Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Konceptualna kirurgija

Sinkopa

Objava 22. listopada 2015. 20 komentara 2375 prikaza
Nogostup u Zagrebu nakon kiše (fotografije autora bloga).
Nogostup u Zagrebu nakon kiše (fotografije autora bloga).
Nogostup u Zagrebu nakon kiše (fotografije autora bloga).

Popularan satirični portal NewsBar a propos suđenja T. Horvatinčiću donio je svojevremeno, možda neprimjeren, ali bez daljnjeg ljekovit tekst pod naslovom „Sud u Šibeniku presudio: Horvatinčić nije kriv za nesreću, krivo je more!“. Na koncu teksta stoji sljedeće: „Jadransko more je tako osuđeno na 20 godina zatvora i u tom razdoblju neće smjeti napuštati prostor Republike Hrvatske.“.

Ako kojim slučajem ne znate tko je Ante Zaninović, potrebno je reći da dotični gospodin pomorski vještak koji je u ponedjeljak, 19. 10. 2015., na sudu u Šibeniku između ostalog izjavio da je „talijanska jedrilica prekasno skrenula udesno i presjekla put Horvatinčićevom gliseru“. On se priklonio jednom od dva vještačenja pri čemu je jedno tvrdilo da je za sudar kriv Tomislav Horvatinčić, a drugo da je kriv nautičar poginulog talijanskog bračnog para Salpietro. O Horvatinčićevom iznošenju obrane doznali smo sve dan kasnije, u utorak 20. 10. 2015., na istom sudu. Tri izjave je potrebno posebno istaknuti.

(6) Dotični je tvrdio da je prije sudara doživio „blackout“  (vjerojatno je mislio na gubitak svijesti, sinkopu, ili neki sličan oblik pomračenja uma). (5) Uz to rekao je kako odmah nakon nesreće zvao 92, ali mu se nitko nije javio, te kako se „nije sjetio nazvati 112“. (4) Na koncu je kao odgovor na pitanje je li upoznat s činjenicom da je njegova tvrtka Santa Marina tražila 250.000 eura odštete od obitelji stradalih nautičara, a što je na suđenju otkrio opunomoćenik obitelji Salpietro Ognjen Frangeš odgovorio „da svaki dan potpisuje jako puno dokumentacije“ i kako „ne zna je li to potpisao, niti da se sjeća odštetnog zahtjeva“.

Ukratko, obrana mu se temeljila na „blackoutu“ (nesvjestici prije sudara) preko „blackouta“ (zaborava nazivanja 112) do „blackouta“ (nesjećanja odštetnog zahtjeva). Štoviše, ako bismo to suđenje Tomislavu Horvatinčiću promatrali samo pod vidikom navedenih događaja, pomislili bismo kako je ovdje sve jasno. Naime, Talijani su bili nemarni. Siroti T. H. je bio u „blackoutu“.

No pamćenje nacije nije baš tako kratkog vijeka, a još manje pamćenje živih članova obitelji Salpietro. 16. 08. 2011. Horvatinčić je u punoj brzini svojim gliserom prouzročio pomorsku nesreću u kojoj je smrtno stradao bračni par Salpietro. Nasuprot vještačenju prije spomenutog gospodina, postoji vještačenje koje se temelji na činjenicama. A činjenice koje je teško pobiti za razliku od ljudi vrlo jasno i dan danas govore isto što i prije četiri godine.

(3) Gliser T. H. nije bio na tehničkom pregledu najmanje tri godine što je konzistentno s izjavom T. H. iz 2011. kada je rekao kako mu je otkazao upravljački sustav i kako je svim silama pokušavao dojaviti jedriličarima da ne kontrolira gliser (pitanje je kako je to mogao ako je bio u „blackoutu“?) (2) T. H. je glisirao najmanje dva puta, a vjerojatno i pet puta brže od dopuštene brzine (ovo je zaista teško poreći). (1) Radarska snimka događaja nedvojbeno ukazuje na činjenicu da je talijanska jedrilica imala pravo prvenstva prolaza, a ne gliser. Utoliko je skretanje jedrilice potpuno irelevantno (ako se tome pridoda priznanje T. H. da je upravljao gliserom, nije jasno što tu nije neosporan dokaz krivnje).

Ovdje je moguće postaviti cijeli niz pitanja od kojih spomenimo samo neka. Kako je moguće da se ovako očit slučaj povlači po sudu četiri godine? Kako je moguće da sudski proces tijekom kojeg se utvrđene činjenice (1–3) rasplete kao proces u kojem se pojavljuju izjave poput (4–6) koje su sasvim suprotne? Štoviše, usprkos dokaznom materijalu pojavila su se i suprotna vještačenja od kojih se bjelodano samo jedno moglo temeljiti na činjenicama. Pritom nije poznato na kojim se činjenicama temelji ovdje navedeno vještačenje? No, kako proces još traje nije pristojno odgovarati na ova pitanja. Za to će biti dovoljno vremena.

Ipak, smijemo postaviti općenitije i važnije pitanje: što je ovdje zaista pomračeno? Svijest Tomislava Horvatinčića (koji nije jedanput javno uhvaćen u laganju u svezi vlastitih propusta; sjetimo se samo „ograde koja se malo nagnula“ pri čemu je snimka nadzorne kamere jasno pokazala da je u trenu pala i zamalo ozlijedila prolaznike, a ima još, možda i primjerenijih slučajeva)? Svijest pomorskog vještaka? Svijest odvjetnika? Tužitelja? Sudaca? Možda je pomračeno cijelo hrvatsko sudstvo? Mislim da ništa od navedenog nije slučaj. Jedino što je pomračeno jest suveren Republike Hrvatske. Nacionalna nesvjestica. Sinkopa. Pomračen joj je um lažnim vjerovanjem u to da je pravna država u kojoj se dobri zakoni, koji jednako vrijede za sve i svakog državljanina ponaosob, provode brzo, djelotvorno i učinkovito. Ako Hrvatska nije država vladavine prava, onda je legitimno pitati je li uopće država?

Kako se nacija štiti u ovakvim pravosudnim olujnim vremenima kojih je opisani slučaj samo simbol? Nikako. Jedina nada su joj više pravne instance Europske unije. Onima pak koji nemaju niti novca, niti snage, ni podrške gurati svoje slučajeve do samih vrhunaca europskog pravosuđa i onima koji su u konkretnim slučajevima nijemi i ojađeni promatrači ne preostaje ništa drugo osim crnog humora. Tako sam na jednoj društvenoj mreži pročitao sljedeći vic. „Ulazi Horvatinčić u pekarnicu. – Dobro jutro gospođo! – Dobro jutro gospon Horvatinčić. – Imate talijana? – Kak ne, dva su mi ostala. Još su vrući. – Super, može. – Hoćete da Vam ih prerežem? – Ne treba, bum sam.“

 • Avatar zrakomlat59
  zrakomlat59:

  Naravno nije on kriv, točno jer krivi smo svi dozvolivši kojekakvima da uopće mogu posjedovati i juriti u 15 metarskim čamčinama i izigravati frajere pred ljubavnicama i prostitutkama. U koju korist je nama njegov čamac ili autešina, zar samo zato ... prikaži još! da se sklanjamo njemu i sličnima s puta. Nakraju mu još moramo i nastalu štetu nastalu bezobzirnim ponašanjem i našim presporim refleksima nadoknaditi. E moj narode...

 • Deleted user:

  Tipičan promjer kako se običnim građanima rugaju sve sudske instance. Od šibenskog suda, preko zagrebačkog do Ustavnog i Vrhovnog. Ako si bogat i možeš platiti, neće te osuditi ni slučajno.

 • mikrogrizzly:

  Mala nadopuna - pod pojmom blackout se vjerojatno fiškalski probalo upakirati TIA, dakle prolazni poremećaj u prokrvljenosti mozga - koji može biti uvod u kasniji moždani udar (što obično i biva nakon kraćeg ili duljeg razdoblja). Nastaje zbog aterosklerotičnih promjena ... prikaži još! arterija na bazi mozga i to je neki br. 3 od uzroka smrti, dakle ne TIA kao zloguka najava - nego možd. udar - ne samo u RH već globalno, u razvijenim državama. Potraje li, ajmo fiškalski, blackout 24 h, onda se službeno proglasi moždanim udarom. U gornjoj aferi, daleko vjerojatnije da je netko s nečim ili nekim bio zabavljen u potpalublju (pogledajte npr. 12 milijunski klikan video pevaljke svima nam znane, također iz potpalublja) dok je upravljanje bilo na auto-pilotu. U takvim otočkim prostorima, jedini dozvoljeni način upotrebe auto-pilota je dok se ribari, nekom majušnom brzinom par čvorova - i dok je barba zabavljen parangalom, mrižom ili što je već aktualno na brodu za "ćapat" ribu - pa onda uključi autopilot da mu drži smjer, jer nema više od 2 ruke pa ne može hvatati timun ili kolo kormila. I onda treba pogledavat "naprid-natrag-livo-desno"... On je pak uključio autopilot, raspalio po gasu i zabavljao se drugim stvarima, koje nemaju poveznice s morem i vještinama moreplovaca. No, kako je bogat - primjenit će se stara izreka sa šanka (Svi su jednaki pred zakonom, ali zakon nije jednak prema svima!) odnosno kako vele u Ruskoj Federaciji : Ako imaš vreću novca oko vrata, nitko te ne može osuditi ni za što! I oni su Slaveni, znaju kako to funkcionira u surovoj zbilji. Pa će i jedrilica pod punim jedrima udariti svom svojom brzinom u gliser - kao onaj zagorski vic (gospn sudec, ja sam bil tak pijan, ali ak vi velite da sam ga vudril - je, vudril sam ga s zubima po kolenu!).