Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Iza reflektora

Našla sam bogatstvo !

Objava 06. lipnja 2016. 2 komentara 1201 prikaza
Opuštanje
Opuštanje
Opuštanje

Super je osjećaj kada nađeš neki svoj način kako se opustiti jer bitno je da imaš te trenutke koji te odgurnu u neki zen svijet, smire misli i rasčiste sliku u glavi.

Prije dvije godine probala sam ići na yogu, ne mogu baš reći da sam probavala i da je to trajalo jer dva odlaska na trening (ne znam ni da li se yoga trenira :) ) definitivno nisu nešto što se stavlja pod 'trajalo je'.

Ali ajde dala sam priliku, a svi koji me poznaju znaju da ne dajem često prilike sportu. Da, znam, to je loše, ali ja sam jedna od onih koja se uhvati onog što joj najbolje ide i gdje se osjećam najbolje i najsigurnije i udri brigu na veselje. Uglavnom, moje iskustvo s yogom i takvom vrstom opuštanja je bilo u najmanjem smislu komično.

Tu je prvenstveno bitno disanje, a ja sam baš ta dva puta bila na vrhuncu svoje alergije, sa začepljenim nosom pa mi je to bila prve prepreka jer disanje na škrge nije nešto što se tamo traži, zatim zbog poze 'pozdrav suncu' sam shvatila da bi mogla otići na pregled koljena, zbog one opuštajuće glazbe sam postala samo dodatno napeta jer se bavim time da cijeli dan preslušavam novu glazbu pa me ni to nije opustilo, a da ne kažem da nisu pomogli ni svi ti ultra gipki ljudi oko mene. Čisti dokaz da yoga za najupornije ima itekako smisla !

Poza u kojoj se treba okrenuti na bok je bila ok u jednom trenutku kada mi se uspjela jedna nosnica otvoriti, ali u seriji se ponavlja 'pozdrav suncu' pa je sreća kratko trajala. Nema veze, netko je za to, netko nije, mislim da je meni sasvim jasno u kojoj sam ja kategoriji :)

Zato mene prvenstveno najviše opušta kada pozdravljam sunce šetajući po stijenama, gdje miriše borova šuma, gdje se nadam da mi se neće neka zmija naći ispod nogu i gdje pogled seže negdje daleko, daleko u daljinu, okružena najljepšim morem na svijetu. Pritom osluškujući prirodu, naiđeš i na sva ta prirodna bogatstva kojima ne možeš odoljeti.

Ja sam na Slanici (Murter) naišla na - motar.
Motar, povrće slično šparogama, raste na stijenama u priobalju, a zovu ga još i matar, petrovac, šćulac, obalac, motrika, morski koper, morski komorač. Više od ovih naziva mi google nije izbacio :)

Njegovo vrijeme je svibanj - lipanj, a može se spremati kako god poželite, kao blitva, šparoge sa jajima, možete ga ukiseliti....
Idealan je u ovo vrijeme pred ljeto jer čisti organizam i olakšava mršavljenje. Okus mu je slan i pomalo specifičan.

Naravno da je najslađi kada ga sami uberete.

Kada smo već kod zdrave prehrane, postoji još jedna biljka koju mogu jesti danima i danima i koju obožavam - kopar !
Jedva sam dočekala da dođe njegova sezona, a moja kumica na placu ima stalnu mušteriju.
Da ne ispadne sada da sam pobrala svu pamet ovog svijeta, sami vidite na ovom linku malo više o njemu - http://www.coolinarika.com/namirnica/kopar/

Priroda je čudo i stvarno treba uživati u njoj na sve moguće načine !

  • wannabenovinari:

    Koliko su te prirodne i spontane fotke bolje od ovih poslovnih i namještenih (da ne kažem neku drugu riječ) - neusporedivo.