Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Buntovnička pravila

Kako su buntovnici postali huligani?

Buntovništvo je širok pojam. Trebaš dobro poznavati pravila da bi znao kad ih možeš kršiti, i kako ih možeš kršiti. Možeš biti buntovnik koji nije poslušao svog šefa jer je imao bolju ideju. Možeš biti buntovnik koji je dao otkaz i osnovao privatnu firmu koja je hit na tržištu jer si imao petlje. No, buntovnik koji je rasturio WC i skinuo ulazna vrata nije tražena roba. Ona djevojka koja se provozala na tvom motoru ostavit će te za par godina zbog tipa u poslovnom odijelu, koji je neće sramotiti na ulici.
Objava 11. studenoga 2019. 0 komentara 607 prikaza
https://www.pexels.com
https://www.pexels.com
Buntovnici bez razloga česti su posjetioci noćnih klubova.

Jedno jutro sam izlazila iz zgrade i uočila da je netko skinuo ulazna vrata. Stariji susjed, redovito dežuran kod ulaza je rekao da su pijani huligani u 4 ujutro napravili veliku buku i kad je izašao van da provjeri što se događa, vrata nije bilo. Nekome je bilo strašno cool napraviti spačku, kao vrhunac dobrog provoda subote navečer. Da ih je netko pitao zašto su to napravili, vjerojatno bi čin opisali kao bunt. To su oni klinci koji nose majce sa slikom Che Guevare iako nemaju pojma tko je on bio. Neki lik s bradom koji djeluje opako, samo je to bitno.

Takvi "buntovnici" udaraju nogom mačke na cesti iako im ništa nisu napravile, osim što su se našle na putu. To su oni koji će ti zalupiti vrata pred nosom iako nosiš pune vrećice iz dućana. Oni sebe smatraju buntovnicima iako je prava riječ za to huligani. Buntovnici bez razloga su oni koji nemaju petlje nešto promijeniti ali zato vole rušiti stare temelje da bi pokazali mišiće. Takav nikad neće pročitati knjigu jer je to aktivnost za papke, ali će zato razvaliti wc školjku da bi pokazao tko je šef.

Nedavno je tinejdžer bio na koncertu Prljavog kazališta i polijevao okolne ljude urinom iz čaše. Onda je osvanula fotografija gdje su ga prebili. Ne podržavam nasilje, ali kad pokušavaš biti frajer na takav način, onda možeš svašta očekivati. Kad bi vas netko polio urinom, sigurno mu ne bi rekli hvala, zar ne? Sigurno bi vam ruka poletjela prema njemu da ga nauči kulturi, na malo teži način. 

Problem određene skupine adolescenata je shvaćanje buntovništva kao nečeg nasilnog i štetnog. Idemo na utakmicu, idemo zapaliti pola stadiona i baciti baklju, ili uletjeti na teren, prekinuti utakmicu jer se ne slažemo sa sistemom. Idemo se potući i izgubiti par zuba i odsjediti u zatvoru jer je to cool ko iz akcijskih filmova. 

Sliku primitivizma koje je navuklo krinku buntovništva nalazimo u noćnim klubovima. WC školjke su redovito skinute, vrata ne funkcioniraju, a unutra je potop da ne bi bilo loše imati gumeni čamac kad se vrši nužda.

Nedavno smo ja i suprug svratili u jedan noćni klub, na jedan koncert. Odlazim ja u WC, primjećujem da je tamo više ljudi nego na koncertu. Većinom muška ekipa, te pokoja cura koja povraća naslonjena na umivaonik.

"Ovaj ti ne radi. " važno me obavijestio jedan klinac sa cigaretom u zubima, dok se naslonio na vrata ko da je toalet njegov.

"Nema veze. " ulazim ja, zatvaram vrata, držim kvaku rukom jer se brava strgala. Treba se prilagoditi situaciji, zar ne?

Izlazim poslije van, i obavještavam malog da  je toalet u funkciji.

"Jedini je problem što ti radiš u ženskom wc-u. " rekoh mu, a on me mrko pogledao. 

Pored WC-a sjedi zaštitar mutnih očiju, nezainteresiran za sve oko sebe. Da sam u Beču, svi muški posjetioci ženskih wc-a bi iste minute letjeli van iz kluba, jer im tamo nije mjesto. No ovdje možete raditi što god hoćete, dok se ne čuju vriskovi. Pa nećemo dizati buku za svaku sitnicu, ne?

Slučaj broj 2 je još ekstremniji. Ušla sam u ženski wc da bi popravila šminku, i nikog nije bilo. Iza sebe sam čula čudne zvukove. Vrata otvorena, na školjci sjedi pijani tip spuštenih hlača, drži svoj "alat" u ruci i smijulji se. Na brzinu sam oprala ruke i izjurila van , te obavijestila zaštitara da ima neočekivanog posjetioca.

- Aa? - pogledao me nezainteresirano, s jednim okom, dok je drugo još spavalo.

- Tip izvodi striptiz u ženskom wc-u. - pokušavam objasniti biranim riječima.

- Aaa. - odgovori mi ovaj, neartikulirano. Nevoljko se dignuo sa svoje udobne stolice i otišao provjeriti WC.

Nemam ništa protiv dobre zabave niti protiv buntovništva. Svako doba nosi svoje, kaže se da je mladost-ludost. No, huligani nisu buntovnici. Nabrojani slučajevi sami sebe sramote, pokazuju nivo svoje zrelosti i mentalni sklop. Godine prođu, a onda se društvo osipa. Neki se srame svojih avantura, a drugi se čude kako ne mogu naći curu. Socijalno okruženje je okrutno i licemjerno. Donedavno, bili ste glavna faca, mogli ste najviše popiti , cijeli kvart vam je pljeskao , a sad ste netko tko ne može naći posao i nekadašnji prijatelji vas izbjegavaju. Vaše šale više nisu smiješne, a drugi se prave da vas ne poznaju, jer su promijenili životni stil i skinuli majce s natpisima "Che Guevara" ili "Sex, drugs and rock and roll"  te ih zamijenili poslovnim odijelima.

Buntovništvo je širok pojam. Trebaš dobro poznavati pravila da bi znao kad ih možeš kršiti, i kako ih možeš kršiti. Možeš biti buntovnik koji nije poslušao svog šefa jer je imao bolju ideju. Možeš biti buntovnik koji je dao otkaz i osnovao privatnu firmu koja je hit na tržištu jer si imao petlje. No, buntovnik koji je rasturio WC i skinuo ulazna vrata nije tražena roba. Ona djevojka koja se provozala na tvom motoru ostavit će te za par godina zbog tipa u poslovnom odijelu, koji je neće sramotiti na ulici.

 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.