Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Kategorički imperativno

Vatru gasi - Brata spasi!

Danas je dan Svetog Florijana. Moja osobna trauma zbog požara koju sam doživio u djetinstvu je srećom razriješena, no mnogim tragedijama djece i odraslih svjedočimo svakodnevno.
Objava 04. svibnja 2021. 0 komentara 123 prikaza
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Spomenik Đuri Deželiću

Vatrogasci, i dobrovoljni i zaposleni u javnom vatrogasnim postrojbama diljem Hrvatske i susjednih zemalja obilježavaju svoj blagdan.

Vi koji me osobno poznajete, povezujete ime Florijan s mojim djelovanjem u vatrogascima... Bit će uskoro pedeset godina mog djelovanja u vatrogastvu. Nekad vrlo aktivno, a posljednjih godina manje zbog bolesti.

No, prije nego što sam se priključio tom humanom vatrogasnom pokretu, doživio sam nešto strašno, što me vezalo uz vatrogastvo i Florijana.

U dobi od četiri godine, igrao sam se u dvorištu i šibicama palio novinske papire. Dan prije toga sam s 'velikim dječacima' pekao kukuruz ili kako ih mi zovemo - "pečence". I tako sam igrajući se na dvorištu i ja želio zapaliti vatru...

Puhnuo je vjetar i odnio upaljeni novinski papir ispod gospodarske zgrade pune osušenog sijena.... Brzo sam pristupio gašenju, no moja plastična kantica nije mogla ugasiti plamen...

Otrčao sam u kuću i u panici pozvao baku i mamu koje su vrlo brzo razvile crijevo za zalijevanje i počele gasiti... Ubrzo su stigli i vatrogasci i još par sati gasili požar...

Ni otac ni majka ni nitko od ukućana nije nakon požara galamio na mene... No, ja sam doživio strašan šok od kojeg sam se godinama oporavljao. U općoj panici i strahu, ali i osjećaju odgovornosti za ono što sam učinio, strašno sam se počeo bojati svakog, pa i najmanjeg plamena. Nisam mogao vidjeti upaljenu svijeću pa čak ni plamen kroz rupicu na štednjaku na kruta goriva...

Moj otac je bio vatrogasac i poveo me je u vatrogasce, čim sam navršio 6 godina... Malo po malo, kroz druženje s vatrogascima i moje prvo sudjelovanje na gašenju požara sa samo 13 godina, kad sam se kriomice pridružio ekipi za gašenje, moja fobija i strah od vatre su netragom nestali...

Price o svetom Florijanu uzrokovale su tu neraskidivu duhovnu vezu koja traje do danas. Osnivajući svoju tvrtku, bilo je sasvim prirodno da ona dobije ime Florijan... Mnogi kad zovu na telefon, traže gospodina Florijana. U početku sam ih ispravljao, no onda sam prestao.

Slaveći danas imendan, apeliram na sve vas da budete pažljivi s vatrom, da je nikad ne ostavljate bez nadzora, da razmišljate kad ćete i kako upotrebljavati vatru, da pazite na znatiželju vaših malih ukucana i na njihovu potrebu za igrom.

Čuvajte svoju djecu, sebe, svoje ukućane, susjede, pa će vas i sv. Florijan čuvati. Neka vas sve skupa blagoslovi i čuva sv. Florijan.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.