Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Drukčiji? Ne! Samo svoj.

Na tebi je hoćeš li živjeti život

Moraš biti svjestan života. Moraš biti svjestan da je život nepredvidiv. Naravno, ne zbog toga živjeti u strahu. Upravo suprotno. Živjeti sad. Biti svjestan da se život sad događa. Živjeti ga punim plućima.
Objava 19. rujna 2019. 0 komentara 525 prikaza
Jan Bolić
Jan Bolić
Foto / Jan Bolić

Vjerujem da ti je svakodnevica ludnica. Čak se i rimuju te dvije riječi, ali možda ne bi trebale biti zajedno, jer, mislim da ne smiješ dozvoliti da ti se svakodnevica pretvori u ludnicu. Slažeš li se? 

Svaki dan trčiš od ujutro. Kad ti zazvoni budilica, ne staješ do navečer. Posao, djeca, ako imaš djecu, ako nemaš onda je sigurno nešto drugo. Moraš otići na sastanak navečer, ili imaš zakazano kod zubara. Prođe dan i jedva se čekaš baciti na onu lijepu i mekanu površinu kreveta. 

Ako me pratiš, već sam pisao o svakodnevici i danima u kojima ništa ne stižeš, no, ovaj put ću ti reći nekoliko stvari koje su važne da ih ipak učiniš svaki dan. Zaista bi barem to trebao! 

Kad se probudiš prvo se zahvali što si se probudio i što si živ. Duboko udahni i izdahni. Ništa više. Samo se malo podsjeti da si živ. Onda se zahvali što imaš krov nad glavom i što si u toplini svojega doma. Mnogi ljudi nemaju tu privilegiju, koje se ti tijekom dana niti ne sjetiš, uzimaš to kao zdravo za gotovo. Moraš biti svjestan života. Moraš biti svjestan da je život nepredvidiv. Naravno, ne zbog toga živjeti u strahu. Upravo suprotno. Živjeti sad. Biti svjestan da se život sad događa. Živjeti ga punim plućima. 

Drugo, što moraš isto učiniti svakog dana, a to je da organiziraš svoje vrijeme i da rasporediš prioritete. Aha, da, kako? Lijepo. 

Moraš ići na posao, u redu. No, nemoj si dozvoliti da ti posao uzme dan. Odredi koliko ćeš raditi. Pogotovo ako si vlasnik svojeg poduzeća. Izgubljeno vrijeme ne možeš vratiti. Poduzetnici, koji su vlasnici nekog poduzeća obično danonoćno rade kako bi što bolje poslovali. Razumljivo, oni su odgovorni i glavni za sve. Međutim i bilo koji drugi posao, nemoj da danonoćno budeš na poslu. Odradi svoje radno vrijeme i onda se opusti. Moraš odrediti vrijeme u danu koje ćeš posvetiti sebi. 

Kada si točno odrediš prioritete imat ćeš više vremena za sebe. Imat ćeš vremena i za nešto drugo. Možda nekakav hobi ili sport. Nešto što voliš. Nemoj da ti obaveze preuzmu sve vrijeme života. 

I zadnja stvar, koju mislim da moraš učiniti svaki dan, a isto ima veze s vremenom. Sjeti se onih koji te čekaju doma. Sjeti se i prijatelja. Sjeti se svoje obitelji koja je uvijek tu za tebe. Budi i ti tu za njih. Moraš ostaviti vremena za njih. Pitaj prijatelja kako je, pitaj svoje roditelje kako su. Pomogni im. Nemoj čekati da te traže pomoć, samo im pomogni. Svakodnevno moraš biti zahvalan što su pored tebe oni koje voliš. Moraš biti zahvalan na trenutcima koje provedeš s onima koje voliš. 

Na kraju dana, u onoj tišini pred spavanje, kada su ti djeca već duboko u snu, kada je netko koga voliš pored tebe, zahvali se što si proživio još jedan dan. Ništa na ovom svijetu nije vječno, pa ni život. Na tebi je hoćeš li živjeti život ili samo proći kroz njega poput praznog i ruzinavog, jurećeg vagona. 

Za kraj da tih nekoliko stvari koje bi trebao napraviti svakog dana, nabrojimo u pet točaka. 

• Ujutro se zahvali što si se probudio u još jednom danu. 

• Odredi prioritete. Ono što moraš odraditi i ono što želiš napraviti. 

• Rasporedi vrijeme tako da imaš vremena za sebe, obitelj i prijatelje. 

• Sjesti se biti zahvalan na trenutcima s onima koje voliš. Svakog dana. 

• Na kraju dana se zahvali što si proživio još jedan dan. 

Sjeti se ovih pet točaka, nije ih teško zapamtiti, a još ih je lakše i učiniti. Vjerujem da ćeš, ako to učiniš, biti ispunjeniji, zahvalniji i sretniji.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.