Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Kategorički imperativno

Iskustva hrvatskih njegovatelja - Gordana

"Kruh sa 77 kora" - Gordana Nemec je prošla zahtjevan put od njegovateljice do vlasnice agencije. Vrlo je aktivna na stranici njegovateljica i trudi se pomagati svima, bez obzira tko preko koje agencije radi.
Objava 09. rujna 2020. 2 komentara 3935 prikaza
Foto: Iz osobnog albuma Gordane Nemec
Foto: Iz osobnog albuma Gordane Nemec
Smjena njegovateljica je uvijek vesela

"Kruh sa 77 kora" je serijal postova o njegovateljima koji rade u 24 satnoj njezi starijih i nemoćnih osoba u inozemstvu. Svaka osoba priča svoju priču...

Ovo je priča o Gordani Nemec nekadašnjoj njegovateljici, a danas vlasnici agencije koja posreduje u organizaciji tog posla. Zbog tog iskustva sam je pozvao na razgovor. Naravno, neizbježno je spomenuti naziv njene agencij, no taj podatak nije reklama već  pomoć čitateljima za lakše pronalaženje i snalaženje. Klijenti gospođe su austrijske obitelji... 


Gospođo Nemec, iz aktivnosti u FB grupi oko pomoći njegovateljicama u Austriji, uz Đurđicu  ističete se i vi. Austrija je druga država, naši građani najčešće ne znaju tako dobro jezik, a pravni sustav im je skoro potpuno nepoznat. Vaše objave su konkretno usmjerene prema rješavanju određenih problema tipa nekih dokumenata, iskaznica, obrazaca...

Često se nesebično angažirate kad nekome treba pomoći zajedno sa Đurđicom, ali i drugim osobama iz grupe. Značaj Vašeg djelovanja u grupi je da su ti savjeti namijenjeni svima, bez obzira preko koje agencije rade. Upravo to je i razlog zašto sam vas pozvao na razgovor. Hoćete nam najprije predstaviti i opisati stupnjeve njege u Austriji?   

Hoću naravno, vrlo rado. U Austriji ima sedam stupnjeva njege od ljestvice 1 do 7. koja ovisi o zdravstvenim potrebama samih klijenata. U ovisnosti o samome stupnju Austrija subvencionira troškove kućne njege i to u iznosima čak do 1,688.90€. Kod mirovina manjih od 2,000.00€ dodatnim iznosom do 550€.

Stupanj 1 predstavlja samo povremenu njegu u kojoj su najčešće uključeni članovi obitelji bez prisustva njegovatelja.Već stupanj 3 podrazumijeva 24 satnu njegu i pomoć njegovateljica, dok stupanj 7 predstavlja teža oboljenja kod kojih je uz prisustvo njegovatelja potrebna i stručna medicinska njega.    


Kad neka osoba želi raditi u sustavu 24 satne njegovateljske skrbi, ona mora u Austriji otvoriti obrt? Koji su dokumenti za to potrebni?   

Da tako je potrebno je otvoriti obrt,a za to nam je potrebna sljedeća dokumentacija:

- Potvrda o nekažnjavanju prevedena na njemački jezik

- Osobna iskaznica

Uz to se najčešće dodaje punomoć kako bi agencija umjesto  budućeg njegovatelja ishodila sve potrebno.        


Traži li se i neka kvalifikacija, tečaj, osposobljavanje? Koliko je važno prethodno iskustvo koje su neki stekli njegujući vlastite roditelje, bake i djedove?  

Za početak ne, ali zbog same kvalitete obavljanja posla preporučljivo je proći tečaj za njegovatelja. Naravno da je uvijek bolje kad sam možeš prepoznati potrebe osobe kojoj se pruža njegovateljska pomoć. Svako prethodno iskustvo zasigurno podiže razinu kvalitete njege.    


Koliko je važno dobro znanje njemačkog jezika? Radi se sa starim i bolesnim osobama... S njima treba i komunicirati, ponekad ih odvesti autom, pomoći im ispuniti neke papire... To nije samo posao kuhanja, pranja, peglanja, održavanja čistoće?   

Dobra komunikacija između njegovatelja i klijenta je uvijek važna, no dobro poznavanje njemačkog jezika ne mora uvijek biti osnovni preduvjet za to. Kod spomenutih dodatnih usluga naravno da je korisno bolje poznavanje njemačkog jezika no uloga agencije upravo i leži u tome da spoji vještine njegovatelja i potrebe klijenta.          


Uz dozvolu liječnika i osposobljenost, mogu se raditi i neki dodatni postupci. To je mjerenje šećera u krvi, davanje inzulina, tableta... Što još?   

To se još odnosi na infuziju ili neke druge lijekove koji se daju putem injekcija,naravno uvijek po uputama liječnika.       

 

Vi ste taj posao obavljali tri i pol godine? Kako ste se vi krenuli baviti tim poslom njegovateljice?  

S obzirom da sam oduvijek imala sklonosti pomagati starijim i bolesnim osobama prepoznala sam upravo u njegovateljstvu poziv koji pruža takav odnos sa klijentom ali i vecu financijsku korist u odnosu na prethodni posao.  


Koliko vam je taj posao njegovateljice pomogao da se odlučite krenuti osnovati agenciju i organizirati njegu u obiteljima?  

Prihvativši posao njegovateljice, nisam se prevarila u smislu svog životnog poziva, no kako sam u međuvremenu nadogradila već postojeće organizacijske vještine, jedini prirodan sljedeći korak bio je otvaranje vlastite agencije.  

Na kojem području posluje Vaša agencija? Poslovanje moje agencije sukladno je prostoru djelovanja gospodarske komore(WKO-Steiermark). Kako kreće taj posao? Vi dobijete zahtjev neke nove obitelji pa tražite njegovateljicu?   

Danas je kvaliteta poslovanja agencije "Lebensfreund-Gordana Nemec" na toj razini da poslujemo isključivo putem preporuka zadovoljnih klijenata. Dakako , za taj pozitivan imidž u velikoj mjeri zaslužne su moje drage  kolegice njegovateljice. Naravno da je uloga agencije spojiti potrebe klijenta sa odgovarajućom njegovateljicom kao i pomoć kod otvaranja obrta i prikupljanja dokumetacije.  


Da li Vam se obraćaju i obitelji  sa postojećim njegovateljicama koje se izmjenjuju svakih 14 dana?   

U slučaju spriječenosti dosadašnjih njegovateljica, agencija vrlo rado kolegicama uskače u pomoć, no s obzirom na kvalitetu naših usluga znamo dobiti i zahtjev za zamjenom njegovateljice.      


Evo, u ovoj krizi će mnogi ostati bez posla. Neki će možda vidjeti sebe u tom poslu nakon što pročitaju ovu seriju članaka. Na kraju ovog teksta ćemo nabrojati neke agencije, a pripremam i poseban članak sa popisom udruga i agencija. Kako "regrutirate" nove njegovateljice?

Naravno da se agencija oglašava u raznim medijima, no danas sve više do novih njegovateljica dolazim putem preporuke zadovoljnih dosadašnjih kolegica njegovateljica. Dodatne informacije možete saznati u našoj grupi "Pflegerinnen:24 Stunden Betreuung(Austrija) koja broji preko 940 clanova. Najjednostavnije je da me osobno kontaktirate na broj mobitela 095/857-1351 ili E-Mailom na goga.nemec5@gmail.com  


Vode li agencije knjigovodstvo za svoje njegovatelje ili je to jednostavno pa to njegovatelji rade sami?  

Kao i u svakom drugom poslu, svaki obrt sam bira svoje knjigovodstvo.Kod odabira knjigovodstva rado ću pomoći i dati preporuke, ali tu prestaje odgovornost agencije.      


Poreznu godišnju prijavu treba predavati i u Austriji i u Hrvatskoj? To znači da se radi o dvostrukom oporezivanju?   

Ako je godisnja zarada ispod 11,000.00 EUR austrijska strana neće dodatno oporezivati prihod, u suprotnom se zaista radi o dvostrukom oporezivanju. Bez obzira na iznose nužno je predati obje porezne prijave, i u Austriji i u Hrvatskoj. Morate se složiti sa mnom da godišnji prihod od 11,000.00 EUR, za rad 14 dana u mjesecu uopće ne zvuči loše. Stoga to ne predstavlja nekakav problem.        


U ovoj korona krizi, njegovateljski posao, ali i agencijski je postao izuzetno složen. Prelasci Austrijske granice su postali prava umjetnost. A svako malo se nešto promijeni. Te treba test ovakav, te ne treba, te treba karantena, te ne treba, pa prijevoza ima, pa nema... Što se sve događalo i događa od izbijanja korona krize? Neki su čak pješke s prtljagom prelazili granicu... Čak ste se i osobno angažirali na tom prijevozu....   

Naravno da postojeća situacija predstavlja dodatne izazove ali u našoj agenciji prijevoz njegovatelja ne predstavlja nikakav problem. A unutar naše FB grupe brinemo o tome da njegovatelji na najjednostavniji i najbrži način obave testiranje te pružamo dodatne informacije o načinima povrata troškova testiranja.      


Treba li ovog trenutka test na koronu i kakav ili ne treba? Tko snosi troškove testiranja?  

Naravno da treba test, troškove snosi njegovatelj uz naknadni povrat većine troška u iznosu 60 EUR.


Kako je "u normalnim okolnostima" organiziran prijevoz? Njegovateljice dobiju plaćen prijevoz? Koliko?   

Što se tiče prijevoza, odgovorila sam iznad. Povrat putnih troškova moguće je definirati ugovorom između klijenta i njegovatelja. To je od slučaja do slučaja različito i ovisi o nizu drugih parametara.  


Koliko od dnevnice treba platiti za mirovinsko i zdrastveno osiguranje? To plaćaju sami njegovatelji ili im to plate obitelji? Kako to ide?  

Računovodstvo obrta podrazumijeva paušalno plaćanje manjeg iznosa poreza, no u konačnici točan iznos dobije se predajom porezne prijave a to je već pitanje za knjigovodstvo.        


Dakle, njegovatelji su zdrastveno i mirovinsko osigurani.Gdje idu kod liječnika, u Hrvatskoj ili u Austriji?   

Njegovatelji mogu koristiti liječničke usluge u Hrvatskoj i u Austriji.      


Njegovateljice ostvaruju i pravo na dječji doplatak?

Njegovateljice imaju pravo na dječji doplatak, pod određenim uvjetima u iznosima čak do 165 EUR  po djetetu mjesečno.      


Neke agencije  naplaćuju i proviziju. Neke agencije poput vase ne naplaćuju njegovateljicama već ih plaćaju obitelji. Kako bi to opisali onako neutralno?  

Politika naše agencije je da direktno ne naplaćujemo proviziju od njegovateljica ali sve je to predmet dogovora zainteresiranih strana.  


Od 01.07. je omogućeno zapošljavanje hrvatskih građana bez radne dozvole. Je li to nešto promijenilo?  

Obzirom na zadovoljstvo i kvalitetu odnosa izmedu agencije,njegovatelja i klijenta mi ionako do novog kadra dolazimo najčešće putem preporuka stoga se ništa nije promijenilo. A dobivanje radne dozvole nije predstavljao problem niti prije 01.07.        


Kad bismo bili u prilici predložiti bolji sustav njege u Austriji, koji bi bili Vaši prijedlozi?   

Sustav njege u Austriji je za mnoge druge zemlje nedostižan i osobno mislim da je izuzetno dobar.  


Može li nešto učiniti Republika Hrvatska za njegovatelje? I sada u koroni, ali i inače?

Obzirom da danas  njegovatelji na jednostavan način mogu izvršiti testiranje Republika Hrvatska je učinila velik korak naprijed. 


Na kraju, iako su to Vaši konkurenti, nabrojite mi najznačajnije udruge i najznačajnije agencije koje se bave organiziranjem njege? 

Najznačajnije agencije koje ja znam su Hilfswerk, Caritas, Grüne Kreuz itd.
 

Gospođo Nemec, hvala Vam na razgovoru!

 

>> Pflegerinnen:24 Stunden Betreuung(Austrija) - FB Grupa za pomoć u pronalaženju posla i korisne informacije što se tiče posla 24-satne njege u Austriji
 

  • Ana Banic:

    informacija za sve one koji bi htjeli raditi u Austriji. Načelno, bolje plaćeno nego u Njemačkoj.

  • zporobija:

    Bilo mi je zanimljivo to pročitati, dosta informacija za sve one koji bi htjeli raditi u Austriji. Načelno, bolje plaćeno nego u Njemačkoj.