Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Konceptualna kirurgija

Poslovnik u Traumi

Objava 03. prosinca 2015. 22 komentara 502 prikaza
"Pucanje" zglobova (Free Use, prilagodio autor bloga).
"Pucanje" zglobova (Free Use, prilagodio autor bloga).
"Pucanje" zglobova (Free Use, prilagodio autor bloga).

Jutro. Magla iznad Zagreba. Napetost u zraku može se nožem rezati. Svi iščekuju konstituirajuću sjednicu Hrvatskog državnog sabora. Izmjenjuju se ledeni prorezi à la Lee Van Cleef kao kad se nađe licem u lice s Clintom Eastwoodom. Lome su se zglobovi u znak prijetnje i spremnosti na borbu do posljednje kapi politikantske krvi (Vis-à-vis, postoje tri teorije o tome što proizvodi zvuk „pucanja“ zglobova, ali niti jedna još uvijek nije verificirana). Drama doseže kulminaciju. Tresu se brda. Miš. Da danas nije bilo gospodina Podolnjaka i njegovog protu-foteljaškog postupka, osoba dana bio bi Poslovnik sabora.

U tom mogućem svijetu vijest bi glasila otprilike ovako: „POSLOVNIK U TRAUMI! Poslovnik Hrvatskog državnog sabora zbog višestrukih povreda nanesenih mu od strane izabranih zastupnika žurno je prevezen u Kliniku za traumatologiju u Zagrebu. Nakon pola sata dežurni liječnik je izjavio okupljenim novinarima da je stanje Poslovnika, usprkos mnogim izvanjskim i unutarnjim ozljedama, zasad stabilno. Dodao je da je stanje iako nekritično, ipak još uvijek rizično i kako ćemo više znati u sljedeća 24 sata. U izočnosti Poslovnika Predsjednik Sabora, inače vrhunaravni branitelj tekovina demokracije, nije imao izbora nego prekinuti sjednicu.“.

No, kako se opisano nije zbilo, u ovom mogućem svijetu Robert (ex. Jovanović) Podolnjak je osoba dana. To je čovjek koji nije prihvatio biti kandidiran za Predsjednika Hrvatskog državnog sabora. Kandidirali su ga zastupnici SDP-a, a ne MOST-a, a HDZ je odbio podržati kandidaturu. S obzirom na sve tri navedene činjenice podosta nezanimljiva pitanja počinju s upitnom česticom „zašto“, a malo zanimljivije, ali i dalje trivijalno pitanje glasi „Zašto Podolnjak nije prihvatio kandidaturu?“, a odgovor je dala sama osoba dana: „Taj ću prijedlog prihvatiti samo ako bude rezultat konsenzusa stranaka“.

Vratimo se sad u jučer i prisjetimo se emisije „Otvoreno“ u kojoj voditelj, novinar i profesionalac Mislav Togonal kao da je školovan u Guantanamu maltretira izabranog zastupnika Podolnjaka tvrdnjom kako su „oni“, tj. MOST, odgovorni za cijelu zbrku i nemogućnost formiranja većine. Podolnjak je to trpio neko vrijeme, a zatim odgovorio Togonalu da primjerice u Njemačkoj nikome ne pada na pamet optužiti Zelene, koji su dobili manje od 10% glasova, za odgovornost za neformiranje većine i vlade, nego dvije vodeće stranke. A kako to da to svima, u ovom slučaju Togonalu kao trenutnom eksponentu tog spina, prvo pada na pamet u Hrvatskoj? (Dakako, pamet je hiperbolična.) Nakon toga je poraženi Togonal, a što se vidjelo na njegovom izrazu lica, na kojem su se miješale facijalne ekspresije gnjeva i ojađenosti, nevoljko odustao od isljeđivanja.

Time je stav o odgovornosti MOST-a nepovratno raskrinkan kao obmana. Ta navodna „reakcija i stav javnosti“. Nema tu nikakvog stava javnosti. To je tipičan spin medija, koji su poluge obje koalicije. To su tipične reakcije časnika za informiranje stranačkih vojski koji time podižu moral poraženom članstvu i simpatizerima po društvenim mrežama i portalima. Iako nemam mjerljive podatke, razumno je pretpostaviti da biračko tijelo MOST-a danas doslovno uživa u prelijepim saborskim scenama. Topi se od radosti. Kliče od sreće! Umire od smijeha! I pravo im budi, jer tako stvari stoje. Jednima dobro, drugima loše.

Drugim riječima, najveća odgovornost za neformiranje većine u saboru je na koalicijama, tj. na HDZ-u i SDP-u. Najveća odgovornost je na Karamarku i Milanoviću. Svi su im krivi, samo ne oni sami sebi. Kako to da ne vidimo zastrašujuće tektonske poremećaje u tim strankama, niti kako se itko pita – kako smo uspjeli podbaciti? Aha, zato što je lakše predati se čarima samoobmane i vjerovati da smo pobjednici. Ako ste pobjednici, onda sastavite većinu i Vladu RH! Ne možete! Gle čuda? Pa kako je to moguće ako ste pobjednici? Ovo je čudesno! Bizarno! Frapantno! I ne zaboravimo, protuposlovnički, vjerojatno bi dodao čuvar tekovina demokracije Leko.

Ključna izjava Podolnjaka je sljedeća: „[N]ačela moraju biti važnija od pogleda prema fotelji predsjednika Sabora. To od početka govorimo i valjda će ljudi sada povjerovati ako ostanemo principijelni da možemo prisiliti političke stranke koji imaju puno veći broj zastupnika da rade na općem dobru. Možda sam danas ja predmet nekog traženja konsenzusa, sutra može biti netko drugo, bitno je doći do zajedništva.“ (…) „Mi tražimo zajedništvo i ova sjednica pokazuje da nam to nedostaje.“. Takvu državničku izjavu nismo imali prilike čuti niti od Milanovića, a niti od Karamarka. Njihove izjave toliko su minorne da čak nisu niti vrijedne spomena, a oni sami nalik su kakvim općinskim politikantima, prije nego državnicima spremnima na državničke poteze.

À propos rečenog, trenutno društvenim mrežama kola vic s riječju „Seljobriti“ koja se definira kao „nepoznata osoba iz p.m. koja je postala poznata iz nepoznatih razloga“. Iako smo dosad imali barem 4-5 negledljivih reality šouova na malim ekranima poput „Moj veliki brat na tvojoj farmi nag nam pjeva našu pjesmu – Tvoje selo zvuči mi nepoznato“ uglavnom namjenjenih nesegmentiranom gledateljstvu, čini se da je prijenosima sjednica Hrvatskog državnog sabora u ništa započela okrutna i bespoštedna tržišna segmentacija, jer to je očito reality šou za građane s profinjenim nosom za politiku.

Istina, pojam je smiješan, no u ime istine, a istovremeno i s ljubavlju za vic, uz postojeću riječ „seljobriti“ predlažem i riječ „seljobiti“ (mn.), (jed. „seljobit“) kao naziv za „nepoznate osobe iz nepoznatih mjesta koje žive skrovitim životom, ali se iz nepoznatog razloga odjednom počnu pojavljivati na javnim mjestima i živjeti javnim životom.“. To mi se čini prigodim spomenuti ovog maglovitog i turobnog, a istovremeno i sunčanog i nasmiješenog zimskog poslijepodneva. Kako kome. Bože moj! Sutra je novi dan. C'est la vie!

 • Avatar SN
  SN:

  Prema poslovniku Podolnjak je jedino mogao odbiti ili prihvatiti prijedlog, odnosno nije mogao uvjetovati prihvaćanje SDP-ova prijedloga, jer Poslovnikom to nije predviđeno. I odbio je, jako nesigurno. Pitam se zašto. Pitanje je i zašto se Podolnjak uopće doveo u ovakvu ... prikaži još! situaciju ako je znao da bez konsenzusa neće prihvatit mjesto predsjednika Sabora. Pametan ili naivan poslužio je SDP-u da zadrži izvršnu vlast, a HDZ je čini se to prepoznao. I sad imamo krizu, jer kako kažu stručnjaci sada postoji ustavno-pravna dvojba (nije predviđena u poslovniku) tko će sazvati iduću sjednicu, odnosno hoće li biti nastavka prekinute sjednici ili će novu sazvati predsjednica. Za MOST je sve teže naći opravdanje. Petrov izgubljen stalno naglašava kako ne može na sebe preuzeti odgovornost. Drugim riječima priželjkuju nove izbore, jer nemaju odgovor, ne znaju i u potpunosti nedorasli zadatku. Sve u svemu pohvala na tekstu i ekspresivnoj predaji misli.

 • livoguza2:

  " Kako to da ne vidimo zastrašujuće tektonske poremećaje u tim strankama, niti kako se itko pita – kako smo uspjeli podbaciti?"_________________Upravo sam otvorio blog kako bih ukorio vlasnika da ne mari za vlastito dijete i ne nahrani ga današnjom ... prikaži još! saborskom kašicom, kad opazih ovaj aktualni uradak. Svaka čast na mnogočemu, ali mi se čini da je navedeni citat Promašaj, Nažalost. Osobno sam se ponadao da će Most izazvati tektonske potrese u tzv. velikim koalicijama i da će saborski zastupnici izabrani na objema listama shvatiti da put kojim Hrvatska ide nije dobar i otrgnuti se iz kandži svojih stranačkih diktatora te masovno, željni promjena i reformi, poletjeti pod Most. Kad ono - šipak. Milanović otvoreno i pred kamerama izraketirao Most tako da mnogi pohrliše njemu pod okrilje. Valjda im se sviđa silni gospodarski rast, visoki porezi, nezaposlenost, iseljavanje mladeži, izumiranje nacije, atak na branitelje, zaštita udbinih i komunističkih zločinaca.... A kako bi bilo lijepo vidjeti da u jednoj i drugoj "velikoj" koaliciji ima puno onih koji vole Domovinu, poštuju branitelje i žele ukloniti stranačke uhljebe i nelustrirane tipove kako bi Hrvatska prodisala punim plućima i krenula naprijed. Ako je uistinu iskren, onda postupak g. Podolnjaka fascinira. Još bi nas više fascinirao da otkloni medijske spekulacije kako ga HDZ nije podržao zbog krvnih zrnaca i da zahvali HDZ-u što ga je onako junački izvukao iz dr eka u koji su ga uvalili Milanović i Leko. A dečki su se svojski, ali nevješto potrudili da Most nagnu na lijevu stranu. Koliko god su za nezajedništvo krive dvije "velike" koalicije, ni Most ne će biti oslobođen krivice, odustane li od proglašenih principa. Krist je nešto zborio o značaju kamena zaglavnog. Kad se razvije rasprava, a hoće, napisat ću kako sam ja vidio današnju Sjednicu i kako vidim tijek događanja. Ali i g. Krkač mora češće bdjeti nad svojim uratkom. Zbog burnije rasprave. Lp.

 • livoguza2:

  "Pitam se zašto. Pitanje je i zašto se Podolnjak uopće doveo u ovakvu situaciju ako je znao da bez konsenzusa neće prihvatit mjesto predsjednika Sabora."________Poštovana SN! Moje je mišljenje da se nije g. Podolnjak doveo u tu neugodnu situaciju. U ... prikaži još! nju su ga doveli "urotnici" Milanović i Leko. Drugoj strani nije bilo omogućeno dogovoriti se o nepredviđenoj i novonastaloj situaciji. Svatko razuman je shvatio da je konstituirajuća sjednica zamišljena kao puko glasovanje. Podvalu su osujetili i HDZ i Most pa je sve dobro završilo. Lp.