(i) sukob(i) neće lomiti na bh. Hrvatima. 

Međutim, to nije dugo trajalo pa je brzo došlo do proturječa i oko tog pitanja. U studenom prošle godine, nekoliko dana nakon što je Grlić Radman u radijskoj emisiji HRT-a "A sada vlada" istaknuo da je dobro da vlada i Milanović imaju sličan stav oko BiH, oglasio se Plenković pa opleo po Milanoviću jer je podržavao Komšića prije deset godina, a revoltiran time što ga je ovaj prozvao jer ne brine dovoljno o bh. Hrvatima i ne radi na poboljšanju njihovog položaja.

Na taj način je došlo do prvog prijepora oko BiH na relaciji Markov trg - Pantovčak... Kasnije je ih je bilo još mnoštvo: Milanović je optuživao za veleizdaju, Plenković nije nudio kontraargument nego uvijek vadio - Komšića, Milanović je predlagao blokadu finskog i švedskog puta u NATO zbog Izbornog zakona u BiH - Plenković optuživao da je ovaj ruski čovjek i tako dalje... 

Zaboravio je Plenković kako su se neki iz HDZ-a odnosili prema hrvatskom pitanju ranijih godina - poput Jandrokovića koji se otvoreno hvalio američkom ambasadoru da je gušio ideju trećeg entiteta u BiH...

Prvi znak volje da međusobna "rokanja" po ovom pitanju ipak prestanu u srijedu je pokazao Milanović.

"Sve bi bilo drugačije da smo Plenković i ja jedinstveni, da isto govorimo, pišemo i radimo, ali on to neće", kazao je Milanović.

"Kad bi nas dvojica imali isti stav, da nećemo dopustiti 'zulum' nad Hrvatima, to bi istog trenutka došlo do ušiju ne nekog pomoćnikovog pomoćnika, ambasadora od tetke ili strine, nego do najviših dužnosnika tih država koji bi odmah shvatili da im se gužva s Hrvatskom ne isplati", rekao je.

Ovim potezom hrvatski je predsjednik povukao ručnu i pokazao da mu je pitanje koje je postavio kao glavni prioritet svoje vanjske politike važnije od osobnog (i političkog) odnosa s premijerom. 

Ostaje da se vidi hoće li Plenković prihvatiti ruku pomirenja ili će sve na kraju završiti kao stih iz Matoševe Kazališne revije:

Kad se nađu gdje na cesti,
Pada vruća ćuška,
Vrućoj ćušci odgovara
Patetična pljuska.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.