Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Globalni semafor

Zašto Zapad štiti džamije i sinagoge a ne kršćanske crkve?

Tragični prizor urušavanja katedrale Notre Dame i to u doba korizme pred samim Uskrsom ima duhovnu simboličku dimenziju i pouku
Objava 16. travnja 2019. 10 komentara 2898 prikaza
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Katedrala Notre Dame

Katedrala Notre Dame koja je izgrađena prije 8 stoljeća, koja se držala uspravno i preživjela vjerske ratove, francusku revoluciju, bombardiranja iz prvog i drugog svjetskoga rata , jučer se urušila kao kula od karata od još neutvrđenog uzroka požara, i to u središtu Francuske sekularne Republike, koja je svela sakralne kršćanske simbole i crkve na potrošne turističke objekte bez ikakve prikladne sigurnosne zaštite.

I zbog toga je gledati licemjerne krokodilske suze globalističke liberalne europske i francuske političke klase, koja je odgovorna za takvu napuštenost kršćanskog sakralnog i arhitektonskoga naslijeđa, imajući na umu da su sukcesivne lijeve i desne vlade privilegirale kulturne politike i financiranje kulturnih projekta suvremene umjetnosti, izgradnje raznih konceptualnih piramida i drugih pomodarskih postmodernih umjetničkih djela, dok je patrimonij kršćanske sakralne baštine prepušten proračunskim mrvicama i beznačajnim subvencijama i donacijama.

Napadi na kršćanske sakralne i vjerske objekte su česti u zemljama Zapadne Europe i diljem svijeta. Francuska je policijska istraga službeno potvrdila da je prošlog mjeseca podmetnut požar u Crkvi Saint Sulpice u središtu Pariza. Početkom mjeseca travnja je u Parizu uhićen Pakistanac migrant koji je došao u Francusku unazad dva mjeseca, i osumnjičen za vandalizam i napad na Kraljevsku Baziliku Svetog Denisa u kojoj su grobovi svih najveći francuskih kraljeva od 10. do 18. stoljeća.

Diljem svijeta a pogotovo na Bliskom Istoku, kršćanski sakralni objekti, crkve, simboli često su mete islamističkih napada ili drugih grupacija poput sekularističkih i feminističkih radikala poput grupe FEMEN, ali i sotonističkih sekta. Primjerice Crkva svetog Uznesenja u Kondopofa u Rusiju je u potpunosti zapaljena i uništena u kolovozu 2018, ( crkva je sagrađena 1774 i simbol kršćanske ruske drvene arhitekture ) od strane maloljetnika koji je pripadao sotonističkoj sekti, sekte koje se šire diljem Rusije.

Iznad emocionalnoj naboja koji prevladava kod francuskih ali svih kršćana svijeta pred takvim tragičnim događajem i prizorima nestanka višestoljetnog simbola kršćanskog europskog identiteta i tradicije, treba se zapitati  kako se u doba kada su Europljani žrtve neprestanog sigurnosnog normativnog pritiska, to moglo dogoditi takvom  poznatom monumentu koji je u svijetu najviše posvećen ?  

Zašto se u Francuskoj isključivo i selektivno policijski štiti džamije i sinagoge ( i to je  naravno legitimno zbog mogućnosti terorističkih napada i atentata)  a ne crkve i druge kršćanske simbole , koji su na žalost  prepušteni gotovo svakodnevnoj devastaciji i svakodnevnom vandalizmu, na koje  nitko od vrha političke klase nitko ne reagira a promptno reagira i osuđuje bilo koji  zidni grafiti koji vrijeđa druge vjerske  simbole ?

Odgovore treba tražiti dublje.  Urušavanje katedrale Notre Dame kao simbol « Pariške duše » je zapravo odraz sustavnog napuštanja i nemara  od strane  francuskih  liberalno-lijevih vlasti  i šire predstavlja simptom duboke moralno-identitetske krize  cjelokupnog desakraliziranog sekularnog Zapada, koji je progresivno napustio smisao za sakralno, vlastite duhovne i kulturne korijene , tradicionalnu kršćansku tradiciji u korist ideologije  « vječnoga napretka » kulta sekularne Republike, kozmopolitizma, kao i  materijalističkog moderniteta za kojeg ništa nije sveto i sakralno.

Tragični prizor urušavanja katedrale Notre Dame i to u doba korizme pred samim Uskrsom ima duhovnu simboličku dimenziju i pouku : a to jest da narodi i  civilizacije koje napuštaju svoje duhovne, vjerske i identitetske tradicionalne korijene su na dulju rok  neminovno osuđeni na duhovno i političko samoubojstvo i na unutarnje urušavanje.
 

 • SveJeUzalud:

  ....manjne s nase bogatstvo....dok ne postanu vecina onda je vec kasno....slobodi stavi soli na rep.....da ljudska prava boze oslobodi......samo ravnopravnost....

 • Avatar tin ujevic
  tin ujevic:

  Pa jel moguce da smo dozivjeli i ovo napokon procitati! Aleluja! Aleluja! Ljudi ujedinimo se i spasimo nas Stari Kontinent prije totalne kataklizme!

 • jurilica:

  Sjajan tekst.