Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Drukčiji? Ne! Samo svoj.

6 koraka za bolju svakodnevicu

U redu, spavaš, san odmori tijelo, regenerira se i bez spavanja tijelo ne bi moglo dugo izdržati, no ponekad ni taj san nije dovoljan. Pa onda pomisliš kako nešto nije u redu ili kako si ponovno legao kasno, kako ti treba jedan dugi godišnji odmor, pa te onda sve boli, pa kupuješ magnezij, vitamine…
Objava 12. veljače 2020. 0 komentara 599 prikaza
Foto
Foto
Jan Bolić

Tvoje tijelo radi non stop, kao stroj, bez prestanka. Samo pazi, stroj se povremeno i ugasi, a tijelo ne. Sve do kraja života. Čak i kad spavaš dišeš, srce ti radi, mozak vrti misli i tko zna što još sve radi.

U redu, spavaš, san odmori tijelo, regenerira se i bez spavanja tijelo ne bi moglo dugo izdržati, no ponekad ni taj san nije dovoljan. Pa onda pomisliš kako nešto nije u redu ili kako si ponovno legao kasno, kako ti treba jedan dugi godišnji odmor, pa te onda sve boli, pa kupuješ magnezij, vitamine… Ok je piti i magnezij i druge vitamine, dapače, i ja to pijem, ali ako nema ni od toga pomoći, možda je ipak nešto treće u pitanju.

Ako ne znaš što više probati, ovo su mojih nekoliko koraka, kojih bi se trebao držati svaki dan, kako bi tvoja svakodnevica postala lakša, tijelo možda odmornije, fizički i mentalno svježije. U svakom slučaju, vjerujem kako bi ti se život mogao poboljšati. Ja ih primjenjujem i zapravo, tako živim.

1. Diši

Vjerujem kako tijekom dana uopće ne misliš o disanju. Činiš to vrlo nesvjesno i rutinski potpuno nezahvalno. Oprosti što sam tako izravan. Ali da, nezahvalno je to kako ljudi uopće ne misle o disanju. Ono što želim da radiš svaki dan je to da povremeno duboko udahneš. Smiri se i osjeti kako ti se zrak šulja kroz nosnice duboko u pluća. Bit ćeš svježiji i pročišćeniji.

2. Šetaj

Cijeli dan si u zatvorenom prostoru i radiš, zadubljen u laptop, mobiteli, telefoni ti stalno zvone, čak i da si doma, šetnja ti je potrebna. Može, a ne mora biti na zraku, ali važno je da se krećeš među ljudima. Da hodaš i promatraš druge ljude. Nasmijana lica.

Kad god osjetim da mi treba inspiracija i energija za daljnji rad, izađem među ljude.

3. Osobe

Tvoj život čine neke tebi važne osobe. Koliko se dnevno posvetiš tim osobama? Malo, vjerujem malo.

Tim osobama trebaš posvetiti najviše vremena tijekom dana i života. Ništa nije vrijedno kao te osobe. Budi uz njih i neka znaju da si tu. Te osobe su tebi podrška, zato moraš i ti njima biti podrška. Svaki dan budi s osobama koje čine tvoj život.

4. Voda

Nisam nikakav liječnik ili trener, ali znam da je tekućina važna. Međutim, govorim baš o vodi. Pokušaj doživjeti vodu. Nemoj samo uzeti bocu ili čašu i natakati se poput cisterne. Voda je život. To je poput disanja. Nezahvalno piješ vodu. Trošiš vodu, a uopće ne pomisliš na nju.

Kristalno bistra svježa tekućina koja osvježi svaki kutak tvojeg tijela. Zapamti da voda kako te čisti izvana, tako te pročišćuje i iznutra kad je piješ. Uhvati čašu vode, pomiriš je i osjeti njezinu svježinu. Doživi je drukčije. Moraš piti vodu kako bi tvoja nutrina ostala sviježa. Bistra i pročišćena.

5. Posveti se sebi

Već sam ti rekao nekoliko puta da je važno posvetiti se sebi. Čini nešto što voliš. Neki hobi ili neki sport, bilo što, a da te opušta. Nije važno samo da uživaš u tome. Da ne misliš na obaveze i brige koje te opterećuju svakodnevno. Na primjer ja pijem kavu i čitam knjige. Obožavam kavu i ona me uvijek potpuno napuni energijom i inspiracijom. Pij i ti kavu i čitaj. Idi negdje gdje voliš ići i budi tamo neko vrijeme.

6. Budi zahvalan

Budi zahvalan. Na svemu. Svakodnevno moraš biti zahvalan na stvarima koje čine tvoj život. Disanje, voda, hodanje, pričanje, druženje sve su to stvari koje su dio tvojeg života koje uzimaš zdravo za gotovo. Kuće, automobili, mobiteli, televizije i razne materijalne stvari koje koristiš svaki dan ne čine tvoj život. Na kraju života nećeš žaliti što nisi kupio najbolji automobil. Ako iz nekog razloga nema više vode koju piješ, hoće li ti mobitel pomoći? Neće.

Zato moraš biti zahvalan na vodi koju neometano piješ. Ta zahvalnost će te držati svjesnim u životu. Tako ćeš živjeti prisutno vlastiti život. Jer ćeš primjećivati neke druge stvari u životu koje do sada možda nisi vidio!

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.