Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Realno roditeljstvo

Izazovi u roditeljstvu i kako ih riješiti?

U svakom trenutku možemo donijeti drugačije odluke i naučiti kako reagirati, kako se osnažiti, kako pomoći svom djetetu i time ne samo promijeniti svoj život nego i život svog djeteta.
Objava 25. veljače 2021. 0 komentara 252 prikaza
FOTO: Sanja Kukec
FOTO: Sanja Kukec
Tko se nije barem jednom u svom roditeljskom stažu susreo s nekim od izazova u odgoju svoje djece?

Koliko puta ste zapitali sebe kad će sukob s djetetom prestati?

Ponekad se osjećate kao da više ne znate tko u kući vodi kontrolu nad kime?

Različita ponašanja djeteta izbacuju vas iz takta i ne znate kako reagirati?

Razumijem vas.

Mnoge roditelje muče slični izazovi, no postoje lake i efikasne metode koje i vi možete naučiti primjenjivati te time olakšati sebi i svom djetetu.

Ovdje vam dajem jedan primjer koji je jako čest na individualnom savjetovanju s roditeljima ili na interaktivnom dijelu predavanja za roditelje.

Kako postupiti kad dijete udara ili grize?

Umjesto da govorimo što se ne smije raditi, koristimo riječi što dijete može raditi.

Česte situacije su one kad se djeca posvađaju zbog neke igračke ili neke situacije. Najvažnije je u tim situacijama da se prvo sami smirimo i zatim interveniramo. Što možemo reći?

"Vidim da si se naljutio/la kad ti je Josip uzeo igračku. U redu je osjećati se ljuto. Nije u redu udarati/gristi nekoga kad se uzrujamo. Maknut ću se da moje tijelo ostane sigurno (Ako je drugo dijete u pitanju, onda kažemo da ćemo maknuti to dijete da ono ostane na sigurnome od udaranja)."

Reflektiramo emocije i postavljamo jasne granice te usmjeravamo dijete prema poželjnom ponašanju.

„Prije kad je Josip uzeo tvoju igračku, vidjela sam da si se jako uzrujao jer si je želio natrag. Umjesto da sljedeći put udariš/grizeš, što bi još mogao učiniti? Razmislimo zajedno. Možeš pronaći nešto drugo za igru, pitati da ti se vrati igračka, reći njemu/njoj da još nisi gotov s igrom. Ako tako učiniš, a igračka ti nije vraćena, dođi kod mene, ja ću ti doći pomoći."

Još jedna važna stvar jest, da ne inzistiramo na isprici. Manja djeca ni ne shvaćaju još zašto se moraju ispričati.

Umjesto toga možete djetetu reći: „Idemo pogledati kako je Josip.“

IZRAZITO VAŽNO! Doma isto treba biti onako kako mi želimo da se usvoji ponašanje. Kad se razljutimo ne smijemo fizički napadati dijete, nego reći zašto smo se razljutili, iskreno! „Uzrujala sam se i treba mi mira. Sad ću 10 minuta sjesti i odmoriti, a kasnije možemo pričati.“

Nikako ne govoriti: „Rastužio si svoju majku. Voliš povrijediti majku!“ Nije u redu unositi svoje snažne emocije u takve situacije.

Ovo je samo jedan od primjera izazova u roditeljstvu s kojima se roditelji susreću, a imam ih jako puno.

Upravo zbog toga pripremila sam ciklus online edukacija za roditelje „Realno roditeljstvo – izazovi u roditeljstvu i kako ih riješiti“ s tri interaktivna predavanja u toku tri tjedna, gdje ću vas naučiti kako koristiti jednostavne metode koje će vam pomoći da minimizirate ispade i maknete se od neučinkovitih metoda discipliniranja, prevladate osjećaj krivnje i pomognete sebi i djetetu stvoriti lakši i zadovoljniji svakodnevni obiteljski život.

Ovaj ciklus namijenjen je roditeljima djece u dobi od 1 do 7 godina, a u 3 online interaktivne edukacije očekuju vas sljedeće teme:

16.02. (17:30 – 19:30) Kako razumjeti dječje reakcije i osjećaje?

23.02. (17:30 – 19:30) Kako se nositi s emocionalnim ispadima i tantrumima djeteta i kako ih smanjiti?

02.03. (17:30 – 19:30) Naučite efikasne metode discipliniranja.

Ovim edukacijama dobivate konkretne situacije i primjere mogućih rješenja, efikasne alate i strategije za uspješno roditeljstvo, podršku u procesu od 3 tjedna kroz grupni rad, vježbice i primjere koje možete koristiti svaki dan, povezivanje i podršku mentorice i ostalih sudionika kroz grupni rad u trajanju od 3 tjedna što je razdoblje u kojem uistinu možete učiniti vidljive promjene.

Edukacije provodim ja, Jasmina Hadela, stručnjakinja za roditeljstvo i rani razvoj u djetinjstvu i majka troje djece, doktorandica pedagogije, autorica stručnih i znanstvenih radova u području odgoja i obrazovanja te predavačica u naslovno-nastavnom zvanju.

U svom Centru za rani razvoj u djetinjstvu kroz predavanja, radionice i edukacije osnažujem roditelje da transformiraju svoje frustracije, strahove i sumnju u sebe te postanu samopouzdaniji u svom roditeljstvu.

Broj mjesta na edukaciji je ograničen zbog interaktivnog rada, a prijave traju do petka, 12.02.2021. u 23:59 sati. Sve dodatne informacije, opis tema, cijena i prijavnica nalaze se na linku https://jasmina.hr/online-edukacije/.

Zapamtite, u svakom trenutku možemo donijeti drugačije odluke i naučiti kako reagirati, kako se osnažiti, kako pomoći svom djetetu i time ne samo promijeniti svoj život nego i život svog djeteta.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.