Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Drukčiji? Ne! Samo svoj.

Nikad se nisam sramio fizičkog izgleda tijela

Nikad se nisam sramio vlastitog tijela. A zašto je to tako? Vjerujem da je tako zato što sam se oduvijek više brinuo o unutarnjem izgledu. Prihvatio sam svoj fizički izgled i shvatio koliko je uistinu važno za život imati uređeni unutarnji svijet. Shvatio sam da je moje tijelo jednako vrijedno kao i tijelo svakog čovjeka.
Objava 09. rujna 2021. 1 komentara 1490 prikaza
Jan Bolić - pisac, bloger, influencer
Jan Bolić - pisac, bloger, influencer
Photo by / Igor Popovic

Možda nemam mišiće i tijelo za pokazivanje. Nemam mišiće niti za podignuti uteg, tijelo za nositi uske majice da istaknem mišiće i pločice na trbuhu. Eto, ne mogu se hvaliti pločicama na trbuhu. Moje se tijelo jako razlikuje od tijela osobe mojih godina. Nemam niti kilograma kao prosječan čovjek, muškarac, mojih godina. 

No, jako volim svojim tijelo. Volim i svoje mišiće. Volim i ruke, noge, glavu… sve, baš sve. Ok, možda bih jedno uho malo operirao jer sam ga prije deset godina iskrivio hehe… šalim se naravno. 

Istina malo mi je klempavo ali i njega volim. Zapravo ne bih ništa operirao. Iskreno. Jer ne volim anesteziju, a da idem na anesteziju radi toga da mi isprave nos, k tome još i plaćam… nema šanse. Ne znam kako bih tvrdio da sam u drukčijoj situaciji i da mi je nos zakrivljen. Ali u ovom životu, ne. 

Volim svoje tijelo. Možda nije savršeno, ali za mene je najsavršenije što može biti. Sretan sam da je takvo kakvo je. 

No čovjek nema samo vanjski, odnosno fizički izgled nego i unutarnji. Ono što je jako važno je taj unutarnji „izgled“ čovjeka. Ono što mi je važno je moj um. Razum. Pamet. Misli. Uz um, važan mi je i izgled duše, srca, ne mislim na organ. 

Mislim da se ljudi često previše usredotoče na vanjski i fizički izgled, pa zaborave koliko je važno ono što se okom ne vidi na čovjeku. Koliko je god važno raditi na fizičkom izgledu, isto je važno raditi i na unutarnjem. 

Kada se zaljubljujemo u neku osobu, važan nam je fizički izgled, ali mislim da bismo trebali posvetiti više pažnje na unutarnji izgled osobe koja nam se sviđa i s kojom mislimo biti u vezi. I muškarci i žene. Mislim da su ponekad žene previše nezadovoljne svojim fizičkim izgledom dok su muškarci često previše uvjereni u svoju veličinu. 

Žene su previše kritične prema sebi i vlastitom izgledu, a muškarci su previše uvjereni u vlastito savršenstvo. 

Muškarci, spustite se na zemlju. Smanjite svoj ego. Nekada obratite pažnju na dušu i srce. 

A žene, vi ste prekrasne. 

Život me naučio da uvijek gledam prvo čovjekovu nutrinu. Na primjer kakav je on prema meni i kako se općenito ponaša. A ne je li on visok ili nizak. Deblji ili mršaviji. Crn ili bijel. To je nevažno. 

Nikad se nisam sramio vlastitog tijela. A zašto je to tako? Vjerujem da je tako zato što sam se oduvijek više brinuo o unutarnjem izgledu. Prihvatio sam svoj fizički izgled i shvatio koliko je uistinu važno za život imati uređeni unutarnji svijet. Shvatio sam da je moje tijelo jednako vrijedno kao i tijelo svakog čovjeka. 

Iz tog unutarnjeg svijeta proizlazi moja snaga. Moji mišići. Moj izgled. 

Moje misli i emocije su uredne jer više brinem o njima. 

Svjestan sam svojih emocija, želja, potreba, i apsolutno sam zadovoljan njihovim izgledom. Znam koliko vrijedim. Ne dozvoljavam da se netko ponaša prema meni kao da me ne poštuje ili kao da se sažalijeva. Jer ako netko tako pristupa prema meni očito bi trebao poraditi na unutarnjem izgledu. 

Vaše tijelo je savršeno takvo kakvo je. No, to možete shvatiti jedino ako se fokusirate na svoj unutarnji svijet. Ako ga dovedete u red. Malo pobrišete prašinu. Posložite. Bacite ono što je višak. 

Važno je naravno da mislite i na svoje fizičko zdravlje i fizički izgled tijela, ali još je važnije da mislite i na unutarnji izgled. 

Ne zaboravite se povremeno prisjetiti koliko ste prekrasni. Koliko ste prekrasni upravo takvi. Budite svjesni toga. Volite svoje tijelo. Darujte mu ogromnu ljubav. Ljubav je sve. A vjerujem da ste zaboravili tijelu dati malo ljubavi. 

Život koji ste dobili je jedan. Živite u tom tijelu u kojem jeste. Ako se ne osjećate ugodno u tijelu koje vam je poklonjeno, ne možete biti sretni.

  • klaas:

    Jan, tako bi mi svi trebali razmišljati, ali svi imamo svoje krive startove, prijepone, klipove pod nogama i lažne ciljeve. Ono što je apsolutni no go: Prezirati ili čak maltretirati nečije tuđe tijelo, čak ni životinjsko. Nedavno sam nešto u ... prikaži još!u tom smjeru sanjala: Netko mi kazuje: "Sotonska strana je i prostitucija, aboriranje, pa čak i pušenje. I maltretiranje životinjskog tijela." Dalo mi je za mislit.