Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Drukčiji? Ne! Samo svoj.

Ispravno je poslušati svoje srce

Kada sam osjetio potrebu pisati, jer uvijek kažem da je pisanje moj poziv, nisam ni u jednom trenutku mislio da bih od toga mogao zaraditi. A ono najvažnije je da mi to nikada nije niti bio glavni cilj. Zašto? Zato što bi trebao prvo slušati srce i po tome birati ono čime ćeš se baviti u životu. Mislim da nije u redu prvo vlastiti fokus usmjeriti u zaradu, uspjeh, bogatstvo ili možda slavu.
Objava 25. lipnja 2020. 0 komentara 569 prikaza
Jan Bolić
Jan Bolić
Foto / Jan Bolić

Moj posao je pisanje. Inače sam po struci nešto drugo, nije to sad bitno. Volim pisati, strastveno uživam u tome, zadovoljava me i istinski ispunjuje. Posvetio sam se samo pisanju, zato smatram da je to moje zanimanje. 

Kako je pisanje moj posao, to bi mi trebalo omogućiti i egzistenciju. Neku zaradu. No, daleko je to još da od pisanja i onoga što radim mogu živjeti. 

Kada sam osjetio potrebu pisati, jer uvijek kažem da je pisanje moj poziv, nisam ni u jednom trenutku mislio da bih od toga mogao zaraditi. A ono najvažnije je da mi to nikada nije niti bio glavni cilj. Zašto? Zato što bi trebao prvo slušati srce i po tome birati ono čime ćeš se baviti u životu.   Mislim da nije u redu prvo vlastiti fokus usmjeriti u zaradu, uspjeh, bogatstvo ili možda slavu. 

Nakon druge knjige, hajde, mogu reći da sam imao bolji honorar od knjiga. Tek druge knjige. Bio sam jako ponosan na taj novac. I danas sam ponosan za svaku kunu koju dobijem od pisanja i općenito ovoga što radim, jer nisu tu samo knjige, nego i ostali moj angažman. Međutim još uvijek ne bih mogao živjeti od toga što zaradim. 

Mnogi su se pitali i muku mučili koliko ja zarađujem, mislili su da imam pravo bogatstvo ispod kreveta. Zlatne poluge, i tko zna što sve ne... ali nemam, na moju žalost nemam. Iako bih volio to imati ispod kreveta, a ti? 

No dobro, pustimo mi sad poluge. Nakon druge knjige, kada je prošla zainteresiranost za knjigu i kada sam imao taj honorar, s tim sam kupio novi laptop. Malo mi je mama pomogla, ali sam sa svojim novcem i radom, kojeg volim zaista raditi i kojeg u jednu ruku i živim, uspio se nagraditi laptopom. Tada sam shvatio nekoliko stvari, bitnih stvari. 

Uvijek, ali baš uvijek biraj raditi ono što zaista želiš. To sam već ponovio bezbroj puta, jer ne želim da vrijeme života trošiš radeći nešto što te čini nesretnim. Naravno, mnogo ljudi radi posao koji možda ne žele, ali moraju zbog egzistencije. Ne može si svatko priuštiti biti doma i na primjer kao ja pisati bez mjesečne plaće. 

No, onda, dok radiš neka ti motivacija bude naći posao koji si oduvijek želio. Znam ljude koji su radili i imali su hobi, tj. hobi im je bio ono u čemu su strastveno uživali i bili istinski zadovoljni. Nakon nekog vremena hobi im je postao primarni posao i jako dobro su počeli zarađivati, više nego na poslu. Mogli su dati otkaz i posvetiti se hobiju. Zar nije to divno? 

Nikad nemoj raditi nešto što želiš samo kako bi zaradio. Ne, od toga onda ništa neće biti. Neka ti na prvom mjestu bude tvoje osobno zadovoljstvo. Tada će ti se početi događati unutarnji proces u kojem ćeš početi uživati. Uživat ćeš, punit ćeš se energijom koja će te toliko liječiti da će ti se i život općenito početi mijenjati. Na bolje, naravno. Nekako ćeš osjetiti da činiš nešto jako dobro i taj ćeš osjećaj zavoljeti. 

Na kraju, stvarat ćeš ogromne stvari, veće od sebe, bit ćeš istinski sretniji i zadovoljniji. 

Shvatit ćeš da je to tvoja životna misija u ovome svijetu, ponosno ćeš je služiti i rast ćeš duhovno i materijalno. 

Kada bi svatko radio ono što zaista želi, svijet bi postao još divnije mjesto. 

Svakako mislim da bi trebao činiti ono što te ispunjuje. Bez obzira na to što možda radiš na nekom poslu koji te opterećuje ili si ga se zasitio. Možeš na primjer otvoriti blog. Pisati. Možeš pisati knjigu. Možeš slikati. Možeš i fotografirati u slobodno vrijeme. Vjeruj mi, ako to voliš i radiš to potpuno predano i iskreno nakon nekog vremena će ti se početi otvarati nezamisliva vrata i prilike. 

Lagano, samo uživaj u tom hobiju i kreni u avanturu. 

Kada sam nabavio taj laptop, još sam jednu stvar shvatio. Moj glavni cilj je da jednog dana mogu živjeti od pisanja. Jer ovo što činim me liječi, duhovno me diže, i zaista me čini sretnijim i zadovoljnijim. 

Za kraj. Svatko može zalutati u životu i tako osjetiti nezadovoljstvo u onome što radi, a pritom osjećati da je stvoren za nešto drugo. Bolje. Veće. No, ono što je divno, a to je da nikada nije kasno započeti nešto novo, nešto što je godinama bilo potisnuto u srcu i pokušavalo izviriti iz najmračnije dubine. Nešto što se oduvijek sanjalo. Jer samo jedno je ispravno, poslušati svoje srce i ostvariti svoje snove.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.