Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Drukčiji? Ne! Samo svoj.

Put do cilja je težak, ali se isplati

Iako sam imao i puno više neugodnijih i bolnijih pregleda, taj me put nešto inspiriralo da napišem i tebi, i kroz ovu priču možda da ti pomognem, kako sam lakše počeo podnositi odlazak na neugodne preglede, ustvari kako sam počeo gledati na put do cilja kojeg si zadam. Jer put do cilja je sve, samo nije lagan i jednostavan.
Objava 24. listopada 2019. 1 komentara 581 prikaza
Jan Bolić
Jan Bolić
Jan Bolić

Kad sam jednom išao u bolnicu na neugodan pregled, zapravo, tada sam morao vaditi krv za nalaze. Znao sam što me čeka, minimalno tri puta ubadanja iglom i kopanja po ruci jer ne može uhvatiti venu. Još sam ubod uopće ne smeta, ali kad krene kopati unutra i loviti žilu… to mi nije stvarno ugodno. Iako sam imao i puno više neugodnijih i bolnijih pregleda, taj me put nešto inspiriralo da napišem i tebi, i kroz ovu priču možda da ti pomognem, kako sam lakše počeo podnositi odlazak na neugodne preglede, ustvari kako sam počeo gledati na put do cilja kojeg si zadam. Jer put do cilja je sve, samo nije lagan i jednostavan.

Moj pregled je samo primjer, ali vjerujem da i ti imaš stvari koje ne voliš obaviti, jer su možda neugodne, a želiš doći do cilja ili te strah što će biti, ili ti se ne da zbog toga što znaš da prvo moraš proći put koji ti se ne sviđa da bi došao do cilja kojeg želiš. Pa odgađaš obaviti te stvari koliko god je moguće duže. Pokušavaš ih izbjeći. Znaš što? Nemoguće je izbjeći nešto što jednostavno moraš obaviti. Jer, vjerojatno ako ne obaviš to, imat ćeš posljedice.

Mogao sam i ja odustati od pregleda, ali kakve bi posljedice imao. Moraš se odgovorno ponašati prema svojim obavezama. Pogotovo ako se tiče tvojeg zdravlja. Nemoj odgađati pregled. Nemoj odgađati posao. Nemoj odgađati ispite. Nemoj odgađati život.

Pokušat ću ti pomoći, svojim primjerom i metodom kojom si olakšam pregled, ali i druge stvari od kojih mi je „muka“.

Svaki put kad idem u bolnicu pitam mamu „Imaš sitno?“ Pomislit ćeš, kakve veze to ima s pregledom?

Ima. I to velike. Počeo sam drukčije gledati i razmišljati o pregledu. Znači, pregled ne mogu odgoditi. Moram proći neugodan put. Izvaditi krv. No, nakon pregleda sam pronašao nešto što me nagradi. Svaki put me uveseli u bolnici. Nakon pregleda kupim kavu iz aparata na hodniku bolnice. Jer je volim. Ima mi poseban okus i miris. Zbog toga što znam da je ono najgore prošlo. Ta kava je sunce u mojoj duši nakon neugodnog pregleda. A za nju mi treba sitno!

Ako me kad vidiš da pijem kavu iz onog aparata što uvijek stoji negdje u hodniku bolnice, znaj da je moj pregled završio.

Svaki put kada moram na pregled veselim se samo onoj kavi poslije pregleda. Tako lakše obavim neugodne preglede, jer znam da me na kraju čeka nešto lijepo. To mi je motivator.

Put do željenog cilja ponekad je mukotrpan i neugodan, ali cilj daje nezaboravni osjećaj zadovoljstva i sreće.

Moraš imati nešto što ćete motivirati da to odradiš. Nakon svake obaveze koju moraš obaviti nagradi se. Ako moraš ići na neki neugodni sastanak, razmisli što će biti nakon toga. Ako će poslije tog sastanka tebi biti bolje ili ćeš, na primjer, imati bolji odnos sa osobom s kojom si bio na tom sastanku, onda neka ti taj cilj bude motivator. Bolji odnos. Kao i ispit na fakultetu. Imaš ispit, a ne da ti se učiti. Samo se sjeti što će ti položeni ispit donijeti. Zadovoljstvo. Nećeš se više morati time zamarati i bit će položen. Ako ne budeš učio, past ćeš ispit. Pa ćeš ponovno morati polagati i tako dalje. Nemoj odgađati taj sastanak. Nemoj odgađati učenje. Nagomilane stvari postanu sve teže i teže. Svaki cilj koji si zadaš nećeš tek tako ostvariti. Na putu do cilja ima puno toga što nije ugodno i zaista se treba potruditi. Strah, nedoumice, nepoznate stvari, ne znanje, bol, sve je to dio puta, ali kad stigneš do cilja osjetit ćeš ogromno zadovoljstvo i sreću.

Zato u svim tim neugodom stvarima koje ti je mrsko obaviti pronađi nešto lijepo. Sigurno ima. Ako nema, stvori nešto što ćete motivirati. Kao moja kava. To je kao most po kojem se bojiš kretati, a kojeg moraš prijeći kako bi stigao na drugu obalu, jer ćeš inače na svojoj strani potonuti. Taj most je jedini put koji vodi do sigurne i prekrasne obale.

  • Važna obavijest

    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Zekonja:

    Ajde nas više prestanite maltretirati s tim nakaznim hobitima.