Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Drukčiji? Ne! Samo svoj.

Nisu pravila za sve jednaka

Kada građani slušaju vladajuće, ustvari bio bi red da ih slušaju, ali i kada im daju povjerenje, a oni to ne cijene ili pokazuju to na jako čudan način, građani će biti ogorčeni, ljuti i frustrirani. Onda vladajući ne mogu očekivati da će ih građani slušati i imati povjerenja u njih. Kada se građani osjećaju kao naivne sobarice, povjerenje u vladajuće će isto nestati. Kada građani vide kako jedna pravila vrijede za njih, a druga za one druge, odnosno vladajuće, e onda je još gori problem.
Objava 05. ožujka 2021. 0 komentara 644 prikaza
Foto by / M.B
Foto by / M.B
Jan Bolić, pisac, bloger

Vraćam se povjerenju, mislim da smo svi mi nekako zaboravili na tu riječi i gotovo je izgubila svu svoju težinu koju nosi. Nekoliko puta sam pisao o povjerenju u odnosima. Obiteljskim odnosima, partnerskim, ljubavnim i poslovnim. Ne znam u koju kategoriju odnosa svrstati ovaj odnos, odnos zajednice, građana i vlasti. 

Odnos između vladajućih i građana. Zaista sada nije bitno tko je vladajući, obratimo pažnju samo na taj odnos između onih koji vode državu i običnih građana. Nas. 

 

Jako sam osjetljiv na povjerenje. Povjerenje mi je veoma važno naravno, jer u nekom odnosu uvijek vjerujem drugoj strani. 

No, isto tako u odnosu sam i ja iskren i vjerujem da drugi imaju povjerenje u mene. Ako nisam iskren ili nešto muljam, ne mogu očekivati da će i netko drugi prema meni biti iskreni i pružiti mi povjerenje. 

Zato sam u odnosu uvijek bez fige u džepu, otvoren i iskren. To očekujem i od druge strane! 

 

Iskreni odnosi nisu ponekad takvi i onda se povjerenje naruši. 

Jer, ako pričate nekome jedno, a onda mu drugo radite iza leđa, to svakako nije iskreni odnos. A kada taj netko shvati kako ga vi muljate i pravite budalom, normalno je da će povjerenje nestati. 

Nakon toga ne možete niti više očekivati nastavak zdravog odnosa. Isto vrijedi i kada vas netko tako prevari. 

Kako se osjećate kada shvatite da vam netko laže ili vas prevari, a vi ste bili iskreni? 

Kao da vas je netko peglom ošamario. Osjećate možda frustraciju i ogorčenost. Netko čak i inat. Tužni ste i pomalo ljuti. Razočarani. 

Kada prihvatite da taj odnos više ne postoji, povjerenja više nema, onda počnete puhati i na hladno. 

Kada vladajući tako počnu pričati jedno, a raditi nešto drugo, izgubit će povjerenje građana. To je mnogo, mnogo veći problem za zajednicu. Jer, iskreno, ako se posvađamo s partnerom to neće bitno utjecati na državu. 

 

Kada građani slušaju vladajuće, ustvari bio bi red da ih slušaju, ali i kada im daju povjerenje, a oni to ne cijene ili pokazuju to na jako čudan način, građani će biti ogorčeni, ljuti i frustrirani. Onda vladajući ne mogu očekivati da će ih građani slušati i imati povjerenja u njih. 

Kada se građani osjećaju kao naivne sobarice, povjerenje u vladajuće će isto nestati. Kada građani vide kako jedna pravila vrijede za njih, a druga za one druge, odnosno vladajuće, e onda je još gori problem. 

No, kad tako nestane to povjerenje između građana i vladajućih imamo jako velik problem za cijelo društvo. 

Pogotovo ako se povjerenje naruši i po nekoliko puta. Jer, eto, kao, građani nisu dovoljno shvatili da pravila nisu za sve jednaka. Da neki mogu raditi što hoće, a neki ne mogu. 

Ne znam u kojem je trenutku sve to otišlo daleko, ali nakon toliko puta narušenog povjerenja, više nema povratka. 

Tako je to u životu. 

Iskrenost i povjerenje su nam još daleko na listi prioriteta vrijednosti života!

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.