Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Drukčiji? Ne! Samo svoj.

Ako sjediš bliže oltaru, ne znači da si i bliže Bogu

Sinoć smo motali poklone, zaista mi je posebno to sve, pogotovo pripremati poklone osobama koje su mi važne. Nisu to neki skupi pokloni, ali su od srca, a i nije bitna materijalna vrijednost, nego namjera i želja.
Objava 23. prosinca 2019. 0 komentara 532 prikaza
Photo by M
Photo by M
Jan

Dragi svi, nisam prošli tjedan pripremio za vas tekst jer nisam stigao, ali sam u svakom slučaju planirao napisati još jedan prije Božića. Malo o Božiću i što je meni zapravo važno u ovo čarobno doba.

Trgovački centri su prepuni ljudi, svi trče, kupuju, kao da se bliži kakva apokalipsa. Parking pronaći jednako je kao dobitku na lutriji. Moram uzeti sat više kako bih stigao na lokaciju do koje mi inače treba pola sata. Ako ideš kroz grad moraš se naoružati dobrim živcima i strpljenjem.

Sinoć smo motali poklone, zaista mi je posebno to sve, pogotovo pripremati poklone osobama koje su mi važne. Nisu to neki skupi pokloni, ali su od srca, a i nije bitna materijalna vrijednost, nego namjera i želja.

Vjernik sam. Vjerujem u Boga. Nisam vjerski fanatik i ne idem često u crkvu, moliti se. Kada osjetim potrebu, molim se. Možda neki to baš ne shvaćaju, ali meni je to potpuno normalno. Nije vjera u crkvi, zgradi i instituciji. Vjera je samo u tebi. U tvojoj unutrašnjosti.

Ako sjediš bliže oltaru ne znači da si i bliže Bogu. Bog nije oltar. Bog nije zgrada. On je mnogo više i svetije od toga. Ono što mi je važno kao vjerniku, to je da živim što poštenije i iskrenije. Da ne činim zla drugima. Da sam potpuno iskren. Da što manje griješim.

Pa zato se ovog Božića, ali i druge dane, ne samo sada, posveti i nematerijalnim stvarima. Stvarima koje ne možeš kupiti.

Pokloni svoje vrijeme osobama koje voliš. Budi s njima i razgovaraj. Pitaj ih trebaju li pomoć. Pomogni i onima kojima je potrebna pomoć. No, pomogni bez očekivanja. Iskreno daruj. Ne brini ako ne napraviš pet vrsta kolača. Pobrini se da tvoja unutrašnjost bude mirna. Nemoj se ubijati od čišćenja kuće i uređivanja. Pobrini se da tvoja unutrašnjost bude čista.

Posveti se i sebi. Ako imaš nešto što ti stvara nemir, tjeskobu i bol, pokušaj to prihvatiti. Osjećaš li neku krivicu zbog nečega, oprosti si. Napravio se nekome nešto što misliš da nije u redu? Ispričaj se. Jedino kako se možeš osloboditi, je da prihvatiš sve svoje grijehe. Ispravi ono što misliš da bi trebao ispraviti i kreni dalje.

Tada ćeš stvoriti mir u sebi. Ako si vjernik kao i ja, pronaći ćeš i Boga u svojoj nutrini. Vjeruj mi sve ovo što sam ti nabrojao mnogo je više od poklona ispod bora. Nemjerljivo je s bilo čim.

Pokušaj se, uz ove materijalne stvari, sjetiti i ovih drugih. Jer mislim da je to prava svrha Božića. Da spoznaš ono bitno u životu i ono što čini tvoj život.

Dragi moji čitatelji, sretan vam Božić! Do sljedećeg teksta, budite pozitivni!

Vaš Jan.
 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.