Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Kon(tekst)ualizacija

Zašto je okej danima pričati o Bandićevoj smrti i uzrocima, a o Baginoj ne

Javnost ima pravo znati s kim je lijegao Milan Bandić i je li mu Prica bila ljubavnica. U Baginom slučaju nije bitno s kim je ljubovao i je li ljubovao
Objava 21. kolovoza 2022. 1 komentara 1646 prikaza
Foto: Sinisa Kanizaj/PIXSELL
Foto: Sinisa Kanizaj/PIXSELL
Pokojni Mislav Bago na kavi s kolegama novinarima

Otkako je javljeno da je preminuo Mislav Bago, jedan od najčešćih gostiju svakog hrvatskog TV kućanstva koje drži do sebe, ne prestaju spekulacije i teorije o njegovoj smrti.

Pojedini mediji, ako ih se uopće može tako nazvati, pišu o uzrocima Bagine smrti napadajući kolege iz drugih redakcija kako sada šute, a smrt Milana Bandića su danima propitivali. To je krivo. 

O čemu se tu, zapravo, radi. Krenimo redom.

Mislav Bago je bio jedan od najprepoznatljivijih i ponajboljih hrvatskih novinara, ali ga, za razliku od Bandića, niste morali gledati. On je radio na televiziji i jednim potezom daljinskog upravljača mogli ste maknuti Bagu s ekrana. U slučaju Bandića i drugih izabranih dužnosnika, takav daljinski ne postoji. 

Mislava Bagu nitko nije birao. On nema birače prema kojima je odgovoran. Sve što je trebao raditi je poštovanje pravila struke, svojih nadređenih s Nove TV i gledatelja. Sve to je i radio. Da nije, ne bi trajao toliko dugo. Komercijalne televizije zanima profit, a da je Bago imao ozbiljnih propusta, ne bi ga nitko trpio i brzo bi ga nestalo s ekrana. Uostalom, nemoguće je naći bilo koji video isječak gdje je Bago bio neprofesionalan, pristran ili nešto slično. Da jest, također ne bi trajao dugo jer gledatelji to ne trpe. Sjetite se samo novinara koji mjeru profesionalizma ostave u prtljažniku automobila. Takvi ne potraju dugo.

S druge strane, pokojni Bandić je morao odgovarati svojim biračima koji su mu ukazali povjerenje. Osim njih, morao je odgovarati i svim drugim građanima Zagreba na čiji je život utjecao u određenoj mjeri. Bago nije utjecao na ničiji život i nitko ga nije birao, Bandića jesu birali i utjecao je. I tu je glavna razlika zašto je smrt i svi uzroci koji su do iste doveli u Bandićevom slučaju javna, a u Baginom privatna stvar. 

Mislav Bago mogao je pucati sebi u usta, mogao se okliznuti pod tušem ili jednostavno doživjeti srčani udar. Sve što javnost u tom slučaju zaslužuje znati je to da je umro. Javnost ne zaslužuje znati kako je umro, pod kojim okolnostima i gdje. Za Bandića i bilo kojeg javnog dužnosnika ta pravila ne vrijede jer je sve iz njihove privatne sfere automatski i dio javne sfere. Ako političar, a posebno izabrani dužnosnik, bio gradonačelnik gradića od 6 tisuća ili predsjednik Sjedinjenih Država, naprimjer, šmrče kokain, onda to javnost mora i zaslužuje znati. 

Ako ga šmrču Mislav Bago ili voditeljica vijesti na CNN-u, sve dok to očito ne utječe na njihov posao, onda javnost to ne treba znati. Javnost ima pravo znati s kim je lijegao Milan Bandić i je li mu neka plavuša duplo mlađa od njega bila ljubavnica. U Baginom slučaju nije bitno s kim je ljubovao i je li uopće ljubovao.

Javni i privatni život svake osobe trebaju biti odvojeni. Isto tako i smrt. Samo što pravila nisu ista kada upravljete milijunskim proračunima i birani ste od ljudi i kada ste - novinar koji samo radi svoj posao. I to poprilično časno i pošteno. A Bago ga je upravo tako obavljao. Za razliku od mnogih koji sada parazitiraju na njegovoj smrti.

  • Važna obavijest

    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Manolique
    Manolique:

    Tko kaže da nisu ista pravila? Vidiš da jesu, i za jednoga i za drugoga se skriva jer je nešto neugodno. Ostaje naklapanje po ovakvim nečitanim člancima i komentarima ali službeno ništa. Usput, lijepo od tebe što si velikim slovima ... prikaži još! istaknuo trač o Bandiću, ono što se mnogi boje ovako javno izreći pod punim imenom i prezimenom :)