Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Buntovnička pravila

Djevičanstvo nakon tridesete - obrambeni mehanizam ili stvar principa?

Kad je Britney Spears rekla da je djevica svi su se grohotom nasmijali, jer je bilo očito da je to marketinški trik. Što je sa djevičanstvom nakon tridesete? Američka atletičarka Lolo Jones ima 38 godina i tvrdi da je djevica. O svemu je govorila u Big brotheru, te je javnost obaviještena o njenoj intimi. I tu ulazimo u meritum rasprave, ako se odlučite apstinirati, posvetiti se nekom cilju, zbog čega svi to trebaju znati i zašto se treba opravdavati drugima?
Objava 02. studenoga 2020. 0 komentara 1735 prikaza
Foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Djevičanstvo je stvar principa ukoliko ne služi promociji

Nekad je bilo važno znati je li žena djevica prije braka, i ako se tvrdnja pokazala točnom, ona je okarakterizirana kao čista, nevina žena koja neće sramotiti supruga i bit će dobra majka svojoj djeci. Čuvanje predbračne čistoće je stvar izbora, pa žene odlučuju o sebi žele li se čuvati za supruga ili "proživjeti život" prije nego uđu u bračnu kolotečinu i vežu se za jednoga zauvijek.

Dok su motivi prijašnje želje za statusom djevice bili strah od izopćenja od zajednice ili strah da ženu nitko neće htjeti jer je okaljana, danas također postoje razlozi zašto neke žene doslovce mašu sa svojim djevičanstvom kao bijelom zastavom, ali su ti razlozi sasvim drukčije prirode.

Kad je Britney Spears rekla da je djevica svi su se grohotom nasmijali, jer je bilo očito da je to marketinški trik. Što je sa djevičanstvom nakon tridesete? Američka atletičarka Lolo Jones ima 38 godina i tvrdi da je djevica, te govori o uvjetima koje treba ispunjavati eventualni ljubavnik. O svemu je govorila u Big brotheru, te je javnost obaviještena o njenoj intimi.

I tu ulazimo u meritum rasprave, ako se odlučite apstinirati, posvetiti se nekom cilju, zbog čega svi to trebaju znati i zašto se treba opravdavati drugima? Ne možeš biti pošten i j.., stara je narodna izreka, a takve osobe plivaju u moru dvoličnosti i želje za pažnjom, pa svima puštaju uvid u svoju privatnost. Dvostruki standardi mi se gade, kao i otvaranje vrata spavaće sobe za javnost. 

I dok su prije žene pred nekim plemenom trebale dokazivati svoje djevičanstvo, sada nema starješine, ali postoje društvene mreže koje izigravaju porotu, pa će dati konačnu presudu zašto je dotična još djevica. I dok će jedni podržati njenu žrtvu, drugi će je s razlogom ismijavati, ali ne zato jer je dotična sačuvala djevičanstvo u tridesetima, već zato jer ima potrebu to podijeliti sa svima.

Osobe koje se na takav način promoviraju zapravo smatraju druge žene prljavima i bez standarda, jer su se tako lako odrekle nečeg svetog, što one ne daju ni pod koju cijenu. Ako mi neće biti suprug, ne smije me vidjeti golu, drže se one toga i osuđuju ostale koje ne zastupaju takav stav. Također, stavljanje samoj sebi etikete djevice nakon tridesete je obrambeni mehanizam, u slučaju da žena nije uspjela ostvariti vezu s muškarcem kojeg je htjela, pa za nju zapravo nijedan nije dovoljno dobar.

Drugi faktor na koje se okliznulo djevičanstvo je "što skuplje prodati svoju ženstvenost." Mlade cure postižu cijenu na e-bayu i onda se hvale kad nađu sponzora koji plaća veliku cifru za "poseban dar." "Nisam dala bilo kome, slavodobitno će reći dotična, i savjetovati druge da svoju uslugu naplate.

S nostalgijom se sjećam školskih dana, kad je intima bila nešto što se dijelilo između dvije najbolje prijateljice. Tko je koga poljubio i tko je s nekim išao korak dalje je bilo štivo za dnevnike, a ne za društvene mreže. 

Uzmimo u obzir da je muškarac iznad tridesete djevac, bit će izložen porugama. Ukoliko se ne radi o religijskim razlozima, djevičanstvo je nepotreban dodatak kojeg se treba riješiti. 

I dok se neke žene hvale kako su napredne i moderne, pa su svoje teorije uspjele unovčiti, polako se vraćamo na sindrom plemena, gdje će svi imati nos u intimi jedne žene. Ovaj put, zato jer su dotične tako tražile. Djevičanstvo postaje jedna vrsta društvenog fenomena i izlazi iz intimne sfere, jer netko ima potrebu biti drugačiji.

Da li je zapravo toliko važno isticati u kakvom intimnom stanju neka osoba ulazi u brak? Tu činjenicu bi trebao znati samo budući partner, kojeg će ženina intima zanimati. Nevinost prije braka nije garancija da će brak biti uspješan, kao ni eksponiranje s etiketom "nevina i čuvala se samo za supruga."

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.