Povratak na blog

U Austriji se održavaju mise za nacističke vojnike jednako kao za sve druge žrtve Drugog svjetskog rata

U priopćenju Vojnog ordinarijata u Austriji stoji da se misa održala za „sve pale vojnike dvaju svjetskih ratova, sve borce koji su poginuli na dužnosti, kao i sve pokojne garnizona Zwölfaxing“ (2. studenog 2018. godine). U Zwölfaxingu nisu bili hipiji, nego nacistička Luftwaffe odnosno jedna od nacističkih ratnih zrakoplovnih baza koju su saveznici bombardirali. Otac Alois Schlemmer je održao komemoraciju za njemačke i sovjetske vojnike, uključujući misu i blagoslov groblja u Fürstenfeldu u Štajerskoj, sat i pol vožnje od Bleiburga.
Objava 14. ožujka 2019. 2823 prikaza
Popularni
 • Popularni
 • Najstariji
 • Najnoviji
Komentara 15
 • slaven.zadravec:

  Niti jedna država od pobjednica u Drugom svjetskom ratu službeno ne odaje počast ubijenima na fašističkoj strani. Dakle, ovim nas se nakon više od sedamdeset godina želi svrstati među poražene države, te time izložiti tužbama i odštetnim zahtjevima.

  5 10:49 14. 3. 2019.
 • lovac61:

  I u Njemačkoj se održavaju mise palim vojnicima nacističke vojske , imaju i počasna groblja, ali nigdje na takvim mjestima kad se održava misa ili polaganje vijenaca na groblju NEMA nacističkih ili fašističkih obilježja .

  1 10:57 14. 3. 2019.
 • šolman:

  Iskreno bih molio da netko napiše u čemu se sastoji taj fašizam bleiburške komemoracije, gdje se nalaze ta silna fašistička obilježja?

  14:10 14. 3. 2019.
 • šolman:

  Iskreno bih molio da netko napiše u čemu se sastoji taj fašizam bleiburške komemoracije, gdje se nalaze ta silna fašistička obilježja?

  14:10 14. 3. 2019.
 • Avatar grbadeva
  grbadeva:

  koliko sam sa svim svojim ograničenjima shvatio nikada ni nije bio problem u misi. Problem je ono što se je, i što se još uvijek pokušava podvaliti na toj komemoraciji

  1 12:09 14. 3. 2019.
 • Avatar scubacro
  scubacro:

  ...zasto se javno ne objave prihodi, seksa, vukusica..i ostalih , vezano za dogadjaj u bleiburgu...bilo bi zanimljivo vidjeti zbog cega su se digli na zadnje noge...sigurno ne zbog zasluzeno poginule vojske, nego osobnih interesa...citav ustaski dernek placaju hrv. porezni obveznici, ... prikaži još! pa ima smisla zatraziti uvid u njihovu zaradu za vrijeme dernecenja...

  11:36 14. 3. 2019.
 • šolman:

  Bleiburg koliko mi je poznato nikada nije poslužio rehabilitiranju ustaštva, ali s tog mjesta su stizale, više nego zaslužene kritike sustava koji je počinio bleiburške pokolje i to je jedini razlog zbog kojega je pokrenuta negativna kampanja koja je dovela ... prikaži još! do zabrane mise. Na Bleiburgu je bilo ponešto neslužbenog ustaškog folklora koji se pripisuje posjetiteljima i to je za svaku osudu, ali zbog zaista neznatne manjine takvih idiota i/ili provokatora (njih nekoliko desetaka u odnosu na masu od 15 tisuća posjetitelja) nije trebalo donositi nikakve zabrane. S druge strane ima i još gorih stvari na jasenovačkoj komemoraciji. Tako je povjesničar Jareb opisao događaj kojemu je svjedočio, kao svojedobni član Savjeta jasenovačkog memorijalnog centra. Opisao je reakcije na trenutak kad je na komemoraciju pristigla počasna postrojba hrvatske vojske, a one su se svodile na među nazočpnima glasno odobravane komentare: "Evo ustaša". Derneke u Kumrovcu sa svom silom neprimjerenih obilježja da ne spominjem.

  12:56 14. 3. 2019.
 • Avatar scubacro
  scubacro:

  ...pa slicno se odvija ko na bleiburgu. tamo za njemacke i sovjetske vojnike, a na bleiburgu za ustaske i cetnicke vojnike, saveznike...

  11:26 14. 3. 2019.
 • Recite što mislite!

  Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.