Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Globalni semafor

Narodi protiv elita, populizam i suverenizam

Knjiga Narodi protiv elita-populizam i suverenizam
Objava 19. veljače 2020. 0 komentara 85 prikaza
Jure Vujić
Jure Vujić
Narodi protiv elita

Nova knjiga Jure Vujića: "Narodi protiv elita, populizam i suverenizam"

Nakon referenduma o Brexitu i Trumpove pobjede na predsjedničkim izborima, proces diskreditiranja i demonizacije populizma značajno se pojačao. Porast društvenog nezadovoljstva širokih slojeva naroda, pobuna „žutih prsluka” u Francuskoj, izborne pobjede populističkih i suverenističkih pokreta diljem Europe, su društvene i političke realnosti, koje se ne mogu redukcionistički sagledavati ili paušalno prikazivati kao marginalne društveno-političke pojave koje su stigmatizirane kao „fašističke” prijetnje za demokracije. Vladajuće elite, bez obzira na političku lijevu ili desnu orijentaciju nastoje održati status quo neoliberalnog konsenzusa negirajući time i mogućnost redefiniranja demokratskog procesa.

Pod utjecajem dezideologizacije i recentriranja političkih programa i diskursa, vladajuća ljevica i desnica ostavljaju dojam da su zamjenske sistemske stranke. Upravo je snažna struja tehnokratizacije i ekonomsko-upravljačke instrumentalizacije političke sfere, dovela do same identitetske krize političkog zastupništva. Zbog takvog uhodanog i reaktivnog prezira prema svemu što se poziva na „narod” i „populizam”, i zbog dominantne negativne i redukcionističke interpretacije fenomena populizma i suverenizma u javnom prostoru, namjera je ove knjige na temelju sinteze različitih socioloških i politoloških pristupa prema populističkom fenomenu, pokušati ponuditi konceptualne i eksplikativne elemente za re-evaluaciju i re-legitimiranje fenomena populizma koji se nalazi na samom izvorištu demokracije. Suvremena pobuna naroda protiv elita predstavlja simptom nove političke rekompozicije.

Jure Vujić, pravnik i politolog. Autor je nekoliko knjiga na Francuskom jeziku (La modenité ā l’épreuve de l’image, L’Harmattan, Paris), Un Ailleurs européen (Avatars editions, Paris); i na hrvatskom jeziku autor knjiga: „Geopolitika multipolarnog svijeta-Razumjeti svijet iz XXI. stoljeća“(2015.), Radikalna misao-fenomenologija političkog radikalizma (izdanje Alfa 2016.) .Suradnik geopolitičke Akademije Pariza, pročelnik je Odjela za politologiju Matice Hrvatske i voditelj Instituta za geopolitiku i strateška istraživanja iz Zagreba. Jure Vujić „Narodi protiv elita, populizam i suverenizam“, izdanje IGSI-Institut za geopolitiku i strateška istraživanja, Nakladnik Udruga udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata Republike Hrvatske, tisak Znanje, Zagreb,veljača 2020.
 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.