Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Drukčiji? Ne! Samo svoj.

Nitko u životu ne može biti sam

Nitko u životu ne može sam preživjeti. Baš nitko. Koliko god misliš da je moguće, ali na kraju nije. Svatko u životu treba nekoga. Ti trebaš nekog. Netko tko će te voljeti. Netko tko će uvijek biti pored tebe. Kada budeš padao da ti netko bude oslonac. Kada budeš u najvećim olujama da ti taj netko bude sunce.
Objava 13. rujna 2019. 0 komentara 754 prikaza
Jan Bolić
Jan Bolić
Jan Bolić

Svi mi želimo biti sami. Zar ne? Mislim, da se posvetiš samo sebi i da radiš što te najviše želja. Pa da ti nitko ništa ne govori i da si, kako se ono kaže, svoj na svome. Nisi ovisan o nikome, vodiš svoj život kako hoćeš. Međutim, te su me misli natjerale da si postavim pitanje, može li zapravo čovjek biti uvijek sam? Mučilo me to pitanje neko vrijeme, zato sam ti odlučio reći što mislim o tome. Pa krenimo. 

Koliko god želio biti sam i neovisan, uvijek će ti netko u životu trebati. To je moj zaključak. Mislim da čovjek i njegova duša ne mogu cijeloga života biti sami. Nakon nekog vremena, u najmanju ruku, vjerujem da bi se mogao početi osjećati i usamljeno. 

Nitko u životu ne može sam preživjeti. Baš nitko. Koliko god misliš da je moguće, ali na kraju nije. Svatko u životu treba nekoga. Ti trebaš nekog. Netko tko će te voljeti. Netko tko će uvijek biti pored tebe. Kada budeš padao da ti netko bude oslonac. Kada budeš u najvećim olujama da ti taj netko bude sunce. 

Svatko treba, nazvao sam to, utočište. Utočište u kojem ćeš se osjećati sigurno i svoje. Voljeno i cijenjeno. To utočište mogu biti tvoji roditelji ili partner. Tvoja obitelj, djeca, prijatelji… bilo tko. Bitno je samo da imaš iskrene odnose s onima koji čine to tvoje utočište. 

Najprije ću ti reći tko čini moje utočište i koliko je ono meni važno u životu. Moja uža obitelj je moje najsigurnije utočište. Mama, baka, i dva mamina brata. To mi je nešto najsvetije u životu. Ništa drugo. S njima sam najsigurniji, najslobodniji, najvoljeniji, najprihvaćeniji… Kada imam problem, oni su uvijek tu za mene. Kada oni imaju problem, ja sam tu za njih. Pogotovo s mamom, ljubav koju dijelim s njom toliko je jaka da je nikakva kiša ne može oprati. Imamo iskrene odnose i uvijek smo si međusobno podrška. 

Razumiješ? Koliko god mislio da možeš potpuno sam preživjeti u ovom ludom svijetu, nemoj se zavaravati. Mora postojati netko tko će ti biti zaklon dok traje oluja. Može to biti i prijatelj, ali na primjer i pas. 

Da, nemoj se sad smijati. Vjeruj mi, pas jako dobro razumije ljudske emocije i jako ih dobro osjeća. Bolje nego ti. Ti svoje emocije ne možeš uvijek kontrolirati, zapravo treba jako puno učenja da ih sam kontroliraš, a on ih jako dobro kontrolira. Pas će te i saslušati i utješiti. I s njim se nikada nećeš osjećati usamljeno. 

Kada psu kažeš neka te čeka, na nekom određenom mjestu, on će te strpljivo čekati dokle god mu ne kažeš da može krenuti. Premda cijeli dan sjedio i čekao. Što god mu napravio, on će uvijek biti pored tebe. Možeš mu napraviti puno loših stvari i možeš biti zločest prema njemu, a što će on napraviti? Ostat će ti vjeran. 

Naravno da nećeš biti zločest prema psu, ovo sam samo rekao kao usporedbu, jer sam siguran da si se milijun puta posvađao, npr. s roditeljima, rekao im ružne riječi koje možda nisi mislio, a oni će i dalje uvijek biti uz tebe. Osim ako ne zezneš nešto baš… ne znam. 

Vjerujem da si shvatio o čemu mislim i vjerujem da imaš svoje utočište. 

Znači nitko ne može biti sam. Moraš imati nekog s kim ćeš dijeliti najljepše trenutke svojeg života. Moraš imati nekoga tko će te baš uvijek razumjeti i saslušati. Moraš imati i nekoga tko će ti uvijek čuvati leđa. Na primjer, ako tvoje utočište čini obitelj, onda moraš isto i ti dati potpunu podršku. Moraš uvijek biti podrška svojoj obitelji. Moraš biti iskren prema svojoj obitelji i cijeniti ih kao oni tebe. Zahvalan što su pored tebe. Nije važno tko čini tvoje utočište, samo je važno da si zahvalan na njemu. Budi zahvalan na ljudima koji su ti uvijek podrška kada misliš da ti se svijet ruši.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.