Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Drukčiji? Ne! Samo svoj.

Tvoja duša i misli važnije su od odjeće koju nosiš

Vjerujem da barem jednom godišnje napraviš čistku u svojem ormaru. Ja obično na proljeće, kada dolazi toplije vrijeme, izbacim odjeću, likvidiram onu koju već nekoliko godina nisam nosio i pripremam odjeću za ljeto.
Objava 16. kolovoza 2019. 0 komentara 585 prikaza
Jan Bolić
Jan Bolić
Jan Bolić - Korzo

Napravio sam si kavu i sjeo na dvorište razmišljati o nečemu što me je na kraju potaknulo da i o tome pišem. Gledao sam vrt, uživao na zraku, iako zraka i nije bilo previše, jer se danas temperatura popela i do dobrih trideset i šest Celzijevih stupnjeva. 

Jednu stvar bih te upitao, koliko se posvećuješ unutarnjem sebi? Svojoj duši? Mislima? Vjerojatno malo, nedovoljno malo. 

Već si mogao kod mene to pročitati, ali volim ponavljati neke važne stvari, a možda će i tebi biti lakše za razmisliti. No, dobro, nastavimo dalje. Koliko god bila važna tvoja vanjština, izgled, frizura, koža, odjeća i itd. tvoja nutrina će uvijek biti važnija. Vjerojatno potrošiš dosta vremena na uređivanje u izlaske ili na kupovinu odjeće i eventualno nakita, a većina djevojaka i žena čak potroše puno više vremena za uređivanje svojeg izgleda od muškaraca. Frizure, nokti, koža, pa odjeća i potrošeno vrijeme u Shoppingu. Puno puta znaju biti nezadovoljne kako im nešto ne stoji onako kako bi htjele. Pa nepotrebno troše svoju energiju. 

Naravno, sve je to ono zadovoljstvo koje voliš raditi i čini te trenutno euforičnim i sretnim. Volim i ja, također, ići u Shopping, npr. kupiti si nešto za kožu, napraviti frizuru i namirisati se, ali ne pridodajem tome toliko važnosti. Ne vrti mi se cijeli život oko toga. Ako si ne kupim neku majicu, nema veze, drugi put ću. Ako ostanem bez parfema, nema veze, kad budem mogao kupit ću novi. Neću zbog toga biti živčan, ljut na sebe i cijeli svijet jer si danas nisam stavio parfem ili nisam stigao napraviti frizuru od tri sata koja stoji kao da joj je netko zabio tri kile cementa. 

Mislit ćeš možda da ljudi to vole raditi i da se tako opuštaju i uživaju. Istina, sigurno vole to raditi i to ih čini tada sretnima, ali tako se ne posvećuju svojoj unutrašnjosti. Zapravo, mislim da joj još gore rade. 

Tvoja duša i misli, važnije su odjeće koju nosiš. Ni jedna odjeća ne može sakriti prazninu nečije duše. Ne može niti popuniti tu prazninu. Ako je čovjeka duša prazna, onda ni život nije previše pun. Zapravo, tada života ni nema. Tada život nema ni smisao. 

Vjerujem da barem jednom godišnje napraviš čistku u svojem ormaru. Ja obično na proljeće, kada dolazi toplije vrijeme, izbacim odjeću, likvidiram onu koju već nekoliko godina nisam nosio i pripremam odjeću za ljeto. Pa kad radiš čistku u ormaru, ali i svugdje, na primjer u kući, garaži… sjeti se da je poželjno napraviti čistku i u svojoj nutrini. 

Ako se pitaš kako, vrlo jednostavno. Ustvari, ovako ja čistim svoju unutrašnjost. Puno razmišljam o sebi, npr. jesam li danas napravio dovoljno dobrih stvari koje su mene i moje voljene na neki način usrećile ili oplemenile. Onda razmišljam kojeg prijatelja nisam dugo čuo, pa mu se javim i pitam ga je li dobro. Posvetim se svojima, najviše u životu, jer mi nitko neće vratiti vrijeme koje sam propustio. Razmišljam jesam li dao sve od sebe ili ipak mogu dati još i više. Kad misliš da si dao sve od sebe, uvijek možeš dati i više. Ako su neki moji ne promišljeni postupci povrijedili nekoga, onda se uvijek ispričam. Jer jedino prihvaćanjem vlastitih pogrješaka duša može biti čista.  

Često samo sjednem, sa šalicom kave i nekom lijepom knjigom i čitam. Tako također svoju dušu ispunjavaš, a ti ćeš nakon toga biti sretniji, ali zaista sretniji. Ne onako kao od Shoppinga. Tvojoj duši i mislima je potrebno da im se posvetiš. Baš kao i ormaru. I svemu drugome. 

Iako moj tekst nikad ne završi onako kako sam zamislio, ali uvijek je iskren i iz duše pisan, pa ako ti se ne sviđaju moji primjeri kako se posvećujem duši i mislima, pokušaj pisati. Pisanje je isto lijek za dušu. 

Hvala ti što čitaš, uvijek pišem iskreno i želim ti najjednostavnije objasniti koje vrijednosti života su meni bitne. Ako sam ti zanimljiv, zajedno nastavljamo avanturu, ako nisam, poštujem tvoj izbor. No, svejedno, hvala ti.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.