Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Drukčiji? Ne! Samo svoj.

Moramo biti podrška žrtvama, a vi drugi, začepite!

Trebamo govoriti o tome i trebamo biti podrška svim žrtvama, jer uvijek negdje u nekoj kući, u nekom kabinetu, u nekoj svlačionici, na nekom radnom mjestu postoji čovjek kojemu ništa nema vrijednost pa niti druga osoba, čovjek koji ženu ili neku drugu žrtvu smatra krpom kojom će obrisati pod. Ili nahraniti svoj ego, osjećaj manje vrijednosti i iskaliti vlastite frustracije na žrtvi. Zapravo, malo sam se zaletio, to ni nije čovjek! Pa poručujem svim nasilnicima, počiniteljima, ne možete biti jadniji nego što jeste, toliko ste mizerni da vas nitko niti ne primjećuje. Obični žohari! Oprostite mi na ovom, ali morao sam!
Objava 02. veljače 2021. 0 komentara 1117 prikaza
Foto: Privatni album
Foto: Privatni album
Jan Bolić

Svako nasilje i uznemiravanje treba biti kažnjivo. Fizičko, spolno ili verbalno uznemiravanje i nasilje. Često se ono događa dugo godina, u tišini, iza zatvorenih vrata, iza srama i osjećaja krivnje žrtve, a niti društvo nema previše sluha, suosjećanja i podrške prema žrtvama nasilja. 

Ima puno nasilja, nažalost, no, u nastavku ću se više fokusirati na spolno i fizičko uznemiravanje žena! 

Vjerujem da je bilo jako teško skupiti hrabrosti žrtvama i izaći u medije ili potražiti pomoć, nakon što su godinama bile zlostavljane ili godinama to držale u sebi, od počinitelja na akademiji,  fakultetu

ili u vlastitom domu. 

Svaka čast jer tako su se i ostale žene ohrabrile i počele javno i glasno govoriti što su sve proživjele! 

A mi bismo kao društvo trebali biti podrška svim tim divnim ženama, ma ne podrška, nego ogromna podrška... 

Naravno, to se odnosi i na sve druge žrtve ostalih vrsta uznemiravanja i nasilja. 

Trebamo govoriti o tome i trebamo biti podrška svim žrtvama, jer uvijek negdje u nekoj kući, u nekom kabinetu, u nekoj svlačionici, na nekom radnom mjestu postoji čovjek kojemu ništa nema vrijednost pa niti druga osoba, čovjek koji ženu ili neku drugu žrtvu smatra krpom kojom će obrisati pod. 

Ili nahraniti svoj ego, osjećaj manje vrijednosti i iskaliti vlastite frustracije na žrtvi. Zapravo, malo sam se zaletio, to ni nije čovjek! 

Pa poručujem svim nasilnicima, počiniteljima, ne možete biti jadniji nego što jeste, toliko ste mizerni da vas nitko niti ne primjećuje. Obični žohari! Oprostite mi na ovom, ali morao sam! 

Mi kao društvo dužni smo biti podrška svakoj žrtvi. Naravno, ni u tome ne blistamo, pa sudimo ponovno kao i sve! 

Nas može biti sram, zbog toga što smo stvorili ovakvo društvo. 

No, moramo se potruditi biti bolji i stvoriti zdravije društvo. 

Žrtve proživljavaju dovoljno stresnu situaciju i ne trebaju im naše osude, nego prihvaćanje i zaštitu. Možemo li im to osigurati? 

Vjerujem da možemo. 

U malim sredinama često nasilje i uznemiravanje traje jako dugo. Znate ono,  što će selo reći. Ma pusti selo, pobrini se za sebe. 

Žrtve osjećaju sram, krivnju i bol, zato im ne treba još uz to osude sela ili dežurnih pravednika. Pogotovo ne komentatora na društvenim mrežama, ako nemate što bolje ponuditi od osude, preskočite komentiranje. 

A ovi što pričaju po selu, molim vas, začepiti usta! 

Treba im podrška, samo podrška i ohrabrenje. Trebamo im osigurati osjećaj zaštite, a ne ih odbaciti! 

Jer žrtve nisu to tražile! Jer nitko ne zna kroz što je prolazila žrtva u trenutcima zlostavljanja. Niti ne zna kroz što prolazi. 

A društvo ponekad okreće glavu i pravi se da ne vidi! 

Moramo razumjeti, moramo biti uz njih, moramo biti podrška. Ne postavljati glupa pitanja. Pogotovo ne suditi. Pogotovo ne stavljati etikete. 

Pažljivo pitati žrtvu „mogu li te primiti za ruku i biti uz tebe!“ Ili „Ne brini se, sad si na sigurnom“ 

To je sasvim dovoljno ako ne znate što drugo! Osoba će vam biti zahvalna!

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.