Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Buntovnička pravila

Draga, poštedi me kupovine!

Muška psihologija je drugačija od ženske, pa ne očekujte da će on shvatiti zašto morate imati desetke torbica i cipela za svaku priliku. Kad muškarac kupuje šampon, on zgrabi prvi s police, no ako ga žena kupuje, ogledava proizvode za masnu kosu, obojenu kosu, suhu kosu, protiv peruti, za sjaj kose itd. To nam je u krvi .  Ne treba tražiti da muškarac razumije zašto kupujemo toliko najlonki i kupaći kostim svake godine, te zašto nam treba tako dugo da se spremimo kad nekud idemo. On je gotov za pet minuta, a vama treba pola sata ?
Objava 09. svibnja 2019. 0 komentara 416 prikaza
https://www.pexels.com
https://www.pexels.com
Partneri u kupovini su poput psa i mačke, spremni ugristi jedno drugo ako su isprovocirani.

Poznato je da žene uživaju u kupovini. Mi jednostavno volimo lutati po trgovinama, razgledavati i isprobavati satima različitu odjeću, dok se muškarcima uglavnom od toga diže kosa na glavi. Ako pitate svoju jaču polovicu hoće li vam praviti društvo u kupovini, odgovor je otprilike ovakav: "Da li je to potrebno? Možeš li to obaviti bez mene?" Ili jednostavno složi tužno lice i zavapi: "Draga, poštedi me kupovine!" Ovo je prirodna muška reakcija na postavljeno pitanje, jer se shopping smatra noćnom morom u muškim krugovima. Pred očima im je beskonačan red žena ispred kabina koje komentiraju kako ne mogu ući u određenu haljinu ili se žale na previsoke cijene, ili se natječu koja će prije naletjeti na rasprodaju. Također, muškarci vide i direktni napad na njihove kreditne kartice i novčanike, osobito ako su dubljih džepova, a njihove ljepše polovice ne rade pa si ne mogu priuštiti željene odjevne kombinacije. Pa, u slučaju odbijanja kupujte same ili  povedite svoje prijateljice da vam prave društvo, a on može čekati kod kuće.

U davna vremena muškarci su bili lovci koji su nabavljali hranu za domaćinstvo, a žene su ostajale doma s djecom. Tadašnji primjerci muškog roda hodali su u životinjskom krznu i odjeća im nije bila važna. Neki bi se muškarci rado vratili u kameno doba da pokriju svoje partnerice medvjeđim bundama samo kako ne bi morale ići u kupovinu i da se uštedi novac koji je potrebniji za druge stvari.

Muška psihologija je drugačija od ženske, pa ne očekujte da će on shvatiti zašto morate imati desetke torbica i cipela za svaku priliku. Kad muškarac kupuje šampon, on zgrabi prvi s police, no ako ga žena kupuje, ogledava proizvode za masnu kosu, obojenu kosu, suhu kosu, protiv peruti, za sjaj kose itd. To nam je u krvi.  Ne treba tražiti da muškarac razumije zašto kupujemo toliko najlonki i kupaći kostim svake godine, te zašto nam treba tako dugo da se spremimo kad nekud idemo. On je gotov za pet minuta, a vama treba pola sata ? On se ne mora šminkati i oblačiti najlonke te kombinirati suknju s torbicom.

Isto tako, najbolje je da svaka žena plaća svoje troškove kupovine, jer jadna je ona koja ovisi o budžetu koji joj daje partner. Sjetite se Vlatke Pokos i njenog neslavnog peglanja kartice. Ako on dobrovoljno želi nešto vama kupiti, super. Ako ne, iznuđivanje je najgora opcija.

Kad muškarac obavlja kupovinu, on je brz, ili će čak prepustiti svojoj odabranici da mu nešto izabere, jer mu se ne da stajati u redu i presvlačiti. Dok su bili dječaci to su radile majke, a sada je red na djevojkama i ženama, pomognite mu da izabere svoj stil. Kaže se da je muškarac ogledalo žene, pa ako na ulici vidite odrpanca, često se kaže da je razveden ili samac jer ga nije imao tko savjetovati što da odjene.

Pitate muškarca za mišljenje o svojoj novoj haljini? Ne očekujte modni esej. Odgovor je otprilike ovakav:

"Mislio sam da tu haljinu već imaš otprije."

"Pa dobra je. " 

"Je li to ona što je koštala cijelo bogatstvo?"

U kupovinu odjeće idem uglavnom sama jer sam spontani kupac, uzmem ono što mi odgovara i ne želim partnera maltretirati da mi nosi vrećice i čeka u redu pred kabinom. Nedavno sam imala prilike vidjeti par, mladića i djevojku koji su ušli zajedno u kabinu dok je ona isprobavala petu haljinu. Vrtjela se pred ogledalom kad je izašla nakon pola sata dok su druge žene čekale svoj red. On se motao oko nje i razgledavao je sa svih strana, kao da je jedina koja kupuje dok ostali imaju vremena čekati. Deset puta joj je rekao da je zgodna dok se ona smijuljila a ostale žene preokretale očima. 

Neki muškarci će putem kupovine pokazati svoju posesivnost i pojam privatnog vlasništva. Nije rijetkost da mlada ljubavnica i stariji bogati poduzetnik idu zajedno da bi joj on dao karticu koju će popeglati, no odjeću će kupiti prema njegovim uputama. Ona je za pokazivanje, njegov trofejni primjerak, pa sukladno tome se treba i odjenuti. Neka drugi muškarci budu zavidni na njegovom komadu u minici, visokim petama i s dubokim dekolteom, na kraju krajeva, to je on platio.

Ako ipak odlučite povesti svog odabranika u kupovinu, ne treba očekivati da će sve teći glatko. Kupovanje stvara stres i plodno tlo za sukobe. Njemu se žuri, a ona je baš vidjela sniženje. Ona isprobava desetu haljinu, a prethodnih devet je već iskritizirala i zaklela se na buduću dijetu. Ona želi više potrošiti, a on neće bacati novce za neku krpu koja ne može pokriti ni trbuh. A da ne spominjem prodavačice koje će svakoj ženi reći da izgleda savršeno samo da bi prodale robu. 

Moguće su ovakve svađe:

"Nikad mi ne daješ komplimente. Ali glavno da buljiš u sve što hoda okolo."

"Ništa mi nisi odavno kupio. Ti si škrtac."

"Hoćeš da gladujem zbog tebe? Pola plaće si ostavila u Avenue Mallu."

"Nisi li prestara za tako uske hlače? Puknut će kad se sagneš."

"Ja ću ih nositi svidjelo se tebi ili ne. To je moderno. Drugi frajer bi me bolje cijenio."

Ponekad se možete iznenaditi promjenama ličnosti kod vaše odabranice, jer je neka draga djevojka krenula kupovati, a zamijenila ju je histerična vještica na metli. Napala je vaš novčanik poput virusa i sad ste najgori neprijatelji. Pokušali ste je nagovoriti da kupuje jeftiniju robu? Uzaludan pokušaj, jer žene dobro razlikuju kopije od originala, a ako i ne pitat će prijateljicu koja će je dobro informirati. 

Ako ste jedan od onih muškaraca kojima majka bira odjeću, bolje nemojte to priznati. To je u ženskim krugovima predmet sprdnje. To je kao da ste ostali na razini malog dječaka kojeg mama još uvijek hrani.  A i odrastao muškarac kojeg oblači mama nije seksi. 

Trgovački centri su često bojno polje gdje stradava novčanik i ego. U trgovačkim centrima se otkrivaju i mnoge tajne, pa će žena saznati ako kupujete odjeću i kozmetiku ljubavnici. Naime, nema gore pljuske ženi nego da sazna da ste na ljubavnicu potrošili više nego na nju. To je jedan i od razloga razvoda, uz prijevare dolaze i veliki troškovi, pa se zato kaže da ljubavnice mogu imati oni koji si ih mogu priuštiti.

Naravno, uvijek ima i muškaraca koji vole kupovati, ali to mora biti stvar njihove slobodne volje, a ne emocionalne ucjene. Žene griješe kad kažu : "Ako mi ne pomogneš u kupovini, ako sama moram sve tegliti, nećemo više razgovarati." Postoje drugi načini da nagovorite partnera na shopping, a njegova je slobodna volja da li želi u tome sudjelovati ili ne. Meni je najdraža srednja solucija, ako kupovina predugo traje, ima kafića gdje se može zastati i popiti kava ili piva, ili štogod, dok noćna mora završi. Onda mu kupite nešto kao nagradu za čekanje i strpljenje.

Partneri u kupovini su često poput psa i mačke, spremni ugristi jedno drugo ako su isprovocirani. Različiti ukusi, različiti prohtjevi i evo vam svađe. Ponekad muškarci idu sa svojim boljim polovicama samo da izbjegnu prigovaranje, i gutaju u sebi nezadovoljstvo. Ja ne bi htjela da mi u kupovini pravi društvo netko koga sam prethodno satima uvjeravala pa je popustio samo zato da me više ne mora slušati. No neke žene to rade, samo da bi postigle svoj cilj. Ne želim da mi partner izgleda ko žrtva otmice.

Ako u New Yorkeru ili nekoj drugoj trgovini vidite frajera tužnog lica koji čeka s vrećicama u ruci i gleda na sat, znajte da bi radije bio negdje drugdje. Ponekad, nije lako biti muškarac koji ispunjava prohtjeve svoje bolje polovice.

 

 

 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.