Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Drukčiji? Ne! Samo svoj.

Neke osobe u životu iscrpljuju

Imaš osjećaj kao da te samo iskorištavaju. Nikad te ne zovu da te pozovu na piće ili te pozovu na piće, pa te gnjave njihovim dosadnim životima i problemima. No, tebi ih je žao i ne želiš ih uvrijediti ili prekinuti to poznanstvo, ipak ste dugo radili zajedno… zar ne? Pa im ne znaš kako reći.
Objava 03. listopada 2019. 2 komentara 933 prikaza
Foto by M
Foto by M
Jan Bolić

Vjerojatno imaš osobe u svojem životu koje su ti više ili manje drage. Neke su ti jako drage, npr. prijatelji, neke malo manje, npr. poznanici, kolege i tako dalje. Uglavnom govorim o osobama koje su u tvom životu, na ovaj ili onaj način. No, siguran sam da s nekim osobama voliš biti u društvu, na primjer s dobrim prijateljima, dok s nekim drugima osobama baš i ne. Jesam li u pravu? 

S osobama s kojima voliš biti, prijatelji… vjerujem da ti u njihovom društvu brzo prođe vrijeme, ugodno se osjećaš, imate puno sličnih tema za razgovor. Nakon takvog druženja se osjećaš puno, ispunjen pozitivnom energijom i nikad te poslije provedenog vremena s njima nije boljela glava. 

Dok, s druge strane, ove osobe koje na fin način pokušavaš izbjeći… ali vjeruj mi, nemoguće ih je zaobići, uvijek te pronađu, u njihovom društvu ne voliš biti. Ne odgovara ti njihov pristup, razmišljanje, uvijek kad te zovu nešto trebaju. Imaš osjećaj kao da te samo iskorištavaju. Nikad te ne zovu da te pozovu na piće ili te pozovu na piće, pa te gnjave njihovim dosadnim životima i problemima. No, tebi ih je žao i ne želiš ih uvrijediti ili prekinuti to poznanstvo, ipak ste dugo radili zajedno… zar ne? Pa im ne znaš kako reći. 

Postavit ću ti u ovom tekstu dva jednostavna pitanja. Nije neka mudrost, ali vjerujem da će ti pomoći, jer sam tako ja uspio to savladati. 

Prvo pitanje je: „Jesi li dovoljno hrabar reći nekim osobama da ne želiš njihovo društvo?“

Znači, jesi li dovoljno hrabar da toj osobi kažeš, neću ići na kavu s tobom jer se uvijek nešto žališ i to me deprimira. Neću se družiti s tobom jer mi se ne da slušati jednu te istu priču o tvojem poslu i kolegi koji te nije zvao na rođendan, a posudio sam mu petsto kuna. Imaš li dovoljno hrabrosti mu reći da ćeš i dalje biti njegov poznanik, ali da te ne zove svaki put kad mu treba usluga ili nešto drugo. 

Možeš malo i razmisli o pitanju koje sam ti postavio. 

Vjeruj mi isto sam razmišljao kao ti sada. Rekao bih mu, ali mi ga je žao. To je prva pomisao. Onda, druga, pa kako ću mu reći kad će se uvrijediti. Treći razlog zbog koje trpiš takve osobe, pa kako ću mu reći ipak je on meni jednom pomogao. Dobro, možda ti je i pomogao, ali tko zna kad, a vjerojatno se ni sam ne sjeća. 

Sada ću ti postaviti drugo pitanje. Isto, bez velike mudrosti i vrlo jednostavno pitanje. „Je li ti prioritet život te osobe koja te iscrpljuje ili tvoj život?“ 

Je li ti važnije kako ćeš se ti osjećati ili ta osoba? Čiji su ti osjećaji prioritet? Čiji su ti osjećaji važniji, tvoji ili od te osobe? 

Ako pomisliš da je tvoj život i osjećaji važniji od te osobe, to ne znači da si sebičan. Znači da voliš i poštuješ svoj život i da mu želiš najbolje. Pa čak i ako to znači da se ne želiš družiti s osobama koje te psihički iscrpljuju, a iz tebe izvuku svu energiju koju si imao. Voljeti sebe na zdrav način ne znači da si egocentričan i sebičan. To znači da poštuješ svoj vlastiti život i želiš mu samo najbolje. Ako tvoj poznanik koji te iscrpljuje to ne može prihvatiti, nije do tebe. 

Moraš povući crtu. Jednostavno takvim osobama kažeš da se ne želiš družiti s njima. Jer kad im dozvoliš to onda prijeđe u naviku. Počnu te gaziti i iskorištavati. Počne s malom uslugom ponekad, pa to ponekad nakon nekog vremena prijeđe skoro na svaki dan nešto. Kao što nikad ne prestane niti onaj koji se uvijek žali na kolegu s posla koji ga nije zvao na rođendan. Danas je kolega i rođendan, sutra će biti imam dugove, preksutra prodavačica mi nije vratila deset kuna i tako u nedogled. 

Moraš se zauzeti za svoj život i misliti prvenstveno na sebe. Ne na kolegin problem o rođendanu. Ako te to umara, riješi se toga. Onako jednostavno rečeno. Nemoj da iz tebe izvlače tvoju energiju jer ona je tvoja, nemoj da se hrane tobom. Nećeš se nikad uzdignuti ako ih budeš trpio. Ovo na uzdignuti ne mislim da se umisliš, nego da se duhovno uzdigneš. Uzdigneš pozitivno. Ne trebaju ti takve osobe u životu. One te koče i zbog njih se nikada nećeš moći pomaknuti.

  • Avatar Kristina Gallo
    Kristina Gallo:

    Ja sam iskrena i nije mi problem reći ne. Lažna prijateljstva me ne zanimaju. Dobar tekst.