Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Buntovnička pravila

Žene ne mogu isto što i muškarci (ako si dozvole takav tretman)

Sigurno vam je poznata ovakva priča: "Ja sam spavao s mnogo cura, ali kad sam se trebao ženiti izabrao sam onu nevinu, mladu i neiskusnu, jer sam želio da mi žena bude čista."
Objava 30. rujna 2019. 0 komentara 1250 prikaza
https://www.pexels.com
https://www.pexels.com
Sve što mogu ja, tebi nije dozvoljeno, jer ti si žena, a ja muškarac.

Ono što dozvoliš sebi, trebaš dozvoliti i drugima - osnovno je pravilo jedne zdrave, uspješne ljubavne veze. Dakle, ako si muškarac koji se voli družiti s prijateljima i povremeno izaći s društvom, onda ćeš to dozvoliti i svojoj ljepšoj polovici. Ako imaš hobi koji ti oduzima određeno vrijeme, nećeš prigovarati svojoj partnerici jer i ona ima hobi i nećeš praviti ljubomorne ispade. Ako si promijenio više cura u prošlosti, nećeš skenirati partnericu ako joj nisi prvi ljubavnik nego ćeš je prihvatiti onakva kakva jest. U teoriji ovo zvuči razumno i logično, ali nije uvijek tako u praksi.

Sigurno vam je poznata ovakva priča: "Ja sam spavao s mnogo cura, ali kad sam se trebao ženiti izabrao sam onu nevinu, mladu i neiskusnu, jer sam želio da mi žena bude čista." Ovo je jedan klasičan primjer dvostrukih standarda, gdje jedan iskusan frajer sebe nagrađuje s nevinim cvjetićem kao krunom svojih lutanja, a ona je tu da šuti i trpi i ostane čista, jer samo takva zavređuje biti njegova žena.

Stvari su drukčije kad ih gledaš iz sebične perspektive. Ne izgleda loše  ako se napiješ, promiskuitetan si, imaš agresivne ispade i izbacili su te iz noćnog kluba jer si radio sranja. No, ako iste stvari radi tvoja djevojka, izgleda jako loše i osjećaš se osramoćeno. To je udarac za tvoj ego, zar si takvu curu odabrao? No, želiš li zaista biti primjer i muškarac koji je dostojan pristojne žene, onda i ti trebaš usvojiti neke obrasce kulturnog ponašanja. 

Osobe sklone dvostrukim standardima u vezama imaju neke stvari zajedničke, što objašnjava takve poglede na svijet i romantiku.

Osoba koju su u djetinjstvu roditelji razmazili. Neki roditelji će dozvoliti svojoj djeci da rade što hoće, pa će odrasla osoba manipulirati tuđim osjećajima i krojiti druge po svome na isti način kako se razbacivala svojim igračkama i vodila glavnu riječ na dječjem igralištu.

Sebična osoba. Osobe sebičnog karaktera nije briga za druge, pa kao takve nemaju odgovornost za druge, ne osjećaju krivnju ni empatiju. Ako se ne radi o njima, ne zanima ih razlog tuđeg ponašanja.

Staromodni tipovi. Još uvijek vlada neko uvjerenje da muškarac može varati i vratiti se kući ženi koja čeka, dok obrnuto ne može prolaziti i takve žene treba razapeti.

Emocionalno distancirane osobe. Ako nisi osjetljiv, nećeš reagirati na probleme drugih, nećeš shvatiti što znači nekoga povrijediti, jer to nije dio tvog programa.

U muškim društvima se barem jednom vodio ovakav razgovor:

X: Ta mala je laka ženska. Već na prvom spoju me poljubila , a na drugom smo završili u krevetu. I onda se čudi kad je više ne zovem van.

Y: Ali zašto joj nisi rekao da ti se to ne sviđa?

X: Pa nisam lud. Neću je ženiti, Kad se već ponudila, zašto da ne uzmem taj poklon?

Žene trebaju biti na oprezu kad nalete na muškarca dvostrukih standarda. On će ograničiti njihovu slobodu, ali sebi će dopustiti mnogo toga. Bit jedne veze je međusobna tolerancija, no kod tipa s dvostrukim standardima tako nešto ne postoji. Ja sam muškarac, ti si žena, i tebi po defaultu mnoge stvari nisu dozvoljene, reći će on svoj temeljni argument i tu rasprava završava. Srela si moralista koji sam nije moralan, ali je stvorio vlastite moralne principe po kojima bi se trebala ravnati.

Ako si zaglavila u vezi s nekim tko ima dvostruke standarde, provjeri svoje prioritete. Ta osoba drži ključ tvoje slobode, jer se tvoj prostor lagano smanjuje. Danas nisi smjela izaći na kavu s prijateljicama, a sutra nećeš smjeti van iz kuće. Ti si njegova trophy wife i živiš po njegovim pravilima.

Dvostruki standardi u vezama predstavljaju jedan oblik diskriminacije. Jedna osoba si daje za pravo raditi što god hoće, a druga to trpi i čuči poput zatvorenika u nevidljivom kavezu. Neke socijalne i moralne norme nameću dvostruke standarde u smislu "promiskuitetni muškarac je frajer, a promiskuitetna žena nemoralna fufica". Žene koje se pomire s takvim standardima su prikladne i poželjne za brak.  No, veze u kojoj je jednoj strani sve dozvoljeno, a drugoj se nameću ograničenja nemaju zdravu ravnotežu i osuđene su na propast.
 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.