Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Buntovnička pravila

Bolje je biti sam nego da ti mama traži ženu

U svakom razredu postoji jedan mali štreber kome mama kupuje odjeću i tko dobiva sve petice jer se to od njega očekuje. On je najbolji prijatelj svim curicama, ali nijedna ga ne želi za dečka. Kasnije, kad odraste, kritično gleda na ženski rod jer nijedna nije dovoljno moralna i čista da bi postala njegova žena, pa će se u slučaju nedoumice obratiti ženi svog života: svojoj majci.
Objava 21. listopada 2019. 0 komentara 806 prikaza
https://www.pexels.com
https://www.pexels.com
Mamin sin često ostaje sam jer nijedna žena nije dovoljno dobra za njegovu mamu.

Prema grčkoj legendi, Edip je muškarac koji je ubio svog oca i oženio svoju majku Jokastu. Po teoriji Sigmunda Freuda, stanje gdje muškarac pokazuje pretjeranu odanost majci i manjak osjećaja prema ocu naziva se Edipovim kompleksom. U ovom slučaju, takvi muškarci traže supruge koje po karakterima podsjećaju na njihove majke.

U svakom razredu postoji jedan mali štreber kome mama kupuje odjeću i tko dobiva sve petice jer se to od njega očekuje. On je najbolji prijatelj svim curicama, ali nijedna ga ne želi za dečka. Kasnije, kad odraste, kritično gleda na ženski rod jer nijedna nije dovoljno moralna i čista da bi postala njegova žena, pa će se u slučaju nedoumice obratiti ženi svog života: svojoj majci.

Na TV ekranima se vrti show "Mama ženi sina. " Uvijek su mi trn u oku bili oni muškarci koji traže dozvolu svoje mame kad traže odabranicu. Ma koliko zgodan, pametan i dobar dotični muškarac bio, ako bi znala da mama drži sve konce u svojim rukama, za mene bi istog trena postao nepoželjna roba. 

Kakvog muškarca možemo nazvati maminim sinom? Taj uzorak je uvijek isti. On živi s mamom, a ima već preko trideset godina. Ona mu kuha i pere veš, te kontrolira njegov privatan život. Ona pozorno motri žene s kojima se njen sin sastaje, a kao vrhunac može doći i u neki reality show da bi sinu bila asistentica pri traženju partnerice za brak.

Zašto svekrve kritički gledaju na potencijalne snahe i koje su najčešće njihove zamjerke?

U kojem slučaju otpadaš kao kandidatkinja?

Starija si od svog partnera.

Imala si burni ljubavni život prije braka.

Ti si iz siromašne porodice.

Neobrazovana si. 

Ne znaš kuhati a od kućanskih poslova bježiš kao od kuge.

Kako ćeš znati da je riječ o maminom sinu? Pretpostavimo da ne odgovaraš kriterijima svoje buduće svekrve, ne sviđaš joj se. Ne brini, nisam se ni ja sviđala svojoj svekrvi. Ono što je važno je stav tvog muškarca. Ako je mamin sin, on će slegnuti ramenima i pokazati ti vrata, u smislu :"Mama je sve napravila za mene, odgojila me, njezina riječ je bitna. " Ako je muškarac koji ima svoj stav i mišljenje, on će reći :"Znam da se vas dvije ne slažete, ali ja živim svoj život. Ne treba zato biti cirkus, ne moramo ići k njoj na ručak niti se družiti, mi živimo za sebe, ona za sebe. Ja ću je posjećivati, ti ne moraš."

Što ustvari želi mamin sin i kako mu udovoljiti?

Moja žena mora kuhati kao moja mama.

Moja žena se ne smije provokativno oblačiti da me ne sramoti.

Ona mora poslušati savjete moje mame o kućanstvu, odgoju djece i svemu drugome, jer je ona starija i iskusnija.

Mamin sin i njegova majka su povezani na jedan sebičan način. Ako uđemo u njihove glave, razmišljanje im je sljedeće:

Mama: "Ja se još uvijek osjećam važna. Ako se on oženi, past ću u drugi plan. Nadam se da će naći neku prikladnu ženu, a ne nekog tko će sramotiti našu obitelj. Današnje žene su razuzdane i nemoralne."

Mamin sin:" Ne želim stajati između dvije vatre. Ako ona ne poštuje moju mamu ni ne treba mi. Moju mamu bi svatko trebao voljeti, ona je divna."

Činjenica jest da je većina svekrva pripadnica stare škole. Dobri maniri, ljubaznost, popustljivost su nešto što se očekuje od snahe. Ako snaha ne zna kuhati, svekrva se brine za zdravlje svog sina, što je i razumljivo. No, kad se svekrva počinje miješati u uređenje stana i odgoj djece, pleše po tankom ledu. 

Pa kakve su ti mogućnosti ako unatoč svemu želiš biti sa muškarcem kome je mama idol?

Možeš naći zajednički interes s njegovom mamom. Možda obje volite iste filmove ili dijelite strast za kuhanjem.

Napravi ravnotežu između svog i njenog stava. Srednja rješenja su razumna u tom slučaju.

Reci mužu da ti je svekrva postala nemoguća.

Budi ljubazna prema njoj, čak i ako to nije zaslužila.

Najgore što možeš napraviti jest kopirati njegovu mamu. On će osjetiti dupli pritisak, jer ako te je odabrao i poštuje tvoj stav, to je učinio zato što si toliko različita od nje.

Kad mamin sin ode u krajnost, često ostane samac. Godine prolaze i sve je teže mijenjati stare navike. Život s mamom koja mu povlađuje je pogodniji nego život sa ženom koja ima svoj stav i svoj način komuniciranja. Takva mama ima osiguranu skrb da se netko brine za nju kad bude stara i bolesna i to svakodnevno. Nema veze što se njen dječak nije odvojio od pupčane vrpce, današnje žene su ionako manipulativne i zločeste, nisu kao one prije koje bi dale ruku u vatru za svoje muževe.

Pojedine žene ne shvaćaju da su nesvjesno sabotirale ljubavni život svog sina jer su o svemu odlučivale umjesto njega, pa tako i o osobi s kojom je on jednog dana trebao dijeliti život. Kakve god odluke nečiji sin donosi, njegove su i trebalo bi ih prihvatiti, jer miješanje treće strane prouzrokuje probleme i odnos majka, sin i snaha je na kraju sve samo ne romantičan.

 

 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.