Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Drukčiji? Ne! Samo svoj.

Život će ti naplatiti sve račune

Ako kontroliraš svoj život, paziš kako se odnosiš prema njemu, držiš sve konce i njime sasvim jasno upravljaš, neće ti se događati da te boli glava od računa. Međutim, ako se neodgovorno ponašaš u životu, tvoj život bi se mogao pretvoriti u kaos.
Objava 03. rujna 2019. 0 komentara 5024 prikaza
Jan Bolić
Jan Bolić
Jan Bolić

Ne znam kako ti, ali ja se svaki put izbezumim kad stignem do polica u supermarketu gdje se nalaze čokolade i keksi. U zadnje vrijeme se nekako uspijevam kontrolirati, tako da uopće ne prolazim pored tih polica, no, teško, moram uzeti barem nešto. 

Vjerujem, da ako nisi kao ja lud za čokoladama i keksima, sigurno padaš na nešto drugo. Svatko pada na nešto. Netko na žestoka pića, na dobre kobasice, zgodne žene, muškarce, a ja na čokoladice i kekse. Već sam pisao o tome, ali sada ću reći kako pokušati smanjiti to nekontrolirano kupovanje, možda, zapravo ne možda, nego sigurno ponekad i nepotrebnih stvari. Samo potrošim novce. Možda i tebe uspijem potaknuti da sljedeći put ili barem ponekad paziš kako se odnosiš prema kupovini. 

Jedna stvar koja mi je fascinantna, a vjerujem da se i tebi to događa. Mama i ja svaki put prije odlaska u supermarket sastavimo popis stvari koje nedostaju u kući, a potrebne su nam. Uzmemo one kataloge koji stignu u poštanski sandučić, pregledavamo artikle i pažljivo zapisujemo što nam sve treba. Vrlo jednostavno, zar ne? Na kraju popis uopće nije velik i što znači da nećemo puno potrošiti. Naravno, moramo ga se držati i kupiti prvo ono što je na njemu, a tek onda možda neke dodatne stvari. 

Stignemo u supermarket. Gdje je popis? Aha. Ostao je kući. Ma dobro, nema veze, znam ja napamet. I tako, kupujemo, kupujemo, a kad dođem do onih polica gdje se nalaze čokolade i keksi, pa joj nemam više ovih keksa… joj vidi ove… mogao bih jednu čokoladu… Konačno se uspijem maknuti od tih polica i onda na sredini prolaza, stoje one košare s nekim promotivnim stvarima. Obično čokolada, kupiš tri čokolade dobiješ dekicu, i tako to. Naravno, kupim ja i dekicu i kravicu i prasicu… i sve. 

Račun bude blago otrežnjenje, a ono što smo trebali kupiti, naravno, nismo. To bude stvarnost. Možda kupimo jednu stvar s popisa, a četiri koje nisu na tom popisu. Kako? Pa se pitaš, na što sam toliko potrošio? Onako gledaš račun na izlazu iz supermarketa i češeš se po glavi. Gluposti, samo gluposti. 

No, ono što sam uspio shvatiti i razumjeti, je to, da ako se zaista posvetimo i potrudimo pratiti taj popis, onda uistinu nećemo potrošiti puno. Problem je u tome što ne pridajemo tome toliko važnosti. Nije nas previše briga. Tako je i sa životom. Usporedio sam to kao vlastiti život. 

Ako kontroliraš svoj život, paziš kako se odnosiš prema njemu, držiš sve konce i njime sasvim jasno upravljaš, neće ti se događati da te boli glava od računa. Međutim, ako se neodgovorno ponašaš u životu, tvoj život bi se mogao pretvoriti u kaos. Ako se neodgovorno ponašaš prema životu, život će ti to i naplatiti. Postat ćeš neodgovoran. Neće ti nitko vjerovati. Neće nitko željeti surađivati s tobom. Nećeš moći napredovati. Nakupit ćeš negativnosti od koje nećeš moći ni živjeti. I tako dalje, da ne nabrajam jer bih mogao još dvije stranice ispisati. 

Ako se držim popisa i kupim ono što sam napisao, manje ću potrošiti, ali onda će mi ostati i za kekse. Pa ću ih svejedno moći kupiti, no dovoljno koliko mi je potrebno. Neću pretjerivati. Pazit ću. Razmišljat ću racionalnije. Jer ako kupim gluposti koje nisam planirao, a nisam kupio sve stvari koje su mi na popisu, potrošit ću duplo više. 

Razumiješ? Tako će ti biti i sa životom. Ako ga ne budeš kontrolirao i ako budeš imao stav da te nije briga, on će ti to naplatiti duplo više. Dobro je kad se radi o nekontroliranom kupovanju čokolada i keksa, to i nije baš tako velika tragedija, ali ako se radi o životu, jedinom životu kojeg imaš, zapamti, kad ti izda račun, ma kakav god on bio, moraš ga platiti.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.