Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Konceptualna kirurgija

Što to Djinovci ima, a Josipović nema?

Objava 29. prosinca 2014. 1 komentara 474 prikaza
Emin Djinovci Izvor YouTube
Emin Djinovci Izvor YouTube
Emin Djinovci iz Kosovske Mitrovice Izvor: YouTube.

Emin Djinovci kao Adolf Hitler

Željko Trkanjec, jedan od braće Trkanjec z Biškupec Brega u Maksimiru, u svom članku u Jutarnjem listu od 26. 12. 2014., piše kako u Kosovskoj Mitrovici živi 49-ogodišnjak Emin Djinovci koji dijeli neke sličnosti s Adolfom Hitlerom. Prvo, fizički je podosta sličan Hitleru. Drugo, nastoji frizurom i brčićima istaknuti tu sličnost. Treće, i tu se stvari pomalo kompliciraju, napuštajući sferu komedije i zalazeći u sferu tragedije, ponosan je što sliči na Hitlera (https://www.youtube.com/watch?v=PrTG7abx5rg).

To nije sve. Djinovci je, piše Trkanjec, ponosan na svoju sličnost s Hitlerom i ne misli kako je slučajna, jer vjeruje da je reinkarnacija Hitlera. Štoviše, poput Hitlera se borio protiv Srba koji su mu neprijatelji. Naime, Djinovci je do 1998. živio u Njemačkoj i iste se godine vratio na Kosovo kako bi se borio protiv Srba. Stalno sa sobom nosi Hitlerovu knjigu Mein Kampf, a svojih 5 kćeri naziva Hitlerovom djecom. Poslovni ljudi iz Mitrovice vjeruju kako je Djinovci vrlo poduzetan čovjek. Naime, fotografiranje naplaćuje oko 100 eura. Opća populacija na Kosovu u njegovom izgledu, stavovima i nastupu ne vidi ništa problematično.

 

Što to Hrvatska ima, a Kosovo nema?

Na ovu vijest refleksno pomislimo nešto poput – Pa da, tako nečega može biti samo na Kosovu, a slično bismo reagirali da se to zbiva u npr. BiH, Crnoj Gori, u Vojvodini, ili Srbiji, pri čemu bismo sebe postavili na pijedestal pravovjernosti govoreći nešto poput – No, u Hrvatskoj se tako nešto ipak ne bi moglo tolerirati. Izgleda kao da Hrvatska IMA nešto što Kosovo NEMA, ali uopće nije jasno što? Možda ima razvijenu demokraciju u kojoj se takve pojave ne mogu događati. Nisam sasvim siguran. Naime, Hrvatska nema ništa slično. Hrvatska nema ljude koji otvoreno i javno veličaju Hitlera i nacističku ideologiju i praksu.

Ako pak pogledamo malo bolje, vidjet ćemo kako pobjednik prvog kruga predsjedničkih izbora, Ivo Josipović, otvoreno i javno veliča Josipa Broza Tita i komunističku ideologiju i praksu, unatoč tome što je Parlamentarna skuština Vijeća Europe Rezolicijom 1481 jasno osudila sve totalitarne i komunističke režime Europe i od država članica ZAHTIJEVA JASNO OGRAĐIVANJE OD TOG NASLIJEĐA, napose od strane stranaka koje su direktne nasljednice komunističkih partija. Veličanje nacizma i komunizma jedna je te ista stvar, tj. veličanje totalitarnog režima. Djinovci i Josipović zaista su puno sličniji po tom pitanju nego što to izgleda. Štoviše, grijeh Josipovića kao predsjedničkog kandidata i aktualnog predsjednika tim je veći jer uzrokuje dalekosežniju sablazan kao javni nemoral s obzirom na sve preminule i preživjele žrtve komunističkog terora i njihove potomke. Pitanje stoga valja postaviti obrnuto.

 

Što to Kosovo ima, a Hrvatska nema?

Djinovci je poduzetan čovjek koji živi od svoje sličnosti s vrlo poznatom povijesnom osobom koja je ujedno bila totalitarni tiranin. Nasuprot njemu poduzetnost Ive Jospipovića svodi se na uživanju u rezultatima kreativnog rada drugih i na ubiranju postotka od emitiranja vlastitih djela zahvaljujući tome što je, ako Bog da, samo jednom bio izabran za Predsjednika RH. Djinovci ne obavlja nikakvu javnu službu i stoga ne izaziva sablazan onih razmjera kojih ju izaziva Lignja kad kao obnašatelj službe Predsjednika RH veliča komunistički režim.

Povrh toga, Kosovo ima čovjeka koji, kakvi god da su mu motivi i mentalno zdravlje, na vrlo smiješan i komičan način, tj. parodijom, potiče Kosovare na zauzimanje kritičkog i jasnog stava prema totalitarnim režimima, a njima je srpski režim najbolji primjer takvog režima. Parodiranje Hitlera je danas daleko od veličanja nacizma. Hitler je, čak i usprkos jačanju radikalno desne opcije u samoj Njemačkoj, ipak samo sprdnja i nikome ne pada na pamet da ga veliča u političkom smislu, ili da veličanju prida političku težinu. On je prije svega izvrstan marketinški alat. I kao takav je iskoristiv i unovčiv. Sve dalje od toga je komedija i to dobra komedija.

 

Ivo Josipović Lignja kao Josip Broz Tito

U Josipovićevom veličanju komunističkog totalitarnog režima dobar dio njegovih liberalnih građana ne vidi ništa problematično usprkos Rezoluciji 1481. Nasuprot navedenima, žrtve komunističkog terora od 1945., Križnog puta i komunističkog preuzimanja ustaških logora do posljednjih hapšenja netom prije komunističkog pada 1990., vjeruju kako je mnogo toga problematično.

Povrh svega, Lignja je u Knessetu u Izraelu ponosno izjavio kako je „sin Titova partizana“. Vjerojatno je time na neki način duh samog crknutog maršala nekako živ u njemu i živjet će dalje što se njega tiče. S jedne strane, djeca vole roditelje. S druge strane, perverzno obožavanje lika i djela vlastitog oca pomalo je, kao što i sama riječ kaže, izokrenuto naopako. Naime, na što je to Ivo konkretno ponosan kod svog oca Ante? Na to što je bio član Centralnog komiteta SKH? Na to što je predsjedao komisiji koja je istraživala pojavu nacionalizma u SKH 1971. godine? Ili na to da ga se povezuje s likvidacijama hrvatskih političkih emigranata?

Kao takav Lignja prešućuje mnoge stvari iz svog života i života svoje obitelji. Prešućivanje je način njegove komunikacije. Posljedično, prešućuje i mnoge stvari od nacionalnog i europskog značaja, kao primjerice Dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih režima. Kao takav on, iako ne nalikuje na Josipa Broza Tita, ipak živi i radi kao pravi i punokrvni titoist. Nasuprot njega, Emin Djinovci, koji iako itekako nalikuje na Adolfa Hitlera i ima mnoga smušena uvjerenja, ipak živi i radi kao najobičniji građanin Kosova, štoviše kao ozbiljan poduzetnik koji, kako se čini, solidno zarađuje na svojoj Bogomdanoj sličnosti s Hitlerom. Ako ovako gledamo na stvar u pitanju, onda je potrebna zavidna doza licemjerja kako bismo tvrdili da Emin Djinovci ima nedostatke koje Ivo Josipović nema, ili, što je još opasnije, da Josipović ima prednosti koje Djinovci nema.

Za ovu priliku Seasick Steve sa skladbom You Can't Teach An Old Dog New Tricks s istoimenog albuma iz 2011. godine.

Pogledaj sve komentare
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.