Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Realno roditeljstvo

Draga Majko, ne dopusti da drugi definiraju tvoje majčinstvo - ono je tvoje!

Priča o majčinstvu za svaku je majku posebna. Svaka majka nosi svoje emocije, svoje iskustvo, svoje događaje.
Objava 02. veljače 2021. 0 komentara 722 prikaza
FOTO: Sanja Kukec
FOTO: Sanja Kukec
Porodiš se, ni sama ne znaš što te čeka i kako ćeš sve ti to, ali znaš da sada moraš, da sada sve ovisi o tebi.

Prije nego li sam postala majka prvi put, nisam ni znala što me sve čeka. A zamisli sad, evo me s njih troje, iako ih je trebalo biti petero (ali o tome jednom drugom prilikom). Onako mlada, tek krenula na fakultet, nisam ni znala što znači platiti račun na pošti ili kako riješiti hrpu administracije s kojom se susreće svako kućanstvo.

Iako sam uvijek govorila da želim troje djece, prije 18-og rođendana na pregledu su mi rekli da nikad neću moći imati svoje dijete. Malo je reći koliko su me te riječi pogodile. Još je teže izraziti sreću riječima kad sam saznala da sam trudna.

Da, imala sam 19 godina, i da krenula sam na fakultet, i da rodila sam s 20 godina, morala se preseliti u novu okolinu, priviknuti se na sve što me je čekalo.

Svaka majka koja je prošla toliko promjena odjednom zna koliko emocija se vrti u glavi i koliko si ponekad zbunjena jer ni sama ne znaš što sa sobom. Porodiš se, ni sama ne znaš što te čeka i kako ćeš sve ti to, ali znaš da sada moraš, da sada sve ovisi o tebi.

Nikad mi nije palo na pamet da odustanem od fakulteta, iako sam rodila dva sina u periodu od godinu i pol, znala sam da mogu. Učila sam kad god sam stigla. Danas i samu sebe pitam kako sam sve to uspjela, osobito kad sam još počela raditi. No, uspjela sam. I znam da nisam sama, da ima još mama koje čitaju ovo i koje su prolazile slično.

Priča o majčinstvu za svaku je majku posebna.

Svaka majka nosi svoje emocije, svoje iskustvo, svoje događaje. Svaka od nas mogla bi satima pričati svoju priču, i svaka od nas mogla bi biti jedna drugoj podrška, bez osuđivanja, bez komentiranja, bez pametovanja.

Ali, naše društvo kao da voli ponekad komentirati život osobe koju ne poznaju, u čijim cipelama se nikad pronašli nisu.

Zato želim svakoj mami da cijeni sebe i svoje iskustvo.

Želim da svaka majka uživa u svojem majčinstvu, da se ne obazire na savjete koji ju zbunjuju. Jer ono što odgovara nekome drugome, ne mora značiti da će odgovarati i toj majci.

Želim ti da imaš kraj sebe osobu koju možeš zagrliti kad ti je teško.

Želim ti da možeš plakati bez srama kad za time imaš potrebu.

Želim ti da možeš glasno izgovoriti ako si se borila s postporođajnom depresijom, ako si gola sjedila pod tušem i pitala se što ti je sve ovo trebalo.

Želim ti da na kraju dana zaspiš sa svojim mirišljavim klupkom sreće u miru.

Želim ti da donosiš samostalno odluke bez grižnje savjesti za dobrobit sebe i svojeg djeteta.

Želim ti da nađeš hrabrosti povjeriti se stručnoj osobi, ako za time osjetiš potrebu, bez da se ikome moraš opravdavati.

Jedino što ti moraš jest cijeniti sebe i svoj život, cijeniti svoje mišljenje i svoje majčinstvo, biti podrška ženama koje tu podršku nemaju. Bez osuđivanja.. bez miješanja u tuđe mišljenje... bez analiziranja... bez kritiziranja tuđeg majčinstva.

Želim ti da prihvatiš svoje dijete upravo onakvo kakvo sada ono jest. Da prihvatiš djetetove potrebe. Da živiš u sadašnjosti i svaki dan pronalaziš načine kako graditi kvalitetan odnos s djetetom.

Želim ti da se makneš od strahova i slušaš svoju majčinsku intuiciju. Nemoj dozvoliti da te tuđi strahovi, paranoje ili emocionalne ucjene poljuljaju.

Ti budi ti. Ti si majka. To je tvoje majčinstvo.. To je tvoje dijete. Ono ne želi.. Ono treba... tebe, baš takvu kakva jesi.

Znam koliko je teško ponekad se boriti sa svojim emocijama, sa svojim teškim stanjima i pritom ostati hladne glave. Kad se želiš kontrolirati u ponašanju, a ne znaš kako.

Kad legneš u krevet s osjećajem krivnje.

Želim ti reći, nisi sama, doista nisi. Ima osoba koje te mogu shvatiti i znam da nisi jedina koja se bori s time.

Ono što sam naučila u ovih 10 godina majčinstva i u 8 godina rada s djecom i roditeljima, da zapravo svi mi prolazimo sličan put i imamo slične strahove u našem roditeljstvu.

Online edukacije koje provodim s roditeljima dovele su me do 30 obitelji, do 30 različitih priča i konteksta, ali i do 30 dodirnih točaka u kojima sam shvatila da nisam sama, da oni nisu sami u svojim promišljanjima. Nema veće vrijednosti nego kad možeš pomoći nekome da kreira mirniji i kvalitetniji život u obitelji.

Je li put lagan? Nimalo... Ali ako imamo volje i želje, svakako je isplativ. Zato, draga majko, znaj da nisi sama. Znaj da postoje osobe koje će te podržati i znaj da je najvažnije da cijeniš svaku svoju sekundu svog majčinstva i slušaš svoju intuiciju.

 

A ako se i vi želite pridružiti online edukacijama za roditelje, gdje pričamo upravo o odnosima, vrijednostima, uvjerenjima, emocionalnim ispadima i disciplini, svakako pogledajte obavijest i ispunite prijavnicu na mojoj web stranici https://jasmina.hr/online-edukacije/. Budite i vi dio naše zajednice koja se međusobno podržava, bez osuđivanja. 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.