Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Buntovnička pravila

Feministkinje: ako se ne slažeš s nama, mrziš ženski rod!

Nedavno se podijelila javnost u Hrvatskoj oko izjave Davora Meštrovića o hlačicama maloljetne pjevačice Mije Negovetić. Izjava jest nespretna i netaktična i svakako isprika stoji, ali ne treba pretjerivati da je seksistička i okarakterizirati dotičnog seksistom jer se izrazio neprimjereno. Donedavno su talentiranu pjevačicu kritizirali da je poput štreberice sa naočalama, ali kad je obukla kratke hlačice podignula je golemu prašinu. Skoro da su i B.a.b.e intervenirale.
Objava 30. srpnja 2020. 2 komentara 852 prikaza
https://www.pexels.com
https://www.pexels.com
Pazite tko vas štiti u borbi za ženska prava.

Nikad nisam voljela padati pod tuđi utjecaj. Imam svoje izbore, svoje odluke, nisu uvijek ispravne ali su moje. Kad me netko pokušava uvjeriti u suprotno pod krinkom da je to za moje dobro, dobivam alergiju. Naročito ako je to savjet od nekog koga ne poznajem ili mene ne poznaje.

Dakle, jedna od mojih prijateljica sa Facebooka, Turkinja, pokušala me je tagirati. Objava ide kao podrška ubijenim ženama u Istanbulu, kojih je oko 500, a žrtve su svojih bivših partnera. Naravno da podržavam žene i njihova prava i da ću osuditi svaki oblik nasilja nad ženama. No, mislim da moja stranica nije mjesto za takve tagove. Otvorila sam stranicu da promoviram svoje knjige i ne zanima me tuđa borba na takav način, jer smatram da se nezadovoljstvo treba izraziti na izborima i inicijativom da se promijene zakoni, a ne tagovima na društvenim mrežama.

Pogotovo jer nije riječ o mojoj državi i mojoj kulturi. Kakvog bi utjecaja uopće imala moja riječ i zašto bi ja sudjelovala u tuđim bitkama? Moje odlučno ne, ali to nije ne pravima žena, to je ne da se moja stranica zloupotrebljava za svrhe za koje nije napravljena. Žena me je blokirala, iako sam joj ljubazno objasnila zašto ne želim biti dio toga.

Ovdje dolazim do poante ekstremnog feminizma. Ako ne prihvatiš ideju da nekome budeš sestra onda si izdajica ženskog roda. Ako ne vičeš da je svaki muškarac koji ti da provokativan kompliment manijak, onda nisi emancipirana. Ali, ljudi, vrijeme je da se probudi logika koja spava. 

Nedavno se podijelila javnost u Hrvatskoj oko izjave Davora Meštrovića o hlačicama mlade Mije Negovetić. Izjava jest nespretna i netaktična i svakako isprika stoji, ali ne treba pretjerivati da je seksistička i okarakterizirati dotičnog seksistom jer se izrazio neprimjereno. Donedavno su talentiranu pjevačicu kritizirali da je poput štreberice s naočalama, ali kad je obukla kratke hlačice podignula je golemu prašinu.

Skoro da su i B.a.b.e intervenirale jer se pojavio seksist kojeg treba razapeti. Ne bi nadarenoj Miji preporučila da joj Veljača i slične budu uzori. Zato, jer dižu buku tamo gdje se može sve normalno riješiti. A sad zamislite da je neka voditeljica govorila o torzu Damira Kedže, i rekla ženskoj pubici da uživa. Ne bi bilo takve pompe. 

Jednom sam gledala emisiju gdje je Maja Šuput hvalila guzu Dejana Lovrena, samo što joj nisu sline curile. Dobro, Dejan nije maloljetan, ali nije li izjava seksizam? Nije njegovoj ženi drago da čuje na televiziji kako neka plastična pjevačica slini za pozadinom njenog muža.

Ekstremizam nije dobar jer dolazi do situacija kad netko na poslu može dobiti otkaz jer je kolegici dao kompliment. Kolega mi je na Božićnom domjenku rekao da sam se lijepo uredila, da ga prijavim? 

Ako malo pogledate Tik tok gdje maloljetne curice stavljaju video klipove, pa njihove Instagrame, ima razloga za uzbunu. Neki roditelji ne kontroliraju što im djeca rade, ali se uzbude zbog Meštrovićeve izjave. Ili, u nemoći tražite ljude iz druge države da vam pomognu sa širenjem vaših ideja na društvenim mrežama, a gdje ste bili kad je trebalo izaći na izbore?

Žena se treba znati suprostaviti verbalnom nasilniku na način da mu da do znanja kako je pretjerao. Prije nego se umiješaju razni pokreti i institucije treba shvatiti da eksponiranje u javnosti nije uvijek ugodno. I da će feministkinje hvatati svaku priliku da vrbuju svoje pristalice, a to nije izraz empatije. Ne treba se neki pokret brinuti za moja prava, hvala snalazim se jako dobro i sama. 

  • Avatar Kristina Gallo
    Kristina Gallo:

    Moj profil je privatan i nema nikakve veze s turskim aktivizmom. Isto kao da u mesnici kupujete kozmetiku. Dalje ne mislim objašnjavati jer ne razumijete poantu.

  • črnamatizemla:

    Na stranu sad moje mišljenje kako je inzistiranje na političkoj korektnosti naporno i dosadno i nepotrebno otprilike koliko i upozoravanje nas Balkanaca na strogo pridržavanje prometnih propisa, ili uvjeravanje Hrvata kako je plaćanje poreza zapravo domoljubni čin - dakle, potrebno ... prikaži još! je. Bez obzira što nam neki od istaknutijih boraca za političku korektnost idu na živce. I bez obzira što možda mislimo da su feminizam i općenito lijeva misao grdno zastranili... Nego ak sam dobro shvatila, vi ste jednoj turskoj aktivistici - a one se ne bore za pravo na nošenje ultrakratkih hlača ni protiv seksističkih šala nego za elementarna prava i često za goli život žena - odbili nešto što njoj puno znači a vama, ruku na srce, ne šteti - zato jer mislite da bi se turske žene mogle izboriti za svoja prava u toj pretežno zatucanoj zemlji pod apsolutističkom čizmom onog koji želi biti novi sultan i koji ne preza pred zatvaranjem novinara u zatvore, politički protivnici nestaju mu pod sumnjivim okolnostima i nema problema s donošenjem zakona i ukaza koji suspendiraju bit Ustava, pa onda vala ni s lažiranjem izbora- izlascima na izbore. Sjedi, jedan! Minus jedan!