Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Drukčiji? Ne! Samo svoj.

Nemojte biti kritični prema sebi

Ovakve i slične rečenice govori si jako puno osoba dok se gleda u ogledalo. Tražeći što više nedostataka koje bi mogle komentirati sami sa sobom. No, dok si tako govore njihovo samopouzdanje sve više i više pada. Stav im pada. Nisu ni svjesne koliko.
Objava 06. ožujka 2020. 0 komentara 417 prikaza
Photo by / Igor Popović
Photo by / Igor Popović
Jan Bolić

Kada se pogledate u ogledalo, vidite li osobu onakvu kavu želite vidjeti ili vidite nedostatke na sebi i u sebi koje biste najradije promijenili?

 

„Da mi je barem malo veća visina, ovako ne izgledam šarmantno.“

 

„Joj da barem imam onako ravnu kosu kao Izabela.“

 

„Vidi me, kako mi je trbuh narastao, kao da sam pojela vola.“

 

„Nikad, ali nikad neću imati mišiće i pločice kao onaj maneken, potpuni sam jadnik, a takav neću naći ni djevojku!“

 

Ovakve i slične rečenice govori si jako puno osoba dok se gleda u ogledalo. Tražeći što više nedostataka koje bi mogle komentirati sami sa sobom. No, dok si tako govore njihovo samopouzdanje sve više i više pada. Stav im pada. Nisu ni svjesne koliko.

 

Lako to što si govore pred ogledalom takve stvari, u vlastitom domu ili gdje već, nego one zaista sebe uvjere u to, a onda se negativno i samokritično mišljenje prenese i u njihove druge segmente života. Na primjer posao, ljubav, uspjeh i odnosi. Jer samopouzdanje drastično padne, toliko jako da im na kraju ništa više ne ide onako kako žele. Posao se pretvori u ogroman teret, koji je sve teži i nesnosniji. Ne mogu naći možda niti idealnog partnera, a uglavnom sebe okrivljuju zbog toga. Prvenstveno zbog određenih uvjerenja i izgleda. Pa se i obiteljski odnosi ohlade. Ili prijateljski.

 

Prvo i najvažnije, nemojte biti kritični prema sebi. Ništa nećete time postići. Ako ste napravili neku grešku, prihvatite je i pokušajte je riješiti.

 

Nemojte biti kritični prema svojemu izgledu. Nemojte niti tražiti nedostatke na sebi! Vi ste čovjek. Normalni čovjek kao i svaki drugi. To što ste možda nižeg rasta ne znači da ste drukčiji. Imajte to na umu, ali uvijek. Dobro, osim ako zaista niste pretili, ali onda biste morali paziti na svoje zdravlje, no i dalje ste čovjek.

 

Sljedeći put, kad se pogledate u ogledalo, negativno mišljenje o sebi, zamijenite pozitivnim, pa možete reći: „zahvalan sam što imam ove oči pomoću kojih mogu vidjeti sve oko sebe“. Vaše su oči predivne baš takve kakve jesu. Imate dar koji nisu svi dobili i budite zahvalni na daru.

 

Pogledajte se u ogledalo i ako niste zadovoljni svojim poslom, kažite na primjer „danas okrećem novu stranicu života i neću biti ničiji potrčko“, ohrabriti se takvim riječima koje će vam podići samopouzdanje.

 

Samopouzdanje vam je potrebno kako biste uspjeli ostvariti sve što želite. Kritiziranjem vlastitog izgleda vam se sigurno neće podići samopouzdanje.

 

Zauzmite takav stav. Stav je jako važan za poboljšanje života. Budite svoji, jer ste takvi savršeni. Ništa drugo nije autentičnije nego biti svoj. A ako želite uspjeti morate biti svoji i autentični!

 

Ono što uvijek volim naglasiti, a to je da nije važan vaš vanjski izgled, nego izgled vaše unutrašnjosti. Siguran sam da su mnoge osobe pretjeranom brigom o fizičkom izgledu, izgubile svoju unutrašnju ljepotu.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.