Blogosfera Drukčiji? Ne! Samo svoj.

Sreću trebaš samo dobro vidjeti

No, kada bi kupio sve što poželiš, i siguran sam da bi se time i zadovoljio neko vrijeme, ali što nakon toga? Vjerujem da ti nakon nekog vremena sve postane dosadno i izgubiš osjećaj za vrijednosti. Onda dolazi do nezadovoljstva. Zato stojim iza toga da sreću nećeš pronaći u novcu i materijalnim stvarima. Zadovoljit ćeš se, istina, ali istinsku sreću nećeš tada osjetiti.
Objava 31. svibnja 2019. 2 komentara 487 prikaza
pexels.com
pexels.com
Sreća

Mnogi ljudi, mislim, da zapravo ne znaju kako biti sretni, ustvari da niti ne znaju što je to istinska sreća. Misle da ako budu imali puno novaca da će biti sretni. Ili ako budu imali najbolji automobil ili neku drugu skupu materijalnu stvar da će ih to usrećiti. Iskreno, mislim da će ih to zadovoljiti neko kratko vrijeme, ali što onda kad se toga zasite? Jesi li kada zamislio da na primjer imaš toliko novaca da možeš kupiti što god hoćeš? Na početku ti to zvuči jako lijepo, pa i meni, koliko bi mi novac olakšao život. 

No, kada bi kupio sve što poželiš, i siguran sam da bi se time i zadovoljio neko vrijeme, ali što nakon toga? Vjerujem da ti nakon nekog vremena sve postane dosadno i izgubiš osjećaj za vrijednosti. Onda dolazi do nezadovoljstva. Zato stojim iza toga da sreću nećeš pronaći u novcu i materijalnim stvarima. Zadovoljit ćeš se, istina, ali istinsku sreću nećeš tada osjetiti. 

Puno puta sam s ljudima znao pričati i svi su uvijek spominjali novac kao najveći izvor sreće. Nikad se ne bih složio s njima da je novac najvažniji u životu. Novac je važan za život, ali mislim da ako nemaš zdravlje da ti ni novac neće pomoći. Možda će ti olakšati puno toga, no neće te ozdraviti. Zato smatram da te novac ne može istinski usrećiti, kao što te ne može ni ozdraviti. Čovjek koji živi u siromaštvu je vjerojatno sretniji od čovjeka koji u kući ima porculanske pločice i podno grijanje. 

Ne znam što druge ljude uistinu usrećuje, ali jasno znam ono što mene čini istinski sretno. Pa možda, kada budeš pročitao ono što mene usrećuje, će i tebe potaknuti na razmišljanje o pravim vrijednostima. 

Istinsku sreću nikad nisam osjetio u materijalnim stvarima i stvarima koje mogu kupiti novcem. Naravno, volim kupiti neku dobru odjeću ili novi mobitel, to je ono materijalno zadovoljstvo, ali to mi nije najvažnije u životu. To su stvari koje se mogu kupiti, no, neke trenutke ne možeš kupiti, zar ne? Ako slučajno razbijem mobitel, dogodi se, kupit ću novi. Međutim ako propustim vrijeme koje sam mogao biti s nekim voljenim. To ne mogu više vratiti. Prošlo vrijeme se ne može vratiti. 

Zato kada odem prošetati sa svojima i provedem nekoliko sati u razgovoru i smijehu, to je za mene istinska sreća. Sretan sam i što radim ono što me ispunjava. Volim pisati i to me čini sretnim. Žao mi je onih ljudi koji se bude ujutro nezadovoljni jer moraju otići na posao koji ne vole. To nije sreća. Najvažnije mi je da sam okružen onima koji me vole. Onima koje volim. Obitelj i prijatelji. I vrijeme provedeno s njima. Ja tako mjerim svoje bogatstvo. To je ono što me istinski usrećuje. Dovoljno mi je da su samo pored mene. Ne trebam više. To je ona prava sreća koja traje, zauvijek, nikad ne nestaje. 

Nemoj propuštati takve trenutke jer sve druge stvari su ne bitne. Sve će drugo ispariti, ali ti trenutci sa svojom obitelji ili nekim koga voliš će te uvijek činiti istinski sretno. Vjeruj mi. Na kraju rijetko tko tako razmišlja, no, kada sam počeo tako shvaćati sreću, više se nisam zamarao sitnicama koje su mi život činile toliko neispunjeno. 

Na primjer, ako imaš, pogledaj svoje dijete, zar ti to nije dovoljna sreća? Provedi s njim što više trenutaka u životu. Ako imaš zdravlje i oni koje voliš su zdravi, onda ti ne treba brdo novaca i najbolji automobili za sreću. Međutim, ako si i financijski bogat, lijepo, jer to znači da si uspješan, ali nemoj da ti taj novac bude važniji od trenutaka koje ćeš provesti s onima koje voliš. Budi s onima koji te nasmijavaju i koji se brinu za tebe. Trenutci u kojima ćeš osjećati one iskrice u trbuhu su jedina, istinska sreća. Posveti se takvim trenutcima, vjerojatno nećeš biti nezadovoljan. Na kraju krajeva, sreća se ne može tražiti. Ona je uvijek tu. Pored tebe. Sreću trebaš samo naučiti vidjeti.

  • Avatar Diomedes
    Diomedes:

    Jan, hvala ti na tvom tekstu. Ono što jest zanimljivo i važno jest da je tvoj tekst napisan iz neposrednoga iskustva, opažanja onih trenutaka i događanja u našemu životu koje nerijetko uzimamo kao nešto posve uobičajeno. Svi ti trenutci nas ... prikaži još! određuju, postaju iskustvo, te shodno istima, pogreškama i uspjesima, učimo i idemo dalje. Slažem se kompletno. Srdačan pozdrav i još jednom hvala, S iskrenim poštovanjem, Thor