Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Drukčiji? Ne! Samo svoj.

Država razdvaja, ljudi stvaraju zajedništvo

Budimo realni i otvoreni, nije to jedino područje u Hrvatskoj zaboravljeno i prepušteno na milost i nemilost. Zašto je to tako? Neka sela nemaju ni struju, hej, struju u 21. stoljeću! To trebamo promijeniti, u državi, maloj državi, koja broji samo 4 milijuna stanovnika. Da, samo. Nismo sposobni ni struju omogučiti svima. Neki gradovi u svijetu imaju i po pet puta više stanovnika.
Objava 04. siječnja 2021. 1 komentara 1275 prikaza
Foto: Privatni album
Foto: Privatni album
Jan Bolić

Prije tjedan dana dogodio se razoran potres, nitko ne bi ni pomislio da se takvo nešto može dogoditi samo nekoliko dana nakon Božića. Koliko sam u medijima mogao vidjeti, tamo je bio sunčan i ugodan dan. 

Ne znam zašto se takve stvari obično dogode kada je dan jako lijep. 

Nažalost, poginulo je sedam i ozljeđeno više stotina nedužnih ljudi. 

Uz to, više stotina stanovnika područja pogođeno potresom, ostalo je bez svojih domova. 

Pokušao sam si tu scenu predočiti, iako mislim da se to ni ne može nikako predočiti. Lijepo ujutro pijem kavu, vodim svoj ponizni život, radim oko kuće, imam domaće životinje, zarađujem novac koji mi omogućuje da jedva preživim, a nakon pola sata izgubim sve što sam stvorio kroz cijeli život. Baš sve. Samo spasim glavu! 

Ne mogu ni razmišljati o tome, a kako bi tek bilo da to proživim. 

Grad Petrinju, područje Petrinje i Siska pogodio je jak potres koji je gotovo sve kuće oštetio ili do temelja srušio. 

Međutim, onda se dogodilo nešto drugo. Nešto što se zove zajedništvo. Cijela Hrvatska je postala kao jedan. Nije bilo važno koji si, što si, samo je bitno bilo pomoći tim ljudima koji su u sekundu ostali bez svega. Svi su krenuli put Petrinje s donacijama, javljali su se volonteri i doslovno smo s pomoći zakrčili Petrinju. I neka smo, obzirom da je država malo zakazala. 

Mogla bi država i sustav malo učiti od naroda u ovakvim trenutcima. 

Ono što sam želio naglasiti da je plemenito to zajedništvo, možda nismo uvijek složni i da, puno treba toga mjenjati u državi i u cijelom ovom trulom sustavu koji jako malo služi narodu, ali kada je najteže mi postanemo jedno! Svi smo ljudi. 

Područje koje je pogođeno potresom, ni prije potresa nije bilo prioritet državi, koliko sam uspio shvatiti. Sva ta mala okolna naselja i sela zaboravljena su već 30 godina, a možda i više! A i neki su dobivali više pomoći neki manje. Klasična Hrvatska stvar, najvažnije od kud si i kojoj strani pripadaš! 

Budimimo realni i otvoreni, nije to jedino područje u Hrvatskoj zaboravljeno i prepušteno na milost i nemilost. Zašto je to tako? Neka sela nemaju ni struju, hej, struju u 21. stoljeću! 

To trebamo promijeniti, u državi, maloj državi, koja broji samo 4 milijuna stanovnika. Da, samo. Nismo sposobni ni struju omogučiti svima. Neki gradovi u svijetu imaju i po pet puta više stanovnika. 

Ponosan sam na to zajedništvo jer mi to daje osjećaj sigurnosti. Ako se kada nađem u takvoj nevolji, kao što su se našli stanovnici Petrinje i Petrinjskog područja, vjerujem da će mi pomoći moj sunarodnjak, Hrvat! 

Kao što ću i ja pomoći! 

To se zove zajedništvo! 

Pomognite ljudima na području pogođeno potresima! Oni nas trebaju! Nemojmo dozvoliti da spavaju u autima ili na otvorenom. Zima je i hladno je! Ne trebate ići tamo, možete na druge razne načine pomoći. Njima će trebati i poslije pomoć. Nemojmo poslije zaboraviti! 

Završit ću s pozitivnom stranom ovog događaja. Jer ja je vidim! A vjerujem da je i drugi vide. 

U 2021. godinu smo ušli u velikom zajedništvu. Istina, nikome nije bilo previše do slavlja, a pogotovo ne stanovnicima koji su sve izgubili. Svi smo bili jedno veliko, toplo i hrabro srce! I još uvijek smo! Trebamo biti! Želim da kroz cijelu Novu godinu budemo takvi. Da pomažemo jedni drugima i da stvaramo to zajedništvo! Kad već država i sustav ne pomaže u stvaranju zajedništva! Ne možemo dozvoliti da se Petrinja i područje oko Petrinje zaboravi. Ako mi ne možemo biti zajedno gdje nas ima samo 4 milijuna, onda nam nema pomoći. 

Naravno, uvijek će biti i onih koji će ovaj događaj iskoristiti, ali sam siguran da su u manjini. 

Zauvijek ću se sjećati potresa, a obiteljima poginulih želim iskrenu sućut.

  • Avatar Roko Prč
    Roko Prč:

    Političari više gube ako umru od korone. Gube sve te silne nekretnine, a i sva lova na bankovnim računima ostaje pokvarenim nasljednicima jer u grob ju ne mogu odnijeti. Stoga je razumno da se oni prvi cijepe!