Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Konceptualna kirurgija

Hrvatske platforme

Objava 13. travnja 2015. 6 komentara 369 prikaza
"A hint to the Democratic Platform Makers" (Udo J. Kepller, 1902. Library of Congress, Free use)
"A hint to the Democratic Platform Makers" (Udo J. Kepller, 1902. Library of Congress, Free use)
"A hint to the Democratic Platform Makers" (Udo J. Kepller, 1902. Library of Congress, Free use)

„Nad tugom lebdi smijeh.“

Günter Grass, 16. listopada 1927. – 13. travnja 2015.

 

Letve koje smrću prijete

Pomodna riječ (engl. buzz word, hrv. riječ koja zuji u uhu, riječ koja se razaznaje u žamoru, dakle zvučni žargonski izraz, neologizam ili sl.) ovog proljeća je platforma. No, platforma je samo ravan oblik ili ravnina. Potječe od francuskog plate-forme što se odnosi na dijagrame i karte, a prva poznata uporaba datira iz 1537. godine. Daljnje podrijetlo je od latinskog (pllatus = ravan, forma = oblik) i od grčkog (platys = širok, morphé = oblik).

Svatko tko nešto znači ima platformu. Političari imaju platforme. Turistička sezona ima platformu. Čak bi i hrvatski Jadran  mogao dobiti svoje platforme. Iako se platforma koristi kao doslovan opis u mnogim područjima kao primjerice u naftnoj industriji, mondena je uporaba u praktičnoj politici. Politička platforma je niz vrijednosti i postupaka koje podržava politička stranka ili pojedinačni političar i za koje traži potporu birača.

Pojedinačne vrijednosti i postupci koji čine platformu nazivaju se doslovno daske, tj. letve (engl. planks). Nizanjem dasaka jedne do druge dobiva se ravna površina, tj. platforma (kao primjerice trijem drvene kuće, kako to čine graditelji). Letve platforme nekad su zaista imale doslovno značenje jer su se političke platforme iznosile na podignutim platformama načinjenim od dasaka. Iz ptičje perspektive političara to su možda daske koje život znače, ali iz glasačke žablje perspektive to su samo letve koje smrću prijete. Politička platforma ili samo platforma samo je zamjena za negdašnju riječ „manifest“ čija uporaba u javnom političkom govoru post-komunističkih država nije sasvim oportuna jer aludira na knjižicu Komunistički manifest.

Stare i nove političke platforme

Tragikomički gubitnik predsjedničkih izbora u RH 2014.–2015. govori o političkoj platformi na temelju koje nastoji okupiti mnoge, a zaista samo sebi slične političke gubitnike (npr. R. Čačića, Anti-fašističku frontu i sl.). Trik je u tome što rabi platformu kao značenjem širu od izraza stranački program što de facto nije. Stranački program u istoj mjeri kao i politička platforma nastoji pridobiti većinu glasača i ništa više. U tome je obmana.

Ta je obmana nužna kako bi povezao sve one koje nastoji povezati na bilo kojem temelju koji nadilazi minimum koji kaže kako se radi o jednom „Band of Losers“, skupini političkih gubitnika koji vjeruju kako i nakon poraza još uvijek mogu profitirati od politike. Istini za pravo, u mnogim područjima doživjeli smo pojave kad su navodno isluženi profesionalci (npr. športaši, glumci, glazbenici i sl.) uspjeli udruživanjem načiniti jednokratnu pomutnju u svom području djelovanja.

Pitanje koje se postavlja je jednostavno. Je li gubitnik spomenutih izbora sa zaleđem biračkog tijela koje mu je donijelo tijesan poraz na izborima sposoban za takvu jednokratnu pomutnju na političkoj sceni RH? Odgovor ovisi o mnogo varijabli među kojima su sljedeće središnje: snaga, tj. slabost dviju najjačih stranaka na sceni, manjih stranaka i novih pokreta, akcija, inicijativa i sl. i alternativne platforme koju bi mogli oblikovati dijametralno oprečni političari kao otpadnici iz suprotnog tabora. Onaj tko točno procijeni vrijednost ovih varijabli, taj će dobiti i odgovor na navedeno pitanje, ako koga to uopće još uvijek i zanima.

No, poznavajući tuzemno biračko tijelo koje karakteriziraju tri svojstva: (a) niska izlaznost, (b) čvrsta, konstantna, ali ne previsoka podrška središnjim navodno suprotstavljenim strankama koje su odavno prestale biti sposobne osvajati dvotrećinske parlamentarne većine i (c) nevjerojatna kolebljivost velikog i odlučujućeg dijela birača koji mijenjaju mišljenje od izbora do izbora i ne drže se nikakvih čak niti općih vrijednosti, načela i djelovanja velikih političkih ideologija, tj. lako preskaču iz jedne u drugu, možemo pretpostaviti kako će parlamentarne izbore dobiti one stranke koje će ponuditi konkretna djelovanja, rokove, ciljeve, mjerila uspješnosti provedbe rješenja gorućih gospodarskih poteškoća nacije.

Onaj tko najbolje uvjeri birače (svakako one pod (a) i (b), ali napose one pod (c)) da ima najbolje mjere i da je spreman neposredno i po žurnom postupku snositi posljedice neuspjeha provedbi predloženih mjera, taj će i osvojiti izbore. Paradoks je u tome što će taj baš zbog svoje uspješnosti dovođenja nacije u red i izgubiti sljedeće izbore, za razliku od trenutne i prethodne vlade koje su izgubile i vjerojatno će izgubiti izbore zbog toga jer nisu uspjele dovesti naciju u red.

Nikakve platforme nikome tu neće pomoći. Neće pomoći niti snošljive i tolerantne politike „Tri kornera, penal“ kako sam i sam nedavno pogrešno pomislio. Krizna vremena zahtijevaju i krizne postupke, npr. „Prva pogreška, van!“ jer „abnormalna reakcija u abnormalnim okolnostima jedina je normalna stvar za učiniti“ (V. Frankl).

Nebeske i naftne platforme

Političke platforme u RH trebaju nam koliko i naftne platforme na hrvatskom Jadranu. No gledajući turističke platforme, možda ćemo još plakati za naftnima. Naime, 25 godina, četvrt stoljeća, RH nije bila sposobna turističku sezonu proširiti s 2 mjeseca na 6 mjeseci duž cijele obale, pa čak i povezati ju s kontinetalnim turizmom.

Kao i svake godine, prije i tijekom Uskrsa dičimo se brojem gostiju i busamo se u prsa početkom najbolje turističke sezone ikad koja, za čudo Božje, par dana nakon tog istog čudesnog Uskrsa tragično splašnjava i ponovno počinje par mjeseci kasnije kad se doslovno strepi nad svakom kapi kiše. Sad, kad se već strepi nad svakom kapi kiše s nebeske platforme koja u potpunosti određuje našu velebnu turističku platformu, možemo komotno strepiti i nad kojom kapljicom nafte s naftne platforme koja bi mogla odrediti našu energetsku platformu kao nacionalni interes.

Drugim riječima, koliko god se kapljice nad kojima strepimo razlikovale i koliko god se njihove platforme razlikovale, strepnja je uvijek strepnja, i iako strašna suluda strepnja, ipak samo strepnja i ništa drugo doli strepnja.

Za ovu nepriliku, u sjećanje na danas preminulog njemačkog genija Güntera Grassa, kojeg većina poznaje po Limenom bubnju (Die Blechtrommel, 1957.) kao prvom dijelu Dancinške trilogije, njegova pjesma Ono što mora biti rečeno (Was gesagt werden muss, 2012.) na znanje i ravnanje hrabrim i revnim hrvatskim javnim intelektualcima.

 • Važna obavijest

  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • ProfesorGI:

  Ja evo stojin na platformi da bi Hajduk triba igrat boje

 • ProfesorGI:

  I još san na platformi da bi Hrvacka tribala bit u ekonomiji ka Švicarska

 • Avatar SN
  SN:

  Sva sreća da imamo hrvatsku platformu za smanjenje rizika od katastrofe s naglaskom na sektor za vatrogastvo..Šalim se malo, Gubitnik bi mogao pomutiti vodu zbog strukture glasača koji ili niš ne kuže ili opako kuže. Draža mi je naftna platforma ... prikaži još! zbog benefita i msilim da je za razliku od političke potrebna, smislena što god rekli protivnici. Moja strepnja je način provođenja političke odluke nad platformama. Moja strepnja su glasovi koji će otići gubitniku. Moja strepnja za budućnost. Ili da citiram ovaj vaš izvrstan završetak:"Drugim riječima, koliko god se kapljice nad kojima strepimo razlikovale i koliko god se njihove platforme razlikovale, strepnja je uvijek strepnja, i iako strašna suluda strepnja, ipak samo strepnja i ništa drugo doli strepnja".