Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Konceptualna kirurgija

Treći čovjek

Objava 17. listopada 2015. 60 komentara 6018 prikaza
Prater (Beč, Austrija) Izvor: Wikipedia, Free use. Za potrebe bloga prilagodio autor.
Prater (Beč, Austrija) Izvor: Wikipedia, Free use. Za potrebe bloga prilagodio autor.
Prater (Beč, Austrija) Izvor: Wikipedia, Free use. Za potrebe bloga prilagodio autor.

Neka divovi osjete kako je to stajati na staklenim nogama

Svaki kandidat na izborima koji je po definiciji anarhist u ime konzervativnih i konzervativan u ime anarhističkih vrednota poželjan je kandidat. Poželjan je u onoj mjeri u kojoj će onemogućiti velikim partijama da lako oblikuju stabilnu većinu. Poželjan je u onoj mjeri u kojoj će velike partije prisiliti ili na veliku partijsku koaliciju, ili na ponavljanje izbora. Poželjan je u onoj mjeri u kojoj će zahtijevati trenutne korjenite reforme koje će biti na snazi do promjene stanja (nakon čega vjerojatno slijedi racionalnije upravljanje državom). Poželjan je u onoj mjeri u kojoj ne čineći dobro niti sebi, niti drugome, čini dobro naciji. Da parafraziram istovremeno i Nietzschea i Wittgensteina, poželjan je svaki onaj koji neće podizati nove nego uništavati postojeće lažne idole. Svaki onaj koji će im pokazati kako je to stajati na staklenim nogama. I svaki onaj koji neće proizvesti kič „odsutnosti idola“.

Treći čovjek kao prijetnja Dinamičnom dvojcu

Koji je to kandidat ne znam, jer se time ne bavim. Analiza kandidata na izborima posao je politologa, sociologa, demografa, itd. Božo Petrov i MOST pokazali su se potencijalnim kandidatom s navedenom poželjnim svojstvima. To da je MOST postao treća sila, a Božo Petrov treći čovjek, u odnosu na Dinamični duo Karamarko-Milanović i eo ipso opasan za sve, najbolje pokazuju novoobjavljeni tekstovi protiv njega i MOST-a. Ti su tekstovi istovremeno neozbiljno nepotpisani i napisani kao ozbiljne „analize“ utemeljene na činjenicama temeljem dokumenata kojih su nepoznati u posjedu, a koje nisu bili u stanju čak niti objaviti uz „analize“. Zasad slutimo kako je treća sila prijetnja HDZ-u, no uskoro bi mogla postati i prijetnja SDP-u. S obzirom na to da to funkcionira primitivno, portale koji objavljuju takve vijesti ne treba čak niti spominjati. Nazove šef i izda operativnu zapovijed – Onaj MOST i onaj mali Petrov postali su ozbiljna prijetnja. Idemo par tekstova protiv njih. Još niste počeli pisati! Što se čeka? I-de-mo! Iz ovih stopa! Arbeit! No, počinjena je dvostruka taktička greška. Prvo, i negativna vijest je vijest. Drugo, MOST je prisiljen na poredbu s HDZ-om i SDP-om. To je loše samim time što su postali usporedivi, a prestali biti neusporedivi, ali to je i dobro, jer Dinamični dvojac je nakon poredbe u još gorem položaju od onog u kojem je bio prije poredbe. Potpuno nedinamičnom. Heraklit Mračni okreće se u grobu.

Svi se imaju pravo priključiti svima

Vrijeme je okrupnjavanja političkih snaga. U veličini je snaga. Čak se i velika hrpa smeća čini monumentalnom, zastrašujućom i prijetećom, iako je to samo najobičnija hrpa smeća. Posljedično, svi se priključuju svima. Prema broju okupljenih stranaka, koalicija omraženog gradonačelnika Zagreba premašuje same granice mogućeg. Pogled na jakuševački dislocirani obronak Medvednice lijepa je metafore unatoč tome što budi mračna i smrdljiva sjećanja. Koalicije SDP-a i HDZ-a standardne su u okvirima parlamentarnih izbora. Čak i ostali koaliraju. Primjerice neovisni koaliraju s neovisnima, pa dobivamo koalicije neovisnih što je pomalo paradoksalno. Kako god bilo, sestre i braćo, voljena nacijo, u to vrijeme izbora nitko ne smije ostati sam na vjetrometini ako to ne želi. Svi se imaju pravo priključiti svima. Niti jedan državljanin Republike Hrvatske ne smije ostati nepriključen. Svakoga tko to želi treba priključiti. Sad, kako koga i kako na što.

Manje zlo

Sve u svemu, svim ljudima zdravog razuma i dobre volje (ali i onima koji simpatiziraju one koji ne znaju izračunati 2% ili brojati do 5) treba predočiti jednostavnu činjenicu. Manje je zlo izabrati MOST Bože Petrova, nego HDZ ili SDP Dinamičnog dvojca. Razlog za tako nešto vrlo je jednostavan. Činjenično govoreći, Božo Petrov i MOST čak i da su počinili sve što im se bez dokaza stavlja na teret u najnovijim „analizama“ (a što vjerojatno nisu počinili), s obzirom na to da su na vlasti samo 2 godine (tehnički ministre Grčiću, to Vam je kao 2%), za razliku od SDP-a i HDZ-a koji su na vlasti 20 godina, počinili su samo 1/10 ili 10% nepodopština (gospodine Karamarko, to Vam je 5 + 5) u odnosu na nepodopštine koje su HDZ i SDP počinili u prethodnih 20 godina. Dakle, trenutno i pod najgorim mogućim tumačenjem, oni su (MOST) u poredbi s njima (SDP i HDZ) još uvijek manje zlo, a koliko je poznato, u nužnom izboru između više zala, razborito je izabrati ono najmanje, u ovom slučaju, čak i ako je takav kakvim ga se opisuje, ono najkraće. 

  • ProfesorGI:

    Dakle, ovim uratkom, a nakon što je, koliko mi je poznato, oborio vlastite rekorde u čitanosti KONCEPTUALNE KIRURGIJE prije nekoliko dana člankom o MOST-u i Petrovu s preko 20.000 pregleda tijekom prvih par dana od objave, profesor se Krkač, na ... prikaži još! moje veliko zadovoljstvo, distancirao od dviju do sada vladajućih stranaka i prednost dao upravo - MOSTU. Krki, ća se mene tiče-jemaš prav.

  • uvik.kontra:

    Za MOST!!!

  • Anasta:

    I meni se svidja Petrov, malo svjeze krvi nam treba.